DART MOL: Jedna (ne)završena priča

U ogromnom hajpu oko oživljavanja Star Wars sveta na filmu, 1999. godine, posebno se u najavi isticao demonoliki negativac sa do tada neviđenim dizajnom oružja. Fantomska pretnja je u nizu stvari koje je uspela da zabrlja gotovo uništila i potencijal Darta Mola.  Desetak minuta koliko ga je bilo na filmu nije bilo dovoljno, a njegov kraj je bio izvestan. Ali nekada kraj nije ni kada te svetlosni mač preseče na pola. Mol se više puta vraća do skorašnjeg konačnog kraja u crtanoj seriji Star Wars Rebels.

Iako ga je televizija više volela, Mol se uspešno provukao i kroz niz stripova i knjiga.

Ovde ćemo da pomenemo sva njegova značajnija pojavljivanja u Star Wars univerzumu.

Knjige – Period pre filma

U, odličnoj, knjzi Darth Plagueis, Plegis šalje svog učenika Darta Sidiusa na planetu Datomir. Na Datomiru žive čuvene veštice Noćne sestre, kao i pleme Zebraka – Noćna braća – koja su im potčinjena. Jedna od veštica zaustavlja Sidiusa na ulici, osetivši Silu u njemu. Pretpostavljajući da je Džedaj, daje mu svog sina Mola na čuvanje ne bi li spasla ropstva. Sidius uzima Mola i počinje da ga trenira ali ne kao učenika već ubicu ili atentatora. Sitovima je potreban neko daleko jači i politički svesniji stanja u galaksiji. Tako da Mol ipak završava u svojevrsnom ropstvu, iako je njegova majka Kicina probala da ga spase. Vidimo da je Mol lako mogao postati Džedaj, a znamo da je tamo bilo i Zebraka.

Sledeća knjiga koja govori o Molu, i koja je svojevrstan uvod u Fantomsku pretnju je Darth Maul: Shadow Hunter od Majkla Rivsa. Nakon višegodišnjih priprema Dart Sidius polako pokreće figure u svojoj igri. Njut Ganrej, ministar Trgovinske federacije, priprema trgovinsku blokadu planete Nabu. Otkriva da je njegov potčinjeni pobegao sa holokronom na kome su planovi buduće akcije. Sidius šalje Mola u lov na holokron. Priča se prepliće sa mladom Džedajkom Daršom Asant i Lornom Pavanom, trgovcem informacija. Lorn mrzi Džedaje jer je njegov sin Džaks, zbog toga što je jak u Sili, oduzet i kasnije postaje izuzetno značajan Džedaj. Knjiga je dobra i vredi je pročitati. Kako mi sada pratimo razvojni put Mola sitskog, vratimo se na temu. Iako Mol uspeva da efikasno ukloni nekoliko prepreka ispostavlja se da nije savršena mašina za ubijanje Džedaja kako se pretpostavljalo. Već ovde njegova brzopletost, gordost i bes utiču na loše obavljanje misija, pa holokron tek pukom srećom ne završava kod Džedaja. Kako ubija svetlosnim mačem, šapat o povratku Sitaova kreće da kruži.

Film – Epizoda 1

Konačno dolazimo i do Fantomske pretnje. Sidius šalje Mola na planetu Tatuin kako bi zarobio kraljicu Padme Amidalu. Sticajem okolnosti sudbina se zapliće sa Džedajima Kvaj Gon Džinom i njegovim učenikom Obi-Van Kenobijem. Tu je negde i dečak Anakin Skajvoker naravno. Ako postoji neko ko čita ovo a nije gledao film… Ne postoji, OK. U epskoj borbi tada novi negativac uspeva da odoli napadu dvojice Džedaja, ubije Kvaj Gona i stekne visinsku prednost nad Kenobijem. Kako bi takva prednost trebala da se materijalizuje videli smo u Osveti Sita, međutim gordost Mola se pokazuje kao gotovo fatalna i on naizgled završava život presečen na pola.

Meni iskreno sama priča o njegovom preživljavanju dalje nije baš imala smisla ali bi svakako bila šteta da se potencijal jednog tako moćnog lika baci niz ventilacioni otvor.

Period Ratova Klonova

Novo pojavljivanje Dart Mola kreće sa uzdizanjem njegovog brata Savaža Opresa. Najkraće rečeno: Majka Talzin, vođa Noćnih sestara veštica sa Datomira, pomaže Asaž Ventres u borbi sa Grofom Dukuom, tako što je upućuje na Zabraka Savaža Opresa. Noćne sestre transformišu njegovo telo u fizički jače. U nekom trenutku priče putevi im se razilaze i Savaž nastavlja dalje sam. Majka Talzin mu otkriva da je njegov čuveniji brat ipak živ i daje mu medaljon koji će biti kompas ka Molu. Molu nakon pada zahvaljujući ogromnom besu i snazi koju na taj način vuče iz mračnog dela Sile uspeva da preživi. Njegovo telo sa otpadom završava na planeti Loto Minor. Umesto nogu sastavlja dodatke koji podsećaju na pauka. Tu ga Savaž nalazi, mentalno uzdrmanog i fizički obogaljenog. Vraća ga na „tretman“ kod Majke Talzin gde dobija i kibernetičke noge.

