Rebels – Twilight of the Apprentice (S02E21)

Rebels

Pred vama je recenzija poslednje epizode druge sezone serije Star Wars: Rebels, koja nosi naziv Twilight of the Apprentice. Pored priče o samoj epizodi, u ovom članku ćemo se osvrnuti na čitavu prethodnu sezonu, ali i pokušaćemo da odgovorimo na to šta ishod ovog finala znači za budućnost serije.

Trejleri i najave producenata serije su nam prošle godine obećavali da će ova sezona Rebelsa biti epska i puna akcije i zanimljivih likova. E sad, da li su ta obećanja ispunjena? Moj odgovor je ne, zapravo da budem precizniji, ne u potpunosti. Ono na šta sam kukao na kraju prve sezone je to da su glavni likovi (osim Ezre i Kejnana) dosta plitki i nerazrađeni. E pa, druga sezona je na ovom polju napravila velik iskorak: Hera, Zeb i Sabin su dobili više vremena i njihovi likovi su se popeli na viši stepenik – doduše, Sabin je lik koji još i te kako može – i mora – da napreduje. Globalna priča o našoj grupici pobunjenika i njihovoj ulozi u Pobunjeničkom savezu i nije nešto uznapredovala – oni su samo postali deo Saveza (što se zapravo desilo u finalu prve sezone) i napravili su bazu na Atolonu (to je ona planeta sa „paukovima“). Iako su likovi naših junaka uznapredovali, puno epizoda su bile dosadnjikave ili samo OK, te skoro pa uopšte nisu imale uticaja na sveukupnu priču. Deluje da je zaplet skoro svake epizode ove sezone imalo sledeću premisu: ekipa Duha dobije zadatak da ode na neku planetu da nađe gorivo za Feniks eskadrilu, a tamo im inkvizitori (ili agent Kalus) spreme zasedu ili se tamo sukobe sa lokalnim siledžijama (ili nekakvim čudovištem), i naravno oni na kraju pobegnu. Zbog sve te silne repetativnosti, generičnih zapleta, frke koja se digla oko Epizode VII, a i zbog manjka vremena usled brojnih obaveza, nakon epizode Brothers of the Broken Horn jedno vreme uopšte nisam pisao recenzije za ovu seriju. Sva sreća, finale ove sezone Rebelsa nije palo u taj sivi prosek i bilo je poprilično zabavno i zanimljivo, te definitivno zaslužuje da pričamo o njemu.

Nakon što je u epizodi Shroud of Darkness, Joda predložio Ezri da on ode do Malakora, mladi Džedaj, zajedno sa Asokom i Kejnanom, se upućuje ka ovom misterioznom mestu. Tamo, njih troje pronalaze sitski hram i shvataju da je to mesto zapravo poprište prastare bitke između Džedaja i Sitova. Dok su išli ka centralnom hramu oni nailaze na novog inkvizitora (koji se zove Osmi brat) sa kim se sukobljavaju i u borbi sa njim Ezra biva razdvojen od Asoke i Kejnana koji nastavljaju da jure za inkvizitorom. Ezra se potom sreće sa misterioznim starcem koji ga vodi do hrama. Taj starac se kasnije predstavlja kao (dobro nam poznati bivši Dart) Mol, koji naravno ima svoje skrivene, zle ambicije i planove. Sa druge strane, iako su Asoka i Kejnan uspeli da sustignu Osmog brata, on je uspeo da pozove u pomoć ostale inkvizitore, a i Darta Vejdera. U sukobu protiv inkvizitora, Asoka i džedaji pronalaze neočekivanog saveznika u Molu – koji svo vreme lagano vuče Ezru ka Tamoj strani – a na kraju, kad stigne Vejder, Asoka će morati koačno da se obračuna sa njenim bivšim učiteljem.

Twilight of the Apprentice je bez sumnje vrhunac čitave Star Wars: Rebels serije, ali i čitave Asokine priče koja traje sve od The Clone Warsa. Ova epizoda nam je dala odgovor na pitanje koje nas muči još od kako smo prvi put videli Asoku u The Clone Wars filmu pre osam godina: Šta se desilo sa Asokom nakon što je Anakin postao Vejder? Doduše, ovaj odgovor nije potpun, jer kraj njihovog duela nismo videli – samo smo videli da je Vejder izašao iz hrama. Da li to možda znači da je Asoka preživela? Da li je možda nekako pobegla ili je postala Vejderov zarobljenik? Ili je pak zaista mrtva, ali možda postane duh u Sili i kasnije savetuje Ezru i Kejnana? To sada nikako ne možemo da znamo, ali ono što je sigurno je da je duel imeđu nje i Vejdera bio epski i popriličo emotivan. Kada se Vejder, sa polu-uništenom maskom,  obratio Asoki glasom Anakina iz The Clone Warsa, a ona mu odgovorila sa „Neću te napustiti ovaj put“, to je bio trenutak kada su oči krenule da suze, a knedla je zastala u grlu. Od iritantne “Snips” koja je skakutala pored Anakina, preko ozbiljnog Padavana i njenog odlaska od Džedaja, pa do zrelog i mudrog mentora koji je pomagao i Ezri i Kejnanu, priča o Asoki i njenom učitelju je sada konačno završena. Ali završena samo naizgled! Imajte u vidu da je Star Wars poznat po tome da vraća u život likove za koje smo smatrali da su mrtvi.

