Aftermath: Life Debt – Chuck Wendig

Knjiga Aftermath od Čaka Vendiga je najavljivana kao epska avantura koja će nastaviti priču Povratka Džedaja, što nije ispalo ni približno tačno. Ali čak i pored te loše, zapravo lažne, reklame, Aftermath je imala još niz problema i propusta. Zbog svega toga, svi smo se nadali da je Vendig naučio na svojim greškama i da će Life Debt, druga knjiga u Aftermath trilogiji, biti bolja i jednostavno kvalitetnija. Da li je Vendig poslušao savete kritike i fanova i kakva je na posletku Life Debt knjiga, pročitajte u nastavku.

Life Debt počinje otprilike tri meseca nakon događaja iz prve knjige, što je otprilike osam meseci nakon Bitke za Endor. Naša družina junaka koje smo upoznali u prvoj knjizi – Nora Veksli, njen sin Temin i njegov telohranitelj droid Bouns, zatim Sindžir Rat Valus, Džas Emari i Džom Barel – su u međuvremenu postali lovci na odbegle visoke oficire Imperije. Oni ih vijaju preko galaksije, te kad ih uhvate, odvode ih Novoj republici da im se sudi za njihove zločine. Za to vreme, Han Solo i Čubaka su pokušali da oslobode planetu Vukija – Kašik – što je prošlo loše, jer je to bila zamka: Čubaka i nekoliko drugih su zarobljeni, a Solo je jedva izvukao živu glavu, ali sada je izgubljen svaki kontakt sa njim. Zbog toga, Leja Organa poziva Noru i njenu družinu i šalje ih da pronađu njenog nestalog muža. Za to vreme, admiral Re Sloun je javnosti predstavljena kao lider najveće preostale imperijalne frakcije, ali, zapravo, iz senke komanduje misteriozni admiral Galijus Raks o kom se ništa ne zna. Zbog toga, Sloun kreće u potragu za informacijama da otkrije priču i tajne koje stoje iza misterioznog admirala, te, pored njegove prošlosti, ona otkriva da je Raks čovek iz senke koji je izazvao i kontrolisao skoro sve događaje nakon Endora, pa čak i zamku za Hana Sola.

Ono što se prvo uočava kada se krene sa čitanjem ove knjige je, opet, Vendigov neobičan stil pisanja. Kao i prva knjiga, i Life Debt je napisana u prezentu (što iako neobično, u principu nije problem), a rečenice su iscepkane tačkama i zapetama i gde treba i gde ne treba – doduše, deluje da je Vendig malo “smanjio gas” sa znakovima interpunkcije pa rečenice deluju manje izmasakrirano nego u prvoj knjizi, ali ta razlika i nije baš prevelika.

Veći problem od Vendigovog iscepkanog stila pisanja je iscepkanost samog narativa ove knjige. Naime, uz tih par glavnih priča je još paralelno teklo više nebitnih podzapleta koji su ih u puno navrata presecali i prekidali. Deluje da je poenta tih podzapleta bila da se nekim likovima dâ dodatna karakterizacija, ali rezultat je ispao traljav – te priče, kao npr. Norina romansa sa Vedžom, su izgledale kao bledunjave polu-sapunice kakve viđamo u serijama sa CW-a. Kao i prva knjiga, i Life Debt je sadržala gomile kratkih, nezavisnih međupoglavlja (na koja u suštini možete gledati kao na kratke priče) koja nemaju veze sa glavnim narativom – ova “interludijum” poglavlja su bila dosadna, šašava i jedostavno nepotrebna i smetajuća. Uz sve prethodne faktore, Vendig je pravio iznenadne skokove sa jedne priče na drugu (pri čemu neretko nije kako valja završavao te priče sa kojih se prebacivao na nove, te ih je ostavljao tako polu-dovršene, a u nastavku se nekako očekivalo da mi te krajeve znamo i imamo), što je sve naškodilo fluidnosti priče, te je knjiga u više navrata bila naporna za čitati.

E, a šta je sa likovima? U prethodnoj knjizi u prvi plan su izbili Nora i njen sin Temin, a u Life Debt situacija se potpuno okrenula. Ovde su se istakli Džas, Sindžir pa čak i Džom. Ta tri lika su napravila neverovatan progres, pogotovo u odnosu na prvu knjigu. Njih troje su u Life Debt dobili dubinu i kompleksnost koja ima je bilo preko potrebna – šta više, Sindžir je sada (pogotovo nakon šokantne stvari koju uradi na kraju) postao verovatno najzanimljiviji i najkompleksniji lik družine, a dijalozi koje je on imao su bili sjajni. Admiral Re Sloun je takođe bila veoma zanimljiva: njen moralni kod i principi su je jasno diferencirali od gomile ostalih generičnih imperijalnih oficira iz Star Wars univerzuma. Kao što rekoh, Vendig je pokušao da istakne lik Nore putem njene romanse sa Vedžom, ali to je ispalo jako traljavo. Takođe, odnos između Nore i Temina je bio loš i čudan. Brojne svađe koje su njih dvoje imali su počinjale bez ikakvog razloga, te je delovalo da je6-10 Vendig, eto tako, samo hteo da ubaci još drame, a taj problem nije bio ekskluzivan samo za Noru i Temina.

Uprkos svemu, dve glavne priče – a to su potraga za Hanom, pa potom oslobađanje Kašika, te potraga Re Sloun za informacijama o Galijusu Raksu – su bile zanimljive i uzbudljive. Zapravo, priča koja prati Re Sloun i njeno istraživanje misterioznog admirala je ubedljivo najbolji deo ove knjige. Čitamo stranicu za stranicom samo da bismo došli do tih poglavlja koja su nam otkrila dosta veoma zanimljivih informacija, a sva ona uz dva flešbek poglavlja iz Galijusove perspektive nam daju ozbiljne naznake da je baš ovaj misteriozni admiral osoba koja će kasnije postati Vrhovni vođa Snouk.

Sve u svemu, iako sadrži nezanemarljiv broj problema i propusta (koje inače deli sa prvom knjigom), Life Debt je jedna zanimljiva i zabavna avantura koju vredi pročitati makar zbog delova o Galijusu Raksu.

2 Comments Add yours

  1. Kristijan kaže:

    Hoćete li dopuniti članak „Stanje galaksije nakon bitke za Endor“sa novim informacijama iz ove knige?

    Sviđa mi se

    1. Naravno. Dodaćemo još i informacije iz stripa „Poe Dameron“. 🙂

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s