Darth Vader

Nakon što je Dizni kupio Lukasfilm i nakon brisanja starog Proširenog univerzuma iz kanona, počeo je niz novih strip serijala da bi se popunile praznine. Dva glavna serijala su bila Star Wars i Darth Vader. Kada je najavljen, fanovi su za ovaj serijal imali velika očekivanja. Smatralo se da će da potraje dugo, ali je otkazan već posle 25 brojeva. Zašto se to desilo, saznajte u nastavku.

Odmah se primeti da je čitav ovaj serijal imao jako lepo ilustrovane naslovne strane, a pogotovo su bile lepo nacrtane one kolekcionarkse varijante, od kojih je svaki broj imao nekoliko. Što se tiče samog crteža u stripu, on je uglavnom jako dobar i realističan. Sam Vejder izgleda jako impozantno i preteći.

Ono što je dobro u novom kanonu je to što  radnje serijala Darth Vader i Star Wars teku uporedno, a čak se i prepliću i utiču jedna na druge. Pokazatelj toga je bio jako dobar crossover miniserijal Vader Down. Jedan od ključnih momenata u ovm stripu je kada prvi put Vejder unajmljuje poznatog lovca na ucene Boba Feta, koji mu kasnije saopštava ime pilota koji je uništio Zvezdu smrti. Cela ta scena je fenomenalno odrađena.

U ovom serijalu pojavljuju se potpuno novi likovi, koje do sada nismo videli. Neki su jako dobri, dok su drugi neverovatno dvodimenzionalni i dosadni. Tu su dva nova imperijalna droida, Tripl ziro i BT-1. Ta dva droida su izuzetno psihotična i predstavljaju neku vrst zle i izopačene verzije dobro poznatih C-3PO i R2-D2. To su najinteresantniji likovi u ovom serijalu. Pojavljuje se i doktorka Afra, mada njen lik mi se nije nešto previše svideo, a za razliku od nje tu je inspektor Tanot koji je jako dobar lik. Naravno tu je i „negativac“ Sajlo koji je verovatno jedan od glavnih razloga zašto me je ovaj serijal razočarao.

Priča serijala počinje dobro, ali posle prvih nekoliko brojeva postala je dosta konfuzna. Vejder počinje da sakuplja svoju vojsku, praveći po rečima Palpatina „Imperiju u Imperiji“. Sve je to zanimljivo do šestog broja, kada se otkriva Sajlo i njegove „abominacije“. Tu je za mene serijal počeo da gubi svaku nadu. Ta Sajlova stvorenja su toliko nemaštovito urađena i uopšte ne deluju kao su to Star Wars likovi. Jedino mi je bio interesantan Mon Kalamari verzija generala Grivusa. Ono što je još unizilo ove likove je to što ni jedan ne koristi Silu, mada tri lika poseduju svetlosne sablje, a da stvar bude još gora, sam Imperator je hteo da zameni Vejdera sa jednim od tih stvorenja! Mnogo bi bilo bolje da su umesto tih strašno glupih likova Vejderovi takmaci bili inkvizitori. Oni poseduju Silu, tako da bi bar mogli da mu daju makar mali izazov, koji bi bilo daleko interesantniji, ali očigledno da to nikom u Marvelu nije palo na pamet i dobili smo šta smo dobili. Naravno ni jedan od ovih čudaka nije zadao Vejderu ni malo muka i on ih je redom ubijao. Ako ništa drugo, barem je to bilo lepo gledati.

Sam kraj serijala je neverovatno zbrzan – poslednja 5-10dva broja pogotovo. Sve se nekako odjednom završi, a tih poslednjih par brojeva me je taman ponovo uključilo u priču.

Naravno nije sve tako loše, ima par trenutaka koji su jako dobro urađeni. Kao što sam već napisao, ovde se dešava prvi susret Vejdera i Boba Feta u novom kanonu; vidimo konstrukciju super zvezdanog razarača Egzekutor, kao i Vejderov sukob sa Tamnom i Svetlom stranom u nekoj vrsti sna – to je definitivno najbolji momenat u čitavom serijalu.

Ovo je jedan jako razočaravajući serijal. Neverovatno je koliko je serijal Star Wars bolji u odnosu na ovaj. Darth Vader je bio jedan od onih „meh“ stripova, ali se nadam da će u budućnosti biti boljih naslova sa ovim gospodarom Sita.

Pročitajte i Vladimirovu recenziju prve priče ovog serijala na sledećem linku.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s