Rebels – Twin Suns (S03E18)

Nakon duže pauze, evo i recenzije nove epizode serije Star Wars Rebels. Epizoda Twin Suns, koja je 18. po redu u ovoj sezoni, je svakako bila veoma značajna i definitivno zaslužuje detaljniju analizu, stoga, odmah prelazimo na stvar.

Nakon što je u epizodi Visions and Voices saznao da se Obi-Van Kenobi nalazi na Tatuinu, Mol odlazi na ovu čuvenu planetu tražeći osvetu protiv svog najstarijeg rivala. Međutim, među vrelim dinama i kanjonima ove spržene planete, Mol ne uspeva da uhvati starog Džedaja, te pravi odluku da na Tatuin namami Ezru koji bi ga odveo do Kenobija. Ezra dolazi na planetu sa dva sunca tražeći Obi-Vana, za kog misli da će mu dati odgovore kako da unište Sitove. Nakon dosta lutanja po peščanim morima Tatuina, Ezru i Čopera, koji su na izmaku snaga, pronalazi Kenobi, a sve njih zajedno pronalazi i Mol. Obi-Van Kenobi i Mol ulaze u njihov poslednji duel.

Nego, da pređemo na stvar. Najveći i najznačajniji momenat ove epizode – a jedan i od najbitnijih ove čitave sezone, pa čak i čitave serije – je svakako poslednji obračun Obi-Vana i Mola. Ozbiljne naznake da će se taj duel i desiti smo dobili još na samom početku ove sezone, u epizodi Holocrons of Fate, a kasnije smo u epizodi Visions and Voices dobili i konačnu potvrdu da Mol traga za svojim najstarijim rivalom i da ide na Tatuin.

Nije bilo neke naročite dileme ko će u ovom duelu pobediti – jer je Kenobi živ i zdrav koju kodinu kasnije, u Epizodi IV – tako da je napetost u samom startu bila delimično posečena. Mol je morao da umre. Sve još od njegovog povratka među žive u seriji The Clone Wars, pa kroz njegove avanture kroz istu tu seriju i strip Darth Maul: Son of Dathomir, njegova priča je bivala sve više i više razvučena, pa bi njegovo preživljavanje i ovog duela još drastičnije razvuklo agoniju.

Ishod smo, dakle, znali. Jedino je ostalo da vidimo kako će taj duel izgledati. Svi smo se nadali epskoj bitci, koja će biti na nivou onog njihovog prvog duela na Nabuu, u Epizodi I. Međutim, i nije baš tako ispalo, čak naprotiv. Duel između Kenobija i Mola u ovoj epizodi je bio prekratak, razaočaravajuć i antiklimaktičan. Naravno, niko nije očekivao da taj duel traje čitavu epizodu, ali ovo što smo videli je zaista bilo prekratko. Čitava Molova priča je išla u ovom smeru, ka ovom momentu na Tatuinu, pa je tužno da ovaj čuveni lik završi tek tako. Takođe, bilo je nekako neobično što ova dva lika, između kojih postoji rivalitet koji traje decenijama, nisu razmenili više od par reči – Mol je samo došao zaleteo se na Kenobija i kraj. Duel između Asoke i Vejdera sa kraja prošle sezone je bio znatno bolji, emotivniji i uprkos tome što nismo videli sam kraj te borbe.

Stvar koja je takođe naškodila sveukupnom utisku je bio i tempo ove epizode. Naime, Twin Suns je jedna poprilično spora, pa čak i dosadnjikava epizoda. Izuzimajući Ezrin kratak susret sa Tuskenima, preko pola epizode smo proveli samo gledajući kako likovi lutaju pustinjom.

