Death Troopers – Joe Schreiber

Death Troopers je jedna malo drugačija priča iz Star Wars univerzuma, sada vankanonska, objavljena 2009. godine, a pisac je  Džo Šrajber . U pitanju je horor koji je pisac zamislio kao Zora živih mrtvaca ili 8. putnik u Star Wars svetu. Kako je knjiga dosta dobro primljena, kasnije je napisana i prikvel priča Red Harvest, za koju je Vladimir već napisao odličnu recenziju.

Da odmah kažem, da je meni Red Harvest bolja priča.

Svemirski brod-zatvor „Pročišćenje“ koji prevozi preko 500 najozloglašenijih galaktičkih kriminalaca kvari se u dalekom i slabo nastanjenom delu svemira. Na njihovu (ne)sreću u blizini je zvezdani razarač „Vektor“ ali je i on izgleda u kvaru i napušten. Ekspedicija sa „Pročišćenja“ kreće na „Vektor’“ u misiju prikupljanja rezervnih delova. I onda kreće klasičan zombi scenario. Pola misije se vraća na „Pročišćenje“ i donosi virus sa sobom. On se širi jako brzo. Novi momenti – par članova posade poseduje prirodni imunitet. To ih naravno ne štiti od ujeda i raznih napada zombija. Preživeli su dva brata tinejdžera – Kal i Trig Longo, kapetan stražara  Džared Sartoris i šefica medicinske službe Zahara Kodi. Braća i doktorka imaju i svoju malu priču dok je kapetan tipičan nadrndani imperijalac na koje smo navikli. Novi momenti – doktorka uz pomoć svog robota asistenta uspeva da izoluje protivotrov na osnovu svoje urođene  otpornosti.

Kodi saznaje da su još dva opasna kriminalca preživela u izolaciji. Odlazi do njih sa protivotrovom i nalazi na… Hana Sola i Čubaku. Tako dobijamo poznata lica u jednoj nesvakidašnjoj avanturi.

Grupa beži sa „Pročišćenja“ na razarač nadajući se da će tamo naći bar neki šatl ili manji brod kojim bi pobegla. Uspevaju da nađu i grupu živih vojnika koji su u međuvremenu postali kanibali. Čekaju ih ante portas, jelte. U jurnjavi i haosu uobičajnom za horor filmove ove tematike grupa saznaje par stvari:  1. Virus je veštački napravljen sa ciljem da umanji bolove i uspori proces umiranja ranjenih vojnika, uz mogućnost samoizlečenja. Virus je transportovan na sigurnu lokaciju radi testiranja kada je izbila zaraza: 8.000 trupera je stradalo. Lep dan
za pobunjenike. 2. Postoji kolektivna svest i učenje kod zombija. Dve grupe zombija su u dva šatla, pokušavaju da ih lansiraju i prošire zarazu.

Da ne ispojlerišem kraj do kraja. Očigledno je da su Han i Čubaka preživeli.

Jedna neobična knjiga za kišno popodne. Ako volite horore i Star Wars, a strahovlada sitskog Imperatora vam nije dovoljan horor, možete da bacite pogled i na ove dve knjige koje nisu značajno povezane.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s