Braća započinju kratak period strahovlade galaksijom, sa osnovnim ciljem da Mol dobije željenu osvetu nad Obi-Van Kenobijem. Nakon zločina na planeti Raidonia, braća zarobljavaju Kenobija, kog spasava Asaž. Tu se konačno i nakon gotovo 10 godina sukobljavaju Kenobi i Mol. Mol provocira Kenobija uspomenama na ubistvo Kvaj Gona. Na trenutak uspeva da ga prodrma i ima bolje izgleda za pobedu pre nego Kenobi i Asaž uspevaju da pobegnu. Kenobi poziva Adi Galiu, članicu visokog veća Džedaja, kao pomoć. Njih dvoje pronalaze braću na planeti Florum gde počinje borba. Adi ubrzo gine, a Kenobi uz pomoć gusara Honda Onake uspeva da braću natera na povlačenje. Šatl kojim su pobegli je oštećen i to im je naizgled kraj.

Ali ne naravno…

Sada se priča perpliće sa drugom pričom. Mandalor je planeta poznata po vojnoj tradiciji i Džango Fetu. U ovom periodu svoje istorije, protivno prirodi svog naroda ili upravo zato što poznaje tu prirodu,  Vojvotkinja Satin propagira vojnu neutralnost i demilitarizaciju Mandalora. Jedna grupa na čelu sa bivšim guvernerom Pre Vislom, osniva Smrtnu stražu kao militantnu grupu koja se bori za preuzimanje vlasti na Mandaloru i vraćanje tradiciji. Pre Visla ima i čuveni tamni svetlosni mač. I ovo je jedna jako fina linija priče i još jedan razlog da odgledate The Clone Wars, ako već niste. Da napomenem da je Satin i bliska prijateljica Kenobija. Jedan od teorija koje trenutno kruže je da je Rej iz Buđenja Sile upravo njihov potomak, unuka, jelte.

Smrtna straža i Pre Visla nalaze braću i pružaju im pomoć. Nakon upoznavanja uspostavljaju zajedničku platformu delovanja a to bi bilo preuzimanje kontrole nad kriminalom u galaksiji, vojno jačanje i uklanjanje Kenobija i Satin.

Braća ubrzo pokoravaju dve kriminalne organizacije Crno sunce i Pajk sindikat, tako da su privremeno postali gospodari kriminalnih aktivnosti daleke galaksije. Nakon svađe sa Pre Vislom oko nadležnosti započinje jako lepo prikazana borba koja se završava smrću Pre Visle i prelaskom tamnog svetlosnog mača kod Mola. Mol zarobljava Satin i pokušava da je iskoristi kao mamac. Nakon komešanja ubija je ispred Kenobija, nakon čega ga zarobljava. Nekako Kenobi uspeva da pobegne, ali onda nastupa gazda.

Dart Sidius u svoj svojoj moći, dolazi na Mandalor. Svestan da Molu rastu moć i samopouzdanje i da će predstavljati ozbiljnu pretnju po njegovu buduću vlast. Tragičnost lika Dart Mola vidimo i ovde. U susretu sa bivšim gospodarem nudi mu svoju moć i resurse ukoliko bi ga primio nazad za učenika. Naravno Sidius ima druge ideje, u još jednom kratkom ali dinamičnom duelu Sidius uspeva da pobedi braću. Ovo je i konačni kraj Savaža Opresa. Sidius zarobljava Mola, a pre toga ga sadistički muči munjama.

To je i kraj priče Dart Mola u crtanom serijalu The Clone Wars koja nije preterano dugačka po broju epizoda, ali je izuzetno intezivna.

U planu je bilo snimanje još jedne grane priče ali je ona isečena zajedno sa stablom, otkazivanjem te animirane serije. Srećom, kao i Dark Disciple, koji donosi prižu Asaž Ventres, priča je preživela i prerasla u par stripova pod zajedničkim imenom Darth Maul: Son of Dathomir. Sidius dovodi Mola u zatvor na separatističkoj planeti Stidžeon Prajm – isti onaj u kome će skončati kasnije Luminara Unduli. Dva pratioca iz Smrtne straže uspevaju da oslobode Mola. Ispostavlja se da je to plan Sidiusa i Dukua, čiji je cilj da se otkrije lokacije Majke Talzin kako bi se ova pretnja eliminisala. Nakon još jednog ozbiljnijeg sukoba armije robota i Mandaloraca koji prate Mola, i njegovog novog poraza, on konačno kontaktira Majku Talzin koja ga šalje na planetu Ord Mantel. Molu stižu pojačanja iz dve kriminalne organizacije kojima je ranije upravljao – Crnog sunca i Pajk sindikata – te dolazi do sukoba sa separatistima kojima komanduju Duku i Grivus, a pristižu i Noćna braća kojima upravlja Majka Talzin. Nakon hrabrog napada brodom, Mol i Mandalorci uspevaju da se ukrcaju na separatistički komandni brod, zarobljavaju Grivusa koji nakon toga gasi sve robote separatista. Ubrzo koalicija zarobljava i Dukua.