Takođe, ne možemo a da se ne zapitamo: „Koliko je zapravo Ezrino pojavljivanje u ovoj epizodi uopšte bilo i neophodno“? Da, nebi bila greška reći da je Ezra glavni lik ove serije, ali da li to znači da ga treba gurati u sve i jednu iole zanimljivu priču? Ne! Ova epizoda je bila o Molu i Kenobiju, dok je Ezrino pojavljivanje ovde samo oduzimalo vreme. Epizoda je bez problema mogla biti koncipirana tako što Mol ide Tatuinom prateći tragove za Kenobijem – i naravno da usput saseče po koju grupu Tuskena – i da poslednja četvrtina epizode bude posvećena njihovom duelu.

To bi bilo to što se tiče recenzije ovde epizode Rebelsa. Twin Suns je bila jedno veliko razočarenje. Duel između Mola i Kenobija je bio prekratak i antiklimaktičan, dok je i sama epizoda sadržavala nezanemarljiv broj mana, a i povrh svega je bila spora i dosadnjikava. Mol definitivno nije zaslužio da se njegova priča završi ovako slabo. Nadamo se da će finale ove sezone Rebelsa, koje gledamo sledeći vikend, saprati gorak ukus koja je ostavila ova epizoda.

3 Comments Add yours

 1. Branislav kaže:

  Pre svega pozdrav timu HoloNet Serbia! Pratim vas odavno, no ovo je prvi put da ostavljam komentar. Po mom mišljenju epizoda je bila dobra, i definitivno bih joj dao vecu ocenu. Nisam imao apsolutno nikakav problem sa tim što je borba trajala onoliko kratko koliko jeste (možda je u tome ulogu imala činjenica da se nisam ukrcao na hype voz koji je krenuo sa najavom ove borbe, više o tome kasnije). Završila se brzo ali je bila puna simbolike i sinhronizovana sa onim što znamo o Benu Kenobiju iz originalne trilogije.

  Rivalstvo između Maul-a i Obi-Wan-a traje decenijama to jeste tačno, i baš zato smatram da bi suvišno bilo da provode vreme ćaskajući. Sve što su imali da kažu jedno drugom rekli su odavno, a Obi Wan-ove rečenice: ,,Look what I have risen above“ i ,,If you define yourself by your power to take life, to dominate and possess, than you have nothing“ su poentirale srž njihovog sukoba i koliko je karakter Kenobi-ja napredovao za to vreme, dok je sa druge strane karakter Maul-a zapeo usled zaslepljenja mržnjom. I tu je moj glavni problem sa Maul-om. Moram priznati da je Maul-ova potreba za osvetom Obi-Wan-u meni postala izlizana (posebno nakon ubistva Grofice Satine). To mi je učinilo Maul-ov karakter jednodimenzionalnim, dosadnim. Nakon svega što je izgubio i nakon svega kroz šta je prošao zbog Sidious-a, očekivao sam da će u Rebels-ima njegova priča bar ići više u tom smeru. No, Sidious je nedodirljiv za Maul-a, tako da donekle i rezumem njegovu perzistentnu fiksaciju na Obi-Wan-u. Maul je ratnik kojem je glavna pokretačka snaga osveta, pa makar ona poticala iz zablude. I to treba imati u vidu kada se sagledavaju njegovi pokreti i ponašanje.

