Ko je vrhovni vođa Snouk?

Trenutno je jedna od najvećih misterija Star Wars univerzuma pitanje: Ko je Vrhovni vođa Snouk.

Ono što nesumnjivo znamo o njemu:

 1. U pitanju je čovekoliko biće, ali ne čovek.
 2. Nije Dart Plegis.
 3. Imao je dosta učenika.
 4. Poznaje Silu ali iz onoga što je govorio ne zastupa samo svetlo ili tamu. Nigde se ne pominje da je Snouk jak kao Džedaj ili Sit, ali se pominje da je nekada bio lep ali da ga je tamna strana Sile deformisala. Nije Sit već predstavnik grupe korisnika tamne starne Sile koja je dobila na značaju nakon pada Imperije. Ima ožiljak.
 5. Leja oseća ličnu odgovornost znajući da je Snouk uticao na Bena još od rođenja. Ona tu odgovornost oseća više nego Han jer je ona, kao i Snouk, osoba koja je jača u Sili od prosečnog bića. S obzirom kako nam je knjiga Bloodline (koja se dešava nekih 6 godina pre Buđenja Sile, a nekih 23 godine nakon Povratka Džedaja) rekla da je Ben u tom periodu trenirao sa Lukom, pitanje je da li je ona postala svesna Snouka pre ili posle toga.
 6. Jako je star. Posmatrao je uspon i pad Imperije. Znači dvadesetak godina pre bitke kod Javina i jedno 30 nakon toga je aktivan.

Ostalo su se teorije, teorije i teorije…

Međutim, hajde da probamo da ih spakujemo od manje verovatnih do onih trenutno verovatnijih i pokušamo da odgovorimo na to ko je Snouk.

1. Dart Plegis

Verovatno svi koji su upoznati sa likom Darta Plegisa, u bioskopu videvši Snoka, su upravo pomislili na ovog Sita.

Dart Plegis je izuzetno značajan Gospodar Sita. On je pripremio i omogućio uzdizanje Imperije. Neko ko je u poznavanju mračnog dela Sile otišao najdalje, čak dotle da je uspeo da manipuliše midihlorijanima samo sopstvenom snagom, i da po rečima Palpatina „stvori nov život“. Ipak ga je gordost ubila na kraju, odnosno njegov učenik Palpatin/Sidius.

Međutim, da li je Snouk zapravo Plegis? Nije! U više navrata su ljudi iz Lucasfilma to rekli, ali uprkos tome, svakako vredi pročitati knjigu o Plegisu.

Verovatnoća da je on Snouk: 0/10

2. Galius Raks

Raks je misteriozni admiral kog smo upoznali u knjizi Aftermath: Life Debt. Siroče i posvojenik Palpatina sa planete Džaku, Raks je svakako najinteresantnija ličnost is pomenute knjige. Vođa ostataka Imperije iz senke i opaki manipulator. Pretpostavljam da će igrati značajnu ulogu u poslednjoj knjizi Aftermath trilogije, a moguće i dalje u razvoju Prvog reda.

Ipak, teorija koju mnogi promovišu da je on Snouk pada u vodu jer je Raks čovek a Snouk ipak nije.

Verovatnoča da je on Snouk: 0/10

Verovatnoća da je Galius jako bitan za uzdizanje Snouka: 7/10

Verovatnoća da davim verovatnoćama: 10/10

3. Tajni učenik Sita

Uobičajno je da budu dva Sita, ali je čest slučaj da neko od njih dvojice ima sopstvenog tajnog učenika. Sidius ih je imao nekoliko – u strip serijalu Darth Vader vidimo da ih je imao tuce, pored zvaničnog Vadera. Pored toga, Rebels crtani serijal uvodi i Inkvizitore kao korisnike mračnog dela Sile.

U razgovoru sa Kalo Renom ne deluje da je Snouk predstavnik Sita – on više promoviše odlučnost, fokusiranost nego strah, bes i agresiju kao izvor snage, a postulate Sitskog reda nije ni pomenuo.

Verovatnoća postoji ali nije velika: 3/10

4. Nekadašnji Džedaj

Odakle ova ideja uopšte kada on koristi tamnu stranu Sile? U razgovoru sa Kajlo Renom kao razlog propasti Imperije Snouk navodi to što su Vejderom na kraju zavladala osećanja. Ovo više liči na Džedaje nego na Sitove, zar ne?

Možda, ali ne preterano verovatno: 4/10

Idemo dalje. Neko nov?

