Zašto je Dart Vejder mrzeo Zvezdu Smrti?

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of The Force“ je jedna od najprepoznatljivijih replika Dart Vejdera. U njoj se ogleda svojevrstan prezir legendarnog gospodara Sita prema najmoćnijem oružju tog doba: ubici planeta, Zvezdi smrti.

Ali, jeste li se nekada zapitali zašto je drugi najmoćniji čovek u galaksiji mrzeo tu zastrašujuću mašinu?

U stripu Star Wars Darth Vader Annual broj 2 imamo odgovor na to pitanje od strane Velikog Mofa Tarkina lično! U pomenutom stripu Dart Vejder se sukobljava sa Tarkinom oko Zvezde smrti koja je u izgradnji i kaže Tarkinu da ne bi trebalo da se oslanjaju na tehnologiju već na moć Sile. Na to mu Tarkin odgovara pitanjem zar nije i sam Vejder više mašina nego čovek?

Tarkin mu kaže da odelo koje ga održava u životu nije produkt nekog okultnog misticizma već je mašina. Zatim Tarkin iznosi svoje mišljenje da se Vejder boji da će biti zamenjen. Da više neće biti imperatorovo najmoćnije oružje u galaksiji, već da će Zvezda Smrti preuzeti tu ulogu. To izgleda pogađa Vejdera jer kaže Tarkinu da se pazi da ovaj projekat ne postane i njegova grobnica. Što se na kraju i desilo…

Sa druge strane, imamo i primer gde Vejder kaže da preferira Zvezdu smrti u odnosu na TIE Defender projekat koji je čedo admirala Trona. Ipak, vrlo je moguće da se Vejder samo namerno rugao admiralu zbog njegovog neuspeha na Atolonu, a ne da je istinski preferirao bilo koji od ova dva projekta.

Dakle, šta vi mislite? Da li je Tarkin bio u pravu? Da li je Vejder mrzeo Zvezdu Smrti zato što se plašio da više neće biti najstrašnija stvar u galaksiji? Napišite nam u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s