Dark Disciple – Christie Golden

Čovek u nekim godinama života prestane da posmatra svet kao crno beli. Nema apsolutno dobrih, niti apsolutno zlih. Tako je i sa Džedajima i Sitovima, pa i sa knjigom o kojoj pričamo danas.

Dark Disciple, odnosno „Mračni učenik“, je knjiga novog kanona i nastavak The Clone Wars crtanog serijala, koja donosi dodatna pojašnjenja i objašnjenja, ali i razrešenje sudbine nekih junaka. Pred kraj crtanog serijala The Clone Wars priče postaju ozbiljnije i više namenjene starijim fanovima. Takva bi bila i jedna saga od osam epizoda, koja nije snimljena jer je serija otkazana, a koja je pretočena u ovu knjigu. Christie Golden je nadogradila scenario i tako dolazimo do ove knjige. Sama mešavina je negde više, negde manje uspešna ali je ovo generalno jedna dosta dobra i značajna priča.

Treća je godina ratova klonova (19. pre bitke kod Javina) i obe strane su značajno iscrpljene. Džedaji već ozbiljno uzdrmani gubicima u areni planete Geonosis, vremenom počinju da sumnjaju u pravac kojim idu i ciljeve koje brane. Replublika i senat oslabljeni neslogom, međusobnim trvenjima i korupcijom i dalje opstaju, zahvaljujući armiji klonova i Džedajima, ali polako gube rat sa sve surovijim separatistima koje predvodi grof Duku.

Na samom početku veće Džedaja ima izuzetnu priliku da uživo preko holo prenosa prisustvuje zločinu bez presedana koji Duku čini uništavajući niz brodova civila koji beže sa planete koju su separatisti osvojili. Upravo ta scena uspeva da Veće gurne na samu ivicu ka mračnoj strani. Veće odlučuje da zmiju udari u glavu, odnosno urade nešto što više priliči Sitovima – a to bi bilo ubistvo vođe separatista, grofa Dukua. Ne zaboravimo da će posle to isto Veće krenuti po Palpatina sa manje-više istim ciljem – bolje mrtav nego živ što bi rekli na Divljem zapadu.

Ovde još uvek pokušavaju da ruke održe čistima i misiju poveravaju Kvinlan Vosu. Sa ovim šarmantim i atipičnim Džedajem smo se već ranije sretali u seriji The Clone Wars, a oni srećniji i u ponekom stripu koji je sada već non canon dok se ne odluči drugačije. Ono što je meni prva asocijacina na Kvinlana je psihometrija, odnosno sposobnost da dodirivanjem nekog predmeta ima vizije vezane za vlasnika tog predmeta. Vizije iz prošlosti, sadašnjosti ili čak budućnosti. Nešto kao Rej u trenutku kada je dodirnula mač Luka Skajvokera u Buđenju Sile.

Naravno, ovaj Džedaj sam ne bi mogao do samog groga pa je donesena odluka da se za tu misiju regrutuje i bivša Dukuova učenica, ali isto tako i bivši Džedaj učenik, Asaž Ventres. Ideja je da Kvinlan ode na tajni zadatak gde bi se zbližio sa Asaž, a da nakon određenog vremena dobiju zadatak da kao plaćenici ubiju Dukua. Ulogu posrednika dobija zlonesrećni Ben Kenobi, tako da on opet mora da ubeđuje mladog Džedaja da radi nešto što on sam ne bi, zarad višeg interesa (da, pričam o razgovoru sa Anakinom o špijuniranju Palpatina za Veće). Naravno sve ovo bi bila još jedna cigla u propasti Džedaja i priči kako ništa nije crno-belo.

Elem, Kvinlan i Asaž se upoznaju, uspevaju da se sporazumevaju i udruže. Njihov odnos je dosta dobro razvijan uz pristojan humor. I naravno, a kako je već nažalost postalo normalno za novo kanonske knjige, imamo i ljubavnu priču. Srećom ova ljubavna priča je uglavnom razvijana dobro i sa višim ciljem, a to bi bilo da pokaže kakva ljubav treba da bude. Za razliku od Kenobija i Satin koji su se  odlučili za platonski odnos, Anakina i Padme koji su pokazali kako ne treba (posesivnost Anakina) ovde je ljubav obostrana i zasnovana na poštovanju i poverenju. Poverenje u sebe, ali i druge je ono što bi Džedaji trebalo da praktikuju kao jedan od osnova svog delovanja. U ovoj fazi njihovog postojanja to se izgubilo. Posebno je vidljivo to kasnije kada posumnjaju da se Kvinlan previše posvetio svojoj ulozi i zaboravio osnovni cilj, odnosno nepoverenju da sa tog puta može da se vrati.

Asaž je sa čuvene planete Datomir koja je jako lepo ekspolatisana u The Clone Wars crtaćima. Znamo i sudbinu „Nightsisters“ veštica kojima je ona pripadala – ovde imamo povratak na Datomir i trening sa Kvinlanom, odnosno zaključenje priče o vešticama. Tu je lepo prikazana i tuga koju Asaž nosi zbog gubitka svih koje je smatrala porodicom.

Asaž procenjuje da je Kvinlan u obuci prikupio dovoljno mračnog kako bi bio dostojan partner u lovu na Dukua i misija počinje. Kvinlan biva zarobljen i tu počinje drugi deo knjige.

Jako bitna stvar koju nam ova knjiga donosi je i da 7-10možemo videti kakav odnos prema Republici i Separatističkom savezu ima stanovništvo otcepljenih planeta. Uglavnom se separatistii u Ratovima klonova gledaju kao ratni zločinci i profiteri. Ovde na kratko možemo videti i ljude koji su zadovoljni jer su se izvukli iz kandži korumpirane, centralizovane, Republike. U takvim uslovima, i pod pritiskom zatočeništva, Kvinlan prelazi na mračnu stranu.

Kroz poverenje i ljubav Asaž, on se ipak vraća. Njihova misija se nastavlja.

Naravno znamo kakva je sudbina grofa Dukua (videli smo u Epizodi III), znamo i da je Kvinlan preživeo „Naređenje 66“, pa još samo ostaje da se razreši sudbina Asaž. Hajde da to ne otkrijem.

Pročitajte i Vladimirovu recenziju iste ove knjige na sledećem linku.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s