Vrlo je verovatno je da je Snouk neko potpuno nov za franšizu. Endi Serkis koji „glumi“ Snouka je otprilike to i rekao. Pitanje je odakle je došao i kako je stekao neprikosnovenu moć u Prvom redu. U Aftermath serijalu ga gotovo zasigurno nema. Možda će se pojaviti na kraju, tek uzgred pomenut da nam zagolica maštu.

5. On je sa oboda poznate galaksije ili van nje?

U godinama nakon formiranja Nove Republike kolekcionarstvo i opsednutost memorabilijama Imperije bila je jako razvijena. Pioniri toga su bila grupa koja se prvi put pominje u Aftermath knjigama: „Acolytes of the Beyond“ odnosno „Sledbenici onog iza“. Oni pokazuje svoju opsesiju Dartom Vejderom kupujući njegove relikvije i relikvije povezane za Sitovima.

Ransom Kasterfo, centralistički senator iz knjige Bloodline, je takođe kolekcionar imperijalističkih stvari. Ispostavlja se da je mnogo takvih među senatorima i plemstvom, a među njima su i neki od pripadnika Prvog reda.

Jupe Tašu, blizak prijatelj imperatora Palpatina i teoretičar Sita, u Aftermath knjigama iznosi par jako interesantnih stvari vezano za moguće poreklo Prvog reda i Snouka:

 • „Reći ću i ovo: Sitovi su gospodari obmane. Nije kukavičluk sakriti se u senke i udariti kada neprijatelj prođe.“
 • „Mi moramo tražiti izvor mračne strane kao što čovek traži izvor vode. I taj izvor je iza zvezda.“
 • Posedovao je bar jedan moćan Sitski artifakt – demonoliku crvenu masku. Iako nije bio snažan u Sili tvrdio je da su ga pomoću te maske obučavali oni daleko jači i stručniji.

Konačno dolazimo do toga da Snouk može biti neko koga su Imperijalci sreli u povlačenju nakon poraza u bici za Džaku, tražeći taj drevni izvor mračne sile.

Verovatnoća: 6/10

6. Osoba iz davne prošlosti koja se održala sitskom magijom

U starom kanonu smo videli koliko je bilo takvi osoba i koliko velik značaj su imale. Možda se Snoukov duh održao u životu pomoću nekog moćnog artifakta, na sličan način kako je to radio i Karnes Mur (koji se pojavljuje u The Empire 2 Epic Collection omnibusu koji je izdao Marvel), a možda je na sličan način Jupe Tašu učio, a duh nastavio da oblikuje ostatke imperije.

Verovatnoća: 6/10

7. Vođa neke od manjih sekti sa Džede

Meni vrlo verovatna pretpostavka koja zadovoljava polazne postulate, a i sve veću pažnju koju Disney posvećuje Sili i religijskim pokretima u razvoju franšize bi bila:

Snouk je jedan od predstavnika/sveštenika neke od brojnih religijskih sekti sa planete Džede, koju smo videli u Odmetnik-1.

Ako se pogleda izgled Vitezova Rena oni značajno podsećaju na Toribota klan koji smo videli u Rogue One. Snouk može biti predstavnik neke od brojnih religijskih grupa sa planete Džede (koja nije uništena u testiranju Zvezde smrti, već samo grad)

Verovatnoća: 7/10

5 Comments Add yours

 1. RogueTwo kaže:

  A gde je verovatnoća da je Snouke zapravo Mace Windu?
  – Moguće je da je preživeo pad, viđali smo džedaje kako padaju sa jako velikih visina normalno (SLJ rekao par puta u javnosti da mu je Lukas rekao „mogao bi biti džedaj“)
  – On je nekako uvek balansirao između svetle i tamne strane sile (ljubičasti lajtsejber)
  – Odgovara vremenski raspon
  – Ima smisla teorija da se sakrio nakon izdaje Anakina i ima smisla da ga je to poguralo na tamnu stranu

  Sviđa mi se

  1. Zlatan Jović kaže:

   1.U pitanju je čovekoliko biće, ali ne čovek. 🙂

   Sviđa mi se

 2. Kristijan kaže:

  Moje neko mišljenje je da je Snouk reinkarnacija Sina iz serije The Clone Wars.Šta vi mislite?

  Sviđa mi se

  1. Zlatan Jović kaže:

   Definitivno rade nešto sa njima. Mislim da je ćerka uzela u zaštitu Ahsoku. Ne verujem da je Sin Snoke ali će ih biti još.

   Inače ko ne razume
   http://starwars.wikia.com/wiki/The_Ones

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s