Dark Disciple – Christie Golden

Iako je The Clone Wars ukinuta, neke priče koje smo trebali videti u epizodama šeste i sedme sezone ove animirane TV serije su ipak našle svoj put do nas. Tako smo dobili strip mini-serijal Darth Maul: Son of Dathomir, a nekoliko epizoda sa nedovršenom animacijom, koje čine Crystal Crisis on Utapau i The Bad Batch ark, su objavljene na zvaničnoj Star Wars veb stranici. Sledeće u ovom nizu dela koja nastavljaju priču iz The Clone Wars serije je knjiga Dark Disciple, koju je napisala Kristi Golden koje se čitaoci Star Warsa sećaju po njene tri knjige iz Fate of the Jedi serijala. Dark Disciple je napisana na osnovu scenarija osam epizoda koje su trebale da budu deo sedme sezone The Clone Warsa, a glavni junaci su Kvinlan Vos i Asaž Ventres.

Priča se dešava nekoliko meseci pre Epizode III. Kada je grof Duku naredio masakar nad hiljadama nedužnih izbeglica, Džedajsko Veće odlučuje da napravi iznenađujuć, drastičan korak – da organizuje atentat na grofa Dukua. Iako je u početku bilo primedbi i negodovanja, odlučeno je da se ova misija ipak obavi i da atentator, na predlog Obi-Van Kenobija, bude problematični Džedaj Kvinlan Vos. Međutim odlučeno je da Vos u ovu misiju ne ide sam, već da treba da se udruži sa bivšom Dukuovom učenicom Asaž Ventres, koja je sada lovac na ucenjene glave, nakon što ju je Duku izdao i pobio njen narod. Vos mora prvo da pronađe Asaž, udruži se sa njom i zadobije njeno poverenje pa da je suptilno nagovori da njih dvoje zajedno ubiju grofa. Vos je uspeo da pronađe Asaž i iz početka je sve išlo po planu, međutim između njih dvoje počinju da se bude romantične emocije i Vos priznaje da je Džedaj.

Ako se sećate prošlogodišnjeg članka o TOP 5 likova iz Proširenog Univerzuma koje je The Clone Wars serija upropastila, videli ste da sam u tu listu ubacio i Vosa i Ventres. Jednostavno, ta dva lika u The Clone Warsu nisu imala ništa zbog čega smo ih zavoleli u Proširenom Univerzumu i nisu imala nikakvu dubinu, mada, ruku na srce, Asaž je u poslednjim sezonama doživela određen razvoj. Zbog svega toga i nisam se baš radovao ovoj knjizi, međutim…

Iako kad prvi put sretnemo Vosa u ovoj knjizi on je i dalje onaj isti iz serije – prazna ljuštura Kvinlana Vosa iz stripova sa personom naduvanog srednjoškolskog buntovnika – njegov lik je u ostatku knjige doživeo neverovatan razvoj i njegova priča je bila izuzetno zanimljiva. Postao je znatno mračniji i komplikovaniji, što su neke od stvari zbog kojih smo zavoleli Kvinlana Vosa u stripovima Legende kontinuiteta. Skoro pa ista stvar se desila i sa Ventres. I nju kada prvi put sretnemo u knjizi ona je ista ona iz The Clone Warsa – poprilično dosadan lik koji namrgođeno sikće svoje linije dijaloga. Međutim kada se sretne sa Vosom njen lik počinje drastično da raste i svoj vrhunac doživljava na samom kraju knjige koji je poprilično emotivan.

I upravo je odnos između Vosa i Ventres najveće bogatstvo ove knjige. Od trenutka kada se njih dvoje sretnu (što se dešava veoma brzo, a ne negde na pola knjige) priča pravi zaokret, a ova dva lika se penju na skroz novi nivo kakav nisu nikad imali (barem ne u novom kanonu). Romansa između Ventres i Vosa nije bila isiljena i nije bila isklišeirana, već se postepeno razvijala i imala je prirodan tok. U drugoj polovini knjige osećanja koja su osećali jedno prema drugom su bila nemilosrdno testirana sa svih strana, a momenat na kraju kada je Ventres napravila ultimativnu žrtvu za svog voljenog je bio toliko emotivan da, moram da priznam, sam se suzdržavao da ne pustim suzu.

Iako se odmah znalo da će Vosova misija biti neuspešna (jer je Duku živ na početku Epizode III) i da će Vos takođe preživeti (jer u Epizodi III, u jednoj sceni Kenobi pominje kako je „general Vos pomerio svoje trupe na Boz Piti“), to nikako nije ubilo napetost. Listamo stranicu za stranicom kako bi saznali šta će biti sa Ventres, da li će Vos biti kažnjen za zlodela koja je počinio i kako će se završiti priča sa njihovom vezom. Tempo knjige je brz i dinamičan, što je naravno rezultat toga što je knjiga napravljena na osnovu osam epizoda serije, čije su epizode inače (u većini slučajeva) bile brzog ritma.

Pored Vosa i Ventres, zapaženu ulogu je imao i Obi-Van Kenobi. Saznajemo dosta o njegovom odnosu sa Vosom, a bilo je poprilično zanimljivo čitati delove u kojima on oseća krivicu što je poslao 8-10Vosa u ovu opasnu misiju i što oseća odgovornost zbog zlodela koja je Vos počinio u drugoj polovini knjige. Od Džedaja su se pojavili još i Anakin koji je kao i u seriji bio ishitren i pomalo uobražen, zatim Joda koji je u svom maniru ispucavao mudrosti, te Mejs Vindu koji uopšte nije ličio na sebe, što je verovatno jedina mana ove knjige. Mejs je u filmovima i seriji bio napet i nije se bojao da kaže bilo šta, ali u Dark Disciple on je bukvalno jedan licemerni, iritantni kreten.

Sve u svemu, Dark Disciple je uz Lords of the Sith za sada najbolja knjiga novog kanona. I ne samo to, Dark Disciple spada među najbolje Star Wars knjige koje su se pojavile u prošle dve ili tri godine. Voleli ili ne voleli Asaž i Vosa, te voleli ili ne The Clone Wars seriju i prequel eru, Dark Disciple je odlična knjiga, koja će vam dati sjajnu, uzbudljivu i emotivnu priču koju ne smete da propustite.

Pročitajte i Zlatanovu recenziju iste ove knjige na sledećem linku.

Postavi komentar