Darth Plagueis – James Luceno

Jesi li ikad čuo tragediju o Dartu Plegisu Mudrom? To jedna od legendi Sita. Dart Plegis je bio Mračni Gospodar Sita, tako moćan i tako mudar da je mogao da koristi Silu da utiče na midi-hlorijane i tako stvori život. Imao je toliko znanje Mračne strane Sile da je čak mogao da spasi one do kojih mu je stalo od smrti. Postao je tako moćan, jedino čega se na kraju bojao je da izgubi svoju moć.


Prethodni, dobro nam poznati citat iz Star Wars Epizode III: Revenge of the Sith, izgovoren od strane Palpatina (Darta Sidiusa) u trenutcima kada počinje poslednja faza Anakinovog prelaska na Tamnu stranu, predstavlja prvi pogled na jednog od najinteresantnijih likova ikad u Star Wars univerzumu.

Očigledno, glavni lik ove knjige je mračni i misteriozni Dart Plegis, Gospodar Sita koji možda nije poznat poput Darta Vejdera, Sidiusa, Bejna ili Revana, ali koji svakako spada u najmoćnije Site koji su ikada postojali i čiji uticaj doseže daleko više od korica ove knjige. Šta više, u neku ruku moramo da budemo zahvalni baš njemu, jer on svakako spada među one najodgovornije za nastanak sleda događaja koji prate i stara i nova triologija filmova. Dart Plegis, kao i svi Gospodari Sita, žudi za jednom stvari, a to je naravno moć. Međutim, pored toga, ono prema čemu on još teži i što mu je jedna od glavnih odlika je i to da želi da ostvari besmrtnost. Naime, pored toga što pravi razne šeme i i planove, Plegis uporno eksperimentiše sa midi-hlorijanima kako bi produžio život i prevario smrt. Kada je skoro ispunio svoj san i kada je već postao jedno od najmoćnijih bića u galaksiji, kao što kaže Palpatin, počeo je da strahuje da ne izgubi svoju moć, što se naravno i desilo.

Možda neko na osnovu prethodnih pasusa pomisli da je Plegis jednoslojan, prost ili možda čak nezanimljiv lik. Nije ni jedno od toga! Plegis poseduje izuzetnu složenost i motive za sve što radi, te pratimo njegov razvoj od učenika Darta Tenebrusa, pa sve do jednog od najmoćnijih Gospodara Sita ikad. Međutim, Plegis nije jedini lik čiji razvoj pratimo. Tu je još i njegov učenik, a kasniji galaktički imperator, Palpatin tj. Dart Sidius, kojem je posvećen dobar deo ove knjige. Njega je na planeti Nabu Plegis upoznao kao mladog i veoma ambicioznog političara, kojeg je vrbovao na Tamnu stranu jer je u njemu video sve kvalitete budućeg, velikog Sita. Palpatine je godinama trenirao i proučavao Tamnu stranu Sile pod nadzorom Plegisa, ali se u isto vreme polako penjao na galaktičkoj političkoj pozornici sve do pozicije u kojoj ga nalazimo u Epizodi I: The Phantom Menace.

Darth Plagueis nosi gomile informacija i referenci iz EU-a (Expanded Universe), koje sve možda čak i neki hardkor fanovi neće moći da svare. Ono što me je pomalo zabrinulo pre čitanja ove knjige je to što se radnja odvija tokom četrdeset 9-10godina, što nekim piscima stvara problem, jer se tada gube niti i fluidnost priče, ali Džejms Lusino pisac ove knjige i jedan od velikana pisanog Star Warsa je ovo rešio na jedan elegantan način, koncentrišući priču na tri vremenska perioda, te lepo objašnjavajući šta se desilo između njih. Darth Plagueis za razliku od većine Star Wars knjiga nema toliko akcije (posebno ako je na primer uporedimo sa X-wing serijalom), ali svakako ima zanimljivu i nešto dublju priču, koja se donekle može smatrati i prikvelom za Epizodu I. Na kraju od mene ova knjiga, uprkos nekoliko manjih zamerki dobija visoke ocene.

Onda ga je njegov učenik ubio u snu. Ironično, mogao je da spasi druge od smrti, ali ne i sebe.

*NAPOMENA: Ovaj tekst je prvi put objavljen u Fanzinu Raketla #4, novembra 2013.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s