  Što se tiče samog dvoboja, očekivao sam od kreatora Rebelsa da bude mnogo više u stilu Darth Vader vs Ben Kenobi iz četvrte epizode – dakle kratka, prizemnija, bez skakutanja i razmetanja, jednostavno rečeno realnija. Tako da nisam osetio nikakvo preterano inicijalno razočarenje kada se dvoboj završio. OK mogla je da potraje još par sekundi duže, ali te sekunde ne bi donele ništa konkretno osim čistog fanservisa. Pri tom, apsolutno imam u vidu da je Maul u The Clone Wars seriju ušao upravo kroz vrata fanservisa, zato mi je izuzetno drago da nije izašao kroz ista. Ono što me posebno oduševilo je način na koji ga je Obi-Wan namamio u smrtonosnu zamku, nakon što je Maul pretpostavio razlog njegovg dolaska na Tatooine (i time zapečatio svoju sudbinu). Dugotrajna razmena pogleda i promena stava oslikava njihovo dugogodišnje poznanstvo – u svojim mislima premotavaju filmove i analiziraju sve svoje dosadašnje borbe. Obi-Wan zauzima stav koji je Qui Gon imao kada ga je Maul ubio, Maul upada u tu zamku i koristi identične pokrete iz svog dvoboja sa Qui Gon-om, Obi-Wan ga spremno dočekuje i preseca, ovog puta, vertikalno. I upravo u ovim činjenicama za mene leži lepota ove borbe, da iskoristim reči Lucasa: ,,It all rhymes“. Takođe, Maul-ova smrt je u potpunosti u skladu sa njegovim osobinama. Kao što sam napomenuo Maul-ova srž je osveta i saznanje da će The Chosen One uništiti Shit-e mu je donelo mir u smrti. Ono što bih lično želeo da su malo bolje odradili proizlazi iz Maul-ove rečenice: ,,He will avange US“. Ko su ti ,,us“? On i Obi-Wan? To bi onda značilo da je Maul shvatio da njegova opsednutost Kenobijem nije bila svrsishodna, što nije mala stvar za njegov karakter! Ili misli na Talzin i Opress-a?

  Ono u čemu se slažem sa vama jeste pitanje Ezre i tempa. Ceo njegov karakter je nedosledan. Lekciju koju je poneo od susreta sa Obi-Wan-om je trebalo da nauči do sada 100 puta, tako da je tu propuštena prilika da se njegov karakter doadtno istanča. Verujem da su kreatori želeli da na bilo koji način dovedu u vezu ovaj subplot sa posadom Ghost-a jer je ipak ova serija o njima. S druge strane Ezra i Maul jesu započeli celu ovu stvar, tako da je donekle i prihvatljivo da je zajedno i završe. Ono što mi nije bilo jasno nikako je pitanje zašto Ezra nije rekao svojim drugarima da je našao Obi-Wan-a, Rex-u bar majku mu? Takođe negde sam pročitao/čuo da ova epizoda ima gomilu izbrisanih scena i da je tema epizode bila ,,less is more“. Mislim da su se tu producenti zeznuli jer su zarad toga zaista narušili celokupan tempo.

  To bi bilo to od mene. Ja dajem ovoj epizodi 8/10.

  Nastavite sa dobrim radom!

  Liked by 1 person

 2. Kristijan kaže:

  Što se tiče ove epizode mislim da je urađena kako treba.Slažem se sa vama oko tempa same priče,ali ne slažem se oko Ezrine uloge.Znate sami da je Ezra opsednut“ključem koji će uništiti Site“,tako da je njegova pojava bila potrebna.E sad kakva je bila uloga-da pronađe Obi Vana,kako bi Mol mogao da nastavi sa svojim planom.Slažem se sa Branislavom oko toga da je Ezra mogao da nauči dosta korisnih stvari od starog učitelja,a ne samo da bude pored svoje porodice.Moramo se zapitati kako je bilo ljudima koji su pravili ovu epizodu i kakav su teret imali na svojim leđima.Naravno taj teret je bio Mol.Zamislite da ste producent i da imate veoma težak zadatak,a to je da na najbolji mogući način završite nečiji život,a da pritom fanovi ne budu razočarani.Plus imajte u vidu da je Mol jedan veoma bitan lik.Kad već pričam o Molu njegov duel sa Obi Vanom je odličan.Ništa preterano,kao dva samuraja.Imajte i ovo u vidu da su Kenobi i Mol u lepim godinama i da se ne mogu boriti onako kao što su u Fantomskoj pretnji.
  Odužih ja sa pisanjem,ocena 8/10. 😀

  Sviđa mi se

 3. Kristijan kaže:

  Zaboravio sam da dodam neke stvari u vezi Ezre.Ezra je sreo napokon Kenobija i saznao je da stari učitelj nije ključ i da ga je Mol po običaju iskoristio.Nadao sam se da će Obi Van reći par stvari o Luku kada je razgovarao sa Ezrom.bli od toga ništa.
  Sve u svemu nastavite sa odličnim radom!

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s