Ahsoka – E. K. Johnston

Animirana serija The Clone Wars je postala jedna od najpopularnijih stvari iz novog kanona, a posebnu pažnju je privukao lik mlade Anakinove učenice, Asoke Tano. Iako je u početku mnogi nisu voleli, njen lik je rastao i razvijao se kroz celu seriju i ona je postala jedan od najpopularnijih Star Wars likova. Na kraju pete sezone The Clone Warsa, Asoka napušta Red Džedaja i ne pojavljuje se u narednoj, poslednjoj šestoj sezoni – to ipak nije bio originalni plan, tako da sa ukidanjem The Clone Warsa, ne znamo šta se dešavalo sa Asokom do događaja u seriji Star Wars Rebels.

Nakon završetka druge sezone Rebelsa, najavljena je knjiga koja je obećavala da će odgovoriti na sva naša pitanja vezana za Asoku tokom perioda između dve serije. Knjiga je izašla i bila je veoma razočaravajuća.

Knjiga je podeljena na nekoliko delova i između svakog dela imamo kratak izvod iz bitke za Mandalor i Asokininm prvim susretom sa Dartom Molom. Na žalost, ti izvodi su jako kratki ali uprkos tome pružaju daleko interesantniju priču nego onu koju smo dobili u samoj knjizi. Naime, knjiga počinje tako što se Asoka već neko vreme krije od Imperije koja aktivno traga za bilo kojim preostalim Džedajima i, sticajem okolnosti, Asoka dolazi na jednu zabačenu agrikulturalnu planetu gde se sprijatelji sa lokalnim seljacima i ona im pomaže da se bore protiv Imperije.

Iz ovih kratkih crta priča deluje neverovatno generična i nezanimljiva, što na žalost i jeste. Nismo dobili skoro nikakve odgovore šta je Asoka radila odmah nakon što je napustila Džedaje iako postoje nedovršene epizode The Clone Warsa koje opisuju baš to. Takođe, ona se borila u bici za Mandalor, ali to kao i njen susret sa Molom je samo spomenuto, kao što sam već napisao.

Svi likovi u knjizi su veoma generični i nezanimljivi,4-10 sem Asoke i još jednog lika koji se pojavljuje pri kraju knjige pa ga neću spojlovati. Obično se sećam svih glavnih, pa čak i nekih sporednih likova u Star Wars knjigama, ali ovi su jedni od retkih za koje uopšte nisam mario. Većina tih sporednih likova su seljaci koji ne znaju gde je levo, a jedini lik za koga sam mislio da će biti dobar je bio Šesti brat, imperijalni inkvizitor čije će kajber kristale  Asoka „pročistiti“ i upotrebiti za svoje bele svetlosne sablje. Na žalost, Šesti brat ima ulogu dvodimenzionalnog negativca – jako je generičan. Knjiga je u globalu takođe veoma dosadna i jedva sam čekao da dođe kraj i borba između Asoke i inkvizitora, ali tek je ta „borba“ bila loša i završila se previše brzo.

Veoma sam razočaran sa ovom knjigom: jako je nezanimljiva i priča je veoma dosadna priča – prava šteta s obzirom da Asoka kao lik ima velik potencijal za dobre avanture. Ahsoka uopšte nije ispunila obećanja i izgleda da ćemo morati još da čekamo da bi smo konačno dobili odgovore koje smo tražili.

One Comment Add yours

  1. Zlatan Jović kaže:

    SPOJLERI SPOJLERI SPOJLERI

    Ono što vredi iz ove knjige su : 1.Epizoda sa Obi Van Kenobijem 2.Par epizoda sa senatorom Organom
    3.Pročišćenje kristala 4. Mala priča o inkvizitorima.

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s