Potom stiže i misija Džedajskog Veća na Ord Mantel. Obi Van Kenobi, Mejs Vindu, Tipli i Ajla Sekura istražuju mesto sukoba kada otkrivaju šlem jednog od pripadnika Smrtne straže. Džedaji kreću ka asteroidu oko Mandalora gde se krije Mol sa svojom armijom. Mol kontaktira Sidiusa kako bi ga informisao da je zarobio njegove pomoćnike, u svom stilu Sidius mu odgovara da ih ubije jer mu tako neuspešni nisu potrebni. Utom kreće i napad armije republike i Džedaja. Grivus koristi gužvu i beži dok Mol i Duku privremeno udružuju snage. U borbi strada Tipli, još jedan od Džedaj majstora. Mol i Duku odlaze na Datomir gde Majka Talzin zaposeda telo Grofa Dukua. Mol se bori sa Grivusom dok se zaposednuti Duku bori sa Dartom Sidiusom. Konačno oslobođeni Duku, Sidius i Grivus uspevaju da ubiju na kratko ponovo fizički formiranu Majku Talzin. Ona ipak uspeva da spasi Mola pre toga. Mol se povlači sa ostacima Smrtne straže.

Na trenutak da se vratimo i na knjigu Ahsoka u kojoj se u jednoj sceni pominje kako se ona borila sa Dartom Molom na Mandaloru u trenutku izdavanja Naredbe 66. Asoka je uspela da ga zarobi ali je umesto da ga ubije odlučila da pokuša da spase kapetana Reksa koga ćemo gledati u seriji Rebels kasnije. Oni lažiraju svoju smrt i povlače se u ilegalu.

Period ’’Pobunjenika’’

Trebalo je da prodje 14 godina pa da se Mol ponovo ponovo pojavi, i to u poslednjoj epizodi druge sezone animirane serije Star Wars Rebels. Mol je bleda senka nekadašnjeg surovog ratnika koji pokušava da ponovo pronađe snagu i volju. Na planeti Malakor konstruiše svetlosni mač. Upravo tu sreće Ezru, Kejnana i Asoku. Na kratko im pomaže u borbi protiv invizitora želeći da iskoristi Ezru kako bi došao do Sitskog holokrona. Ipak uskoro dolazi do sukoba. Asoka odlazi na završni duel sa Vejderom, dok Kejnan ostaje da se bori sa Molom. Pokazujući da mu se priroda nije promenila, Mol podcenjuje protivnika i gubi.

Mol se ponovo pojavljuje posle par meseci. On uspeva da zarobi par pobunjenika za čije oslobađanje traži sitski i džedajski holokron. Mol uspeva da dođe do njih i natera Ezru da mu pomogne da ih otvori i iskombinuje ne bi li mu vizija dala odgovore koje traži. Kako slike nisu baš jasne, vidimo sano neke fragmente. Ezra ponavlja da je video ’’dva sunca’’ dok je ono što je Mol video nešto veće jer na kraju epizode ponavalja: ’’Živ je!“

Nešto kasnije, Mol obećava da će dvojica Džedaja saznati kako da unište Sitove ukoliko pođu sa njim na njegovu rodnu planetu. Ukrcavaju se na njegov brod gde im govori o svom poreklu i tome kako je poslednji od svoje vrste. Sleću na Datomir i odlaze u ostatke sedišta Noćnih sestara. Pećina je puna relikvija iz života Darta Mola, uključujući i legendarni tamni mač, Mandalorski simbol moći. Kako bi spojili umove u posebnom ritualu, Mol i Ezra piju magičnu vodu nakon čega upadaju u trans. Suština vizije je da saznaju da je Obi-Van Kenobi živ i dalje, te da je na planeti sa dva sunca. Upravo on drži ključ za uništenje Sita. U tom trenutku ih napadaju duhovi Noćnih sestara koji traže da uljezi plate krvlju odgovore koje su dobili. Nakon pomoći od Sabin i Kejnana, međusobne borbe, svi napuštaju pećinu. Mol nudi Ezri da postane njegov učenik što ovaj odbija nakon čega odlazi da traži planetu sa dva sunca.

Konačan susret i borba sa Obi-Van Kenobijem je prikazana u pretposlednjoj epizodi treće sezone serije, koja nosi naslov Twin Suns. Mol i Kenobi pokazuju koliko su se promenili za 20 godina. Dok Mol pokušava da ubije Kenobija i naizgled zatvori krug eliminisavši onoga koga krivi za svoju lošu sudbinu, Kenobi pokazuje koliko je blizu dostizanja sjedinjenja sa Silom. Naravno pokazuje da i dalje zna da koristi prednost višeg položaja u duelu mačevima.

I na kraju samo mali podsetnik da je nedavno otpočeo novi strip o Dartu Molu, koji pripada novom kanonu, a čija se radnja dešava u periodu pre Epizode I.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s