Upoznajte džedaje Visoke Republike

Zvanični Star Wars veb sajt je započeo serijal tekstova koji će nam predstaviti detalje izdavačkog programa Star Wars: The High Republic. Prvi članak u tom nizu nas upoznaje sa protagonistima ovog izdavačkog poduhvata, upoznaje nas sa džedajima Visoke Republike.

Inače, ukoliko vam je nekim čudom promaklo, Star Wars: The High Republic je multimedijski projekat koji će biti sačinjen od brojnih knjiga i stripova čije se priče dešavaju u vremenu Visoke Republike, tj. 200 godina pre Epizode I. Prvi materijali The High Republic-a bi trebali da se pojave u prodaji krajem avgusta ove godine, a za više detalja o ovom izdavačkom programu posetite ovaj link.

Nego, da pređemo na nove (stare) džedaje.

Avar Kris

Avar je najsvetliji i najplemenitiji primer džedaja. Ona uvek pokušava da nađe dobro u ljudima i situacijama i nikad ne stavlja sebe na prvo mesto. Život na granici (Republike) i izazovi koje on donosi joj daju novu energiju i Avar je uvek inspiracija za ljude sa kojima radi. Ona je saosećajna, ne pridodaje prevelik značaj džedajskim dogmama i uvek je spremna da žrtvuje sebe zarad drugih. Avar Kris je najbolja od najboljih.

Za Avar je ranije rečeno da je posebna po tome što „volju Sile interpretira muzikom“ . Nju smo zapravo prvi put sreli u trećem broju stripa The Rise of Kylo Ren gde se pojavila kao kao holokron. Avar će biti glavni protagonista knjige The High Republic: Light of the Jedi, koja bi trebala da izađe u prodaju 25.08.2020.

Loden Grejtstorm

Loden je Tvi’lek kog smatraju za jednog od najboljih učitelja u Redu džedaja. Snažan i mudar, sa dobrim smislom za humor, Loden na svaku situaciju gleda kao primer gde može nešto da se nauči, uvek pokušavajući da unapredi sebe i one oko njega, pogotovo padavane.

Loden Grejtstorm će se takođe pojaviti u knjizi The High Republic: Light of the Jedi, koju piše Čarls Soul (Obi-Wan & Anakin, Darth Vader: Dark Lord of the Sith).

Kivi Trenis

Kivi Trenis je mlada vatrena džedajka za koju mnogi kažu da je pred njom velika budućnost, ali još kad bi i ona sama verovala u to. Promoćurna i impulsivnija nego što bi trebala da bude, Kivi ima titulu džedaj viteza tek par nedelja i fascinirana je sa Avar, znajući za njene brojne velike poduhvate. Kivi je odlučna u tome da se dokaže Avar i drugim velikim džedajima koji se nalaze na „Starlight Beacon“ svemirskoj stanici, ali prvo ona mora da nauči da veruje u sebe koliko veruje u Silu.

Za Kivi Trenis smo zapravo prvi put čuli u audio drami Dooku: Jedi Lost u kojoj je rečeno da je u jednom trenutku postala deo „Izgubljenih dvadeset“ . Pod Izgubljenih dvadeset se smatralo dvadeset džedaja koji su kroz istoriju svojom voljom, iz ličnih ubeđenja napustili Red džedaja. U ovu grupu je kasnije potpao i grof Duku. Za svakog od Izgubljenih dvadeset je napravljena metalna bista koja je postavljena u džedajsku biblioteku u hramu na Korusantu, koje se vide u Napadu klonova.

Kivi Trenis će biti glavni protagonista stripskog miniserijala Star Wars: The High Republic koji radi Marvel. Prvi broj stripa bi trebao da se nađe u prodaji krajem septembra ove godine, a scenario piše Kavan Skot, koji je takođe napisao priču audio drame Dooku: Jedi Lost.

Stelan Gios

Stelan Gios je optimistični i cenjeni džedaj učitelj. Stelan se kroz hijerarhiju Reda džedaja penjao zajedno sa Avar Kris i iako su često na različitim misijama za džedaje ili Republiku, kada se njih dvoje udruže oni postaju moćan tim dva plemenita heroja. Snažan u Sili i rođeni učitelj, Stelan je trenutno stacioniran u jednoj od ispostava Džedajskog hrama na planeti Karagon-Viner.

Vernestra „Vern“ Rvou

Vern je tek dobila titulu džedaj viteza. Vernestra, koja inače pripada rasi Mirialana, je bila padavan Stelana Giosa. Ona radi naporno i potpuno je predana Redu džedaja, znatno više od svojih vršnjaka. Sa šesnaest godina, ona je najmlađi džedaj vitez u svojoj generaciji. Ona se istovremeno muči da se dobro uklopi sa starijima i da bude dobar primer mlađim džedajima.

Vernestra Rvou će biti glavni protagonista dečje knjige The High Republic: A Test of Courage, koju piše Džastina Ajrland, a koja bi trebala da se pojavi u prodaji 08.09.2020.

To bi bilo to što smo dobili u prvom „Insite Star Wars: The High Republic“ članku. Šta mislite o novim likovima napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o Star Wars knjigama i stripovima posetite našu sekciju posvećenu Star Wars literaturi i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

One Comment Add yours

  1. Master Aornos kaže:

    Zašto Dizni svega što se dohvati mora doslovno da uništi pogotovo kada je SW u pitanju?!? Po svaku cenu hoće da ostave svoj trag ili da daju svoj doprinos u proširivanju SWEU, ali sve je to nekako usiljeno i nimalo originalno. Bilo je svega i dok je SW bio pod patronažom Lukasa, ali ovo je stvarno previše. Od kako su otkupili prava kao da hoće na određeni način da odbace dotadašnji EU i da stvore svoj, a ovo da stave po strani i ne čudi što su to stavili pod „Legends“. Zvuči kao može biti, ali ne mora da znači. Sećam se vrlo dobro kada su pre 5-6 godina Vukipediju ispretumbali i prepravljali čitave biografije i hronike. Oni se vode devizom da pobednici pišu istoriju. Svako ko iole poznaje bar malo rad i poslovanje kompanija i konglomerata zna da je po sredi čist profit. Dizni svakako sve više podseća na zlu imperiju (samo što ima armiju advokata) iz SW sage nego neko ko bi zaista unapredio i nadogradio gotov proizvod kao što je SW. Mislim da je ova tema mnogo kompleksnija i da se o tome može dosta pisati i analizirati. Dizni je što se ekranizacije tiče fokusirao isključivo na tzv. originalnu trilogiju i velikoj meri je naružio i uništio, a mislim da fanove koji se broje verovatno u stotinama miliona širom sveta mnogo više zanima period Stare Republike… Malak, Revan… Tu se vidi nemoć da se istupi sa nečim novim, a ne ponovo Skajvoker, Han Solo, Leia…zbog straha od neuspeha, jer se zna da će stari likovi puniti bioskopske sale. Nova trilogija više podseća na rimejk originalne trilogije nego što je donela nešto novo. Posle svega viđenog poprilično sam skeptičan u vezi svega toga što Dizni uradi za SW.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s