Čarls Soul o Light of the Jedi: „Ova knjiga je kao film o katastrofi“

star wars the high republic light of the jedi naslovnica

U februaru ove godine zvanično je predstavljen izdavački program The High Republic – multimedijski projekat sačinjen od mnoštva knjiga i stripova koji će nam ispričati priče koje su smeštene u period od 200 godina pre Epizode I, u vreme tzv. Visoke Republike.

Prvi talas, odnosno faza, The High Republic knjiga i stripova stiže u. januaru 2021. godine (mada je prvobitni plan bio da se to desi krajem avgusta ove godine), a stvar kojoj se verovatno najviše radujemo u tom prvom talasu The High Republic sadržaja je knjiga Light of the Jedi, koja izlazi 05.01.2021. i daće nam priču o džedajki Avar Kris.

Light of the Jedi piše Čarls Soul, pisac koji je fanovima Zvezdanih ratova itekako poznat ponajviše zbog vrlo dobrih stripova Darth Vader: Dark Lord of the SithLandoObi-Wan & AnakinPoe Dameron i The Rise of Kylo Ren.

Soul je govorio za The Hollywood Reporter i dotakao se svojih ličnih ciljeva kada je u pitanju knjiga Light of the Jedi.  Njen zadatak će biti da “istraži žanr na način na koji nismo direktno videli u franšizi” i “da koncepte Star Wars-a odvede na mesta koja bi se činila svežim i kul.” Opisujući samu knjigu uporedio ju je sa filmom o katastrofi i trkom protiv vremena za tim koji je na misiji.

“Struktura knjige je neobična, na neke načine, ali to smo dobili u Star Wars filmovima. Ako analizirate film Imperija uzvraća udarac, vremenska linija nema mnogo smisla — ali to i dalje funkcioniše. Light of the Jedi će se voditi time. Priča je elastična — može se širiti ili skupljati i na kraju, sve se vraća za ono što se nadam da će biti žestok utisak.”

Pričajući o “Velikoj katastrofi” kojom započinje ova nova Star Wars avantura, Soule je otkrio da će tokom perioda Visoke Republike biti nekoliko ključnih događaja koji će se desiti u isto vreme u različitim materijalima i pričama. “To je dosta slično tome kako se uništenje Zvezde smrti u filmu Nova nada vidi iz beskonačno uglova od kada je prvi put prikazano na filmu,” kaže Soul. “Velika katastrofa” je prvi od događaja koje je Soul najavio da su mapirani u dokumentu koji se verovatno jednako čuva kao i identitet Jodlinga.

“Događaj “Velika katastrofa” je jedan od tih i sa kojima počinje Light of the Jedi … ideja da imamo mnogo ljudi umešanih u jednom događaju koji ima uticaja na celu galaksiju je bila vrlo primamljiva. Mogao sam da predstavim veoma veliki skup likova na organski način, na različitim lokacijama od najviših nivoa galaktičke vlasti do “Džedaja sa ulice” i njihovu reakciju na katastrofu.

Pored toga, to je prilika da se herojstvo pokaže na mnogo različitih načina. Light of the Jedi sadrži dosta akcije sa svetlosnim sabljama, ali to nije jedini način da se rešavaju problemi i nije potrebna Sila da bi neko bio dobra osoba. Postoji neka vrsta slogana koja se pojavljuje tokom cele knjige: “Svi smo Republika,” a Velika katastrofa je ispao idealan način da se to prikaže.”

Kada su u pitanju negativci, moraćemo još da čekamo kako bismo saznali nešto više o Nihilima. Sve što je Soul rekao je da je želeo da prikaže ovu grupu pljačkaša kao “istinski zastrašujuće”, sa jedinstvenim moćima koje ih “veoma moćnim i opasnim u ovoj eri.” Nihil nemaju ideologiju ili kod, ali imaju “duboku i detaljnu istoriju” za koju je Soul obećao da ćemo dobiti objašnjenje u materijalima projekta Visoka Republika, otkrivši da “Nihil i ono što oni rade predstavlja jedan od najkul delova cele priče.”

Kako vam se čine ovi komentari i kakva su vam očekivanja od prve knjige projekta Visoke Republike napišite nam u komentarima i na našem Diskord serveru.

Za poslednje vesti o Star Wars knjigama i stripovima posetite našu sekciju posvećenu Star Wars literaturi i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s