Darth Maul: Shadow Hunter – Michael Reaves

Iako je autor povećeg broja ostvarenja, Majkl Rivs (Michael Reaves) spada među manje poznate pisce kada je Star Wars literatura u pitanju. Naime, on je autor Coruscant Nights triologije, koautor je MedStar duologije, zatim knjige Death Star, a pisao je scenario i za nekoliko epizoda Droids i Ewoks animiranih serija. U svoj toj količini materijala, knjiga Darth Maul: Shadow Hunter se izdvaja kao, bez sumnje, njegovo najbolje ostvarenje, a zašto je to tako pročitajte u narednih nekoliko pasusa.

Radnja ove knjige se odvija svega nekoliko dana pre Epizode I. Odnosi između Trgovačke federacije (Trade federation) i galaktičke Republike su veoma zategnuti i u vazduhu se oseća nadolazeća oluja. Šema, koju je razvio Dart Sidius (Darth Sidious), se odvija po planu i invazija na planetu Nabu (Naboo) samo što nije počela. Međutim, dešava se nešto što i te kako ugrožava Sidiusove planove. Naime, jedan od bliskih saradnika Nuta Ganreja (Nute Gunrey) iz Trgovačke federacije je pobegao i odlučio da se obogati tako što će da proda informacije vezane za nadolazeću blokadu planete Nabu.  Taj odbegli saradnik, koji se inače zove Hat Monkar (Hath Monchar), je otišao do galaktičke prestonice Korusanta (Coruscant) gde bi te informacije prodao Lornu Pavanu (Lorn Pavan). Pavan se inače bavi trgovinom „zabranjenih“ predmeta i informacija. Da bi sprečio Monkara, Dart Sidius u misiju šalje svog učenika Darta Mola (Darth Maul). Mol odlazi na Korusant i namerava da  ubije sve one koji su došli u kontakt sa Monkarom i one kojima je Monkar možda preneo informacije. Mol je i više nego siguran u svoj uspeh, ali njegov plen se pokazuje ne tako slab kako je on očekivao, a situacija se dodatno komplikuje kada se pojavljuje mlada Džedajka Darša Asant (Darsha Assant).

Odmah na početku, moram da napomenem i istaknem nekoliko grešaka i kontradiktornosti u ovoj priči, koje se odnose na ukupan Star Wars kontinuitet. Pa da krenemo. U knjizi piše da postoje samo dva Gospodara Sita (Mol i Sidius), a dobro znamo da ih je u tom trenutku bilo tri – pored dva pomenuta još i Dart Plegis (Darth Plagueis). Međutim, imajući u vidu da je knjiga objavljena početkom 2001. godine, a da je lik Darta Plegisa prvi put stvoren tek za Epizodu III, na ovu grešku može nekako da se i zažmuri. Međutim na sledeću grešku ne može. Naime, istaknuto je da je „Pravilo Dvojice“ („Rule of Two“), kao sistem funkcionisanja Sita, organizovan odmah nakon Velikog Sitskog rata (Great Sith War). To nije ni blizu tačno! „Pravilo Dvojice“ je napravljeno od strane Darta Bejna (Darth Bane) skoro dve hiljade godina posle Velikog Sitskog rata! Takođe, istaknuto je da su Siti jedina organizacija koja je, pored Džedaja, koristili Silu. Ovo je takođe daleko od tačnog. Bili su tu još čarobnjaci sa Tunda (Tund), veštice sa Datomira (Dathomir) i još dosta drugih. Kao što vidite, to su većinom „istorijske“ greške, ali ukoliko ne obraćate toliko pažnju na ovakve stvari, za razliku od mene, lako ćete preći preko njih, a osim toga, one nemaju uticaj na kvalitet same priče.

Ako ste čitali moju recenziju e-book novele Darth Maul: Saboteur (možete je pronaći među recenzijama knjiga), videli ste da sam napisao da je tu Dart Mol opisan kao oprezan, inteligentan i snalažljiv lik, čiji jedini kvalitet nije samo borba sa svetlosnom sabljom. Naime, morao je da bude oprezan, jer je bio u tajnoj, saboterskoj misiji, a nije hteo ni da korišćenjem sablje privuče Džedaje. E, pa, u knjizi Darth Maul: Shadow Hunter, Mol je sušta suprotnost tom Molu iz e-book novele. Ovde Dart Mol jurca ulicama Korusanta, ne libeći se da koristi Silu ili svetlosnu sablju pred gomilama prolaznika, a istu sablju je čak koristio za obijanje vrata! Generalno, Mol iz e-book novele deluje zreliji od onog u knjizi, koji samo jurca i mlati svetlosnom sabljom na sve strane. Ali baš zbog toga ova knjiga je puna napetosti i akcije! Mol je skoro identičan onom Molu iz Epizode I – moćni, misteriozni, ali i previše samouvereni predator.

Zbog te akcije i napetosti, knjiga se veoma brzo čita, a brzom čitanju doprinosi i to što su poglavlja poprilično kratka (10-ak strana), što sve čini da ova knjiga bude prava, napeta akciona avantura. Iako je knjigu najlakše okarakterisati kao akcionu avanturu, ona ima i nemali broj elemenata horora. Naime, dobar deo druge polovine knjige se odvija u mračnim katakombama najnižih nivoa Korusanata, koje obitavaju neka veoma bizarna i opasna bića. Upravo ti delovi knjige u katakombama su me veoma podsetili na Gospodar Prstenova, kada Družina prolazi kroz rudnike Morije.

Moj najveći strah pre čitanja ove knjige je bio da će ona biti dosadna, jer se zna da će Mol uspeti da izvrši svoj zadatak. Međutim, Darth Maul: Shadow Hunter je sve, samo ne dosadna knjiga! Fokus priče je u dobroj meri usmeren na Lorna Pavana i Daršu Asant. Naime, pored toga što su njih dvoje, inače, dopadljivi likovi, među njima postoji očigledna seksualna tenzija, tako da kao čitalac svo vreme navijate za njih i čekate kraj da vidite šta će biti sa njih dvoje.

Darth Maul: Shadow Hunter direktno ne obrađuje bitne događaje galaktičke istorije, ali baca novo svetlo na to šta se dešavalo pre same invazije na Nabu. Iako ne najbolja, ova knjiga definitivno spada među kvalitetnije knjige iz prequel ere, i svakako je preporučujem svima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s