A kad smo već kod likova koji su ustajali iz mrtvih, hajde da pričamo o Molu. Kada je Dejv Filoni vaskrsao Mola za The Clone Wars, oštro sam se protivio tome. Tada je kvalitet te serije krenuo da stagnira i Filoni je pokušao da zadivi i obraduje fanove Molovim povratkom  (iz mrtvih), za šta ja lično smatram da je jedan veoma lenj potez, koji je odražavao manjak kreativnosti producenata te serije. Filoni je zbrčkao Mola zajedno sa mandalorcima, vešticama sa Datomira i kriminalnim kartelima, te je pravo čudo da je rezultat svega toga zapravo bio OK. Mol je Filoniju u The Clone Warsu bio kec iz rukava, a isti slučaj je i u Rebelsima. Ipak, Molovo pojavljivanje u ovoj, novijoj seriji nosi drugačiju težinu. Ovde je (za razliku od The Clone Warsa) njegovo uvođenje čak i bilo poželjno da bi se saznala njegova konačna sudbina – jer poslednje sezone The Clone Warsa, kao i strip Darth Maul: Son of Dathomir, nisu nam dali odgovor na to pitanje. U Twilight of the Apprentice vidimo da Mol više ne pokušava da na sirov način, silom dođe do svojih ciljeva, već je postao mudriji, suptilniji i okrenuo se nekim više “mističnim” metodama – to je utisak makar na osnovu ovog finala. Mol je, bez sumnje, lik kog ćemo još sretati u narednoj sezoni, samo se nadam da ovaj put Filoni zna šta radi sa njim.

Među najzanimljivijim delovima ove epizode su bile interakcije između Mola i Ezre. Mol je mladog Džedaja lagano i suptilno vukao ka Tamnoj strani, u čemu je deluje imao velikog uspeha. Ezrin “prelaz” na Tamnu stranu (prelaz sam stavio pod navodnike, jer Ezra nije potpuno prešao, ali je sada svakako bliži Tamnoj strani) je možda delovao prebrz, ali u principu nije, jer je Ezra već ranije u više navrata pokazao da u njemu postoji klica tame i da on voli da rešava stvari na brži, lakši i agresivniji način, tako da ovo nije bio neki šok. Što je interesantno, nailazio sam nakon finala po internetu da velik broj ljudi odbija da prihvati da je Ezra sada (makar delimično) na Tamnoj strani. E pa, jedna informacija za sve takve: da bi se otvorio sitski hholokron (što je Ezra uradio na samom kraju epizode) potrebno je koristiti Tamnu stranu Sile, tako da…

Iako je ovo finale najvećim delom bilo epsko i skoro9-10 savršeno, bilo je par stvari koje su narušile tu sliku. Na primer, kada je Kejnan, nakon što je oslepeo, uzeo onu džedajsku masku i stavio je na lice, to je bio potpuno besmislen momenat. On nema nikakvog (za Kejnana) funkcionalnog, ali ni simboličkog značaja, te deluje samo da producenti nisu želeli da prikažu njegovu povredu ili su bili lenji da je animiraju. Totalno blesava i šašava je bila upotreba “rotosablji” od strane inkvizitora da bi oni leteli. “Inkvizikopteri”, kako ih ja zovem, su bili previše dečiji i smešni, te su na momente zaista narušavali ozbiljnost i veličinu ove epizode.

Sve u svemu, Twilight of the Apprentice je fantastična epizoda i vrhunac čitave Star Wars: Rebels serije. Iako su većina epizoda u drugoj sezoni bile podosta generične i da ih zaboravite nakon što ih odgledate, ovo finale je svakako popravilo ukupnu sliku i definitivno imamo mnoštvo razloga da se radujemo idućoj sezoni.

3 Comments Add yours

 1. Kristijan kaže:

  Svaka čast na recenziji!Oduševili ste me 🙂

  Liked by 1 person

 2. Goku kaže:

  Zaboravili ste da napisete da je i Asoka prikazana kako izlazi iz hrama, odmah nakon scene sa Vejderovim izlaskom. Inace slazem se sa svim sto je napisano. Potpuno nezanimljiva sezona, isto sam imao taj utisak da je epizoda losa ili samo ok.

  Sviđa mi se

 3. Darth Maul kaže:

  Bas je dobro sto isti glumac daje glas Anakinu koji mu je davao glas i u seriji The Clone Wars 2008 🙂

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s