Darth Maul: Son of Dathomir

Za sve nas koji smo uživali u Star Wars stripovima izdatih od strane Dark Horse Comicsa (dalje DH), poslednjih par nedelja avgusta su bile tužne. Naime, nakon dvadeset i kusur godina, DH je izdao svoje poslednje originalne stripove pod brendom Star Wars. Krajem aprila smo saznali da sva ta silna izdanja DH-a nisu uopšte ni kanon, ali bio je jedan izuzetak – Darth Maul: Son of Dathomir.

Ček, ček, sad se pitate: “Kakav bre izuzetak? Zar nisu samo filmovi i The Clone Wars serija kanon?”. Da, filmovi i The Clone Wars jesu kanon, ali nakon što je Disney prekinuo produkciju na The Clone Wars, DH je dobio prava da napravi mini serijal o Dartu Molu (Darth Maul), zasnovan na scenarijima za nekoliko epizoda The Clone Warsa, koje su bile planirane za sedmu sezonu te serije. Imajući u vidu da je serija kanon, čak i scenarija za njene nedovršene epizode, strip koji je napravljen na osnovu njih se automatski smatra kanonom.

E sada. Svi se sećamo da je u petoj sezoni The Clone Warsa, Mol zajedno sa svojim bratom Savažom Opresom (Savage Opress) okupio razne kriminalne grupe i ekstremiste sa Mandalora (Mandalore) – Death Watch – i tako stvorio svoju mini armiju. To se naravno nije svidelo Palpatinu (Palpatine), koji je sam doleteo na Mandalor i tamo isprašio Mola i Opresa kao dva nevaljala klinca. Opres je u toj borbi ubijen, a Mol iz nekog razloga ostavljen živ i zarobljen. E sada, nakon toga, tu nastupa Darth Maul: Son of Dathomir, da nam da odgovor na: “Zašto je Palpatin ostavio Mola živog i šta je planirao sa njim?”, te je najavljivano da će ovaj mini serijal dati “konačan odgovor” o Molovoj sudbini…ili je tako bar bilo reklamirano.

Početak ovog četvorodelnog strip serijala zatiče Darta Mola u tajnom zatvoru na planeti Stidžion (Stygeon), koja je pod kontrolom separatista. Odmah na početku u tom zatvoru, iz razgovora između Palpatina i Dukua (Dooku) saznajemo, šta ova dva Sita planiraju sa Molom. Naime, njih dvoje planiraju da iskoriste Mola kako bi došli do Majke Talcin (Mother Talzin) – veštice sa Dathomira – da bi je (konačno) ubili, jer ona predstavlja pretnju za njihove planove. Nedugo potom, Mol uz pomoć par Death Watch komandosa beži iz zatvora i regrupiše svoju armiju plaćenika i kriminalaca. U međuvremenu, Duku i general Grivus (Grievous) pokušavaju da nateraju Mola da izvede vešticu na videlo, ali veštica i bivši Sit nisu bez keca u rukavu, tako da nadmudrivanje može da počne.

Generalno, zaplet ovog serijala podleže formuli koju je imala i sama serija The Clone Wars, što je i razumljivo jer zaplet pravljen na osnovu scenarija za seriju. Ta formula se najviše ogleda u tome što nije bilo definitivnog kraja, tako da je nakon čitanja ostao osećaj da je ovaj serijal nekompletan i zapravo predstavlja samo odskočnu dasku za neki drugi serijal (koji može da dođe ili ne, za sve se pita Disney), a takvo nešto smo videli npr. u poslednjoj epizodi pete sezone, kada Asoka (Ahsoka) napušta red Džedaja. Pored toga, strip nije imao većih mana, ako se uopšte ovo može uzeti kao mana, jer je koncept The Clone Wars serije jednostavno bio takav.

Ono što je bilo lepo odrađeno su akcione scene (koje bi sigurno bile fantastične da su prikazane u seriji), koje su oživljene odličnim crtežom. A kada smo već kod crteža, evidentno je bilo da su crtači koristili koncepte iz produkcije serije, te nije bilo teško zamisliti kako bi određeni kadrovi izgledali u The Clone Warsu. Da, vizuelni identitet po kojem je The Clone Wars postao čak i poznat je poprilično preslikan (ali i prilagođen) u strip, te su likovi iz serije (osim Dukua i Obi-Vana) skoro identični po izgledu onima u stripu.

Sve u svemu, čitanje stripa Darth Maul: Son of Dathomir je jedno lepo ali i kratko iskustvo. Veliki fanovi The Clone Wars serije će verovatno uživati malo više nego mi ostali, ali niko neće biti razočaran. Na kraju, lepo ali i tužno je gledati kako Dark Horse odlazi u istoriju štampajući solidna izdanja Star Wars stripova.

4 Comments Add yours

 1. ekstra obavezno prevedite ovaj

  Sviđa mi se

  1. Na žalost, ne prevodim Star Wars stripove, već samo kratke priče, a uskoro krećem i sa prevođenjem jedne knjige.

   Stripove samo skupljam na ovo jedno mesto, da bi SW fanovima bilo lakše da ih nađu.

   Sviđa mi se

 2. Jer mozes da mi das link da ga skinem na engleskom

  Sviđa mi se

  1. Hvala puno 😀

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s