Lando

Nakon Princess Leia i Kanan: The Last Padawan (koji je u međuvremenu postao tekući serijal) stigao nam je i Lando, još jedan miniserijal koji nam daje jednu kratku avanturu koja prati jednog od bitnijih likova Star Wars univerzuma. Prvi broj miniserijala Lando je izašao 8. jula, a peti i poslednji broj 7. oktobra. Scenarista je bio Čarls Soul (Charles Soule), dok je za crtež bio zadužen Aleks Maleev.

Priča ovog miniserijala se dešava u vremenskom periodu između Epizoda IV i V – kao i obično, nije preciziran tačan datum. Početak prvog broja zatiče našeg omiljenog šarmera i bitangu Landa Kalrisijana (Lando Calrissian), ni manje ni više, u krevetu jednog imperijalnog Mofa, koju je Lando zaveo da bi mu ona dala vrednu umetninu, koju Lando namerava da iskoristi da bi vratio dugove lokalnom gangsteru koji se zove Papa Toren. Međutim, Toren saopštava Landu da ta umetnina nije dovoljna za izmirenje njegovog duga, te mu predlaže da Lando za njega ukrade jednu jahtu koja je usidrena na imperijalnom brodogradilištu – Toren bi dobio samu jahtu, a Lando sve vredne stvari koje se nalaze u njoj. Lando pristaje na ovaj Torenov predlog, te za ovu misiju pravi tim koji čine: njegov najbolji prijatelj Lobot, koji ima kibernetske implante u glavi, zatim antikvar Korin Pers koja je Ugnat (Ugnaught) i dva mačkolika klona koji se zovu Aleksin i Pavol, a koji su eksperti za borbu prsa u prsa. Landova ekipa je uspešno krenula sa misijom i uspeli su da ukradu jahtu. Međutim, oni ne znaju da je ova jahta lično prevozno sredstvo Imperatora Palpatina, koja u sebi krije mnoge tajne i opasnosti. Lando i njegova dužina shvataju da nešto nije u redu kada za njima u poteru krene čitava imperijalna flota, kao i misteriozni i ubojiti lovac na ucene.

Od svih Star Wars miniserijala koje je Marvel izbacio ove godine, Lando definitivno spada u bolje. Kao i u većini ostalih miniserijala, ni u ovom priča nema nekog posebnog značaja i uticaja na ukupni kontinuitet, ali je uprkos tome ona bila veoma zabavna, brzog tempa, duhovita i napeta. Sama premisa zapleta – „Lando slučajno krade Palpatinov lični brod“ – ne može a da ne izmami osmeh.

Iako u naslovu ovog miniserijala stoji „Lando“ i iako je Lando tehnički zaista glavni lik, nebi bila greška i da kažemo da je ovaj miniserijal zapravo priča o poreklu Lobota. O Lobotu (ako izumemo stari EU) samo znamo da je Landov ćutljivi pomoćnik u Epizodi V, stoga kad ga sretnemo u ovom miniserijalu gde on i te kako priča, dešava se jedan mali šok. Pored priče o nastanku Lobota (onog kojeg znamo iz Epizode V) saznajemo dosta i o njegovom odnosu sa Landom, a sam kraj priče je bio, sasvim neočekivano, poprilično emotivan.

Lando je u ovoj priči bio tipični Lando Kalrisijan kojeg znamo i volimo, te ovaj miniserijal nije ništa dodao, ali ni oduzeo, ovom liku. Bilo je zanimljivo čitati njegove razgovore sa Lobotom, ali i sa Korin, koja je bila solidno zabavan lik. Jedina stvar koja je pomalo iskakala  vezi Landa je ta da je on skoro svaku osobu, skoro na svake dve strane oslovljavao sa „brate“, što je bilo pomalo i rasistički.

Poslednja dva člana landovog lopovskog tim su bila i najslabija. Aleksin i Pavol su izuzetno nemaštovito dizajnirani likovi – tehnički, njih dvoje su samo neki crni, panteroliki humanoidi. E sad, dodatni problem je i to što je za bojenje uglavnom bila korištena poprilično siromašna i mračna paleta boja tako da je bilo više instanci gde se jedva moglo razaznati Aleksina i Pavola od mračne pozadine iza njih, a isto tako je često bilo skoro nemoguće prepoznati crte njihovih lica. Ruku na srce, njih dvoje su zaista bili jezivi kada su dospeli pod uticaj sitskih artefekata koji su bili na brodu, što ih je donekle iskupilo.

To bi bilo to što se tiče recenzije ovog strip miniserijala. Lando miniserijal definitivno nije bez mana, ali vam sasvim sigurno može pružiti jednu veoma zabavnu i zanimljivu priču uz koju ćete najverovatnije uživati.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s