TOP 5 Likova iz EU-a koje je The Clone Wars Upropastio

Dobro je poznato svima da je The Clone Wars TV serija, malte ne sa svakom novom epizodom prekrajala istoriju Ratova Klonova i kosila se sa dotadašnjim knjigama i stripovima, a u par navrata i sa samim filmovima.

Što je možda najgore u čitavoj situaciji, jedan od vodećih ljudi na izradi serije Dejv Filoni (Dave Filoni) je tvrdio da je veliki fan EU-a, te da će se truditi da ubaci što više likova iz stripova, ali i knjiga u seriju. Dejv je to svoje obećanje donekle ispunio. Dosta likova iz EU-a se pojavilo u seriji – neki samo na trenutak, dok su drugi imali zapaženije uloge. Međutim, sada kada je serija završena mnogi shvataju da bi bilo bolje da se ti likovi uopšte nisu ni pojavili u The Clone Warsu. Zašto je to tako? Pa Dejv i njegova ekipa ne da su samo potpuno menjali biografije nekih likova iz EU-a koje su uvodili u seriju, već su potpuno menjali ličnosti i karakteristike tih likova, tako da je od onih likova koje smo zavoleli u stripovima ili knjigama ostala samo ljuštura fizičke sličnosti i ništa drugo.

Ono što sledi je lista sa pet likova iz EU-a koji su doživeli najveće promene u The Clone Wars seriji. Imajte u vidu da iako se trudim da budem što objektivniji, ovo je ipak samo moje mišljenje.

5. Aura Sing (Aurra Sing)

Za mesto broj pet sam bio u maloj dilemi: da li staviti Auru Sing ili Ejlu Sekjuru (Aayla Secura). Ono što ova dva ženska lika imaju zajedno u seriji je jadno odabran akcenat kojim pričaju, a koji je još jadnije izveden. Ipak sam dao „prednost“ Auri, jer je Ejlin francuski naglasak nešto podnošljiviji. Najveća razlika između Aure Sing u stripovima i one u seriji je ta što je Aura Sing u stripovima deluje neuporedivo moćnije i opasnije. U stripovima njeno ime je izazivalo jezu i među iskusnijim Džedajima, a u seriji ju je, bez većih problema,  isprašila Asoka (Ahsoka Tano). Samo mala napomena što se tiče Aure: tehnički, ona se prvi put pojavljuje (do duše, kao kameo) u Epizodi I tokom podrace trke na Tatuinu (Tatooine), ali njen lik je istražen najviše u stripovima, pa sam je deklarisao kao EU lika.

4. Dart Bejn (Darth Bane)

Kada je najavljeno da će završene epizode šeste sezone The Clone Warsa biti ipak prikazane, raširile su se glasine da će u jednoj od njih da se pojavi i famozni Dart Bejn. Te glasine su se ispostavile kao tačne, a Dejv i ekipa su ponovo upropastili još jednog EU lika. Još bih nekako i mogao da se pomirim sa tim što Dart Bejn ovde izgleda kao Šreder iz Nindža kornjača, ali zvanični opis epizode je dao Bejnu novu biografiju koja je ruinirala lik i delo ovog Sita. U EU-u, Dart Bejn je uništio Site i podigao ih iz pepela, čime je reformisao taj red, dok je zvanični opis poslednje epizode The Clone Wars kaže da su Siti uništeni od strane Džedaja, a da je Bejn samo preživeo taj događaj i odlučio da Siti budu skriveni i da ih bude dvoje. Ove prepravke njegove biografije drastično umanjuje veličinu lika Darta Bejna.

3. Asaž Ventres (Asajj Ventress)

Moram da priznam da Asaž Ventres kao lika nisam nikad naročito voleo ni u stripovima ni u seriji (ima nešto kod ćelavih žena što me plaši), međutim ne mogu da poreknem da je Asaž u stripovima daleko bolja i zanimljivija od iste u seriji. U The Clone Warsu, Ventres je toliko dosadna i nesposobna da je epizode sa njom bilo neretko veoma mučno gledati. U stripovima ona me je više podsećala na Darta Mola (Darth Maul) – uporni i nemilosrdni predator koji vreba iz zasede i koji je pun trikova. U stripovima ona je kod Džedaja izazivala strah, dok u The Clone Warsu Obi-Van i Anakin kao da su jedva čekali duele sa njom pri čemu su se oni lepo proćaskali. Takođe, taj neki flert koji smo viđali između Asaž i Obi-Vana je bio ogavan. Isto tako, i njoj je u seriji donekle izmenjena biografija. Asaž Venters je originalno bila od Ratataki (Rattataki) vrste, ali je u seriji to promenjeno, te joj je dato poreklo veštice sa Datomira (Dathomir). Ovo je urađeno samo da bi se u seriju uvele veštice, što ja mislim da je moglo i bez promena u biografiji Asaž.

2. Kvinlan Vos (Quinlan Vos)

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Kvinlan Vos, jedan od ljubimac fanova, pojaviti u The Clone Warsu. A kada se konačno pojavio, njegov prikaz je izazvao ne samo razočarenje, već i bes. Kvinlan Vos iz stripova sa onim iz serije, osim donekle fizičkog izgleda i par sposobnosti, nema zajedničko ama baš apsolutno ništa! Kvinlan Vos iz The Clone Warsa ima personu srednjoškolskog buntovnika, koji predstavlja uvredu na račun Kvinlana Vosa iz stripova. Priča o Vosu iz je sigurno jedan od bisera Star Wars stripova, te ovaj lik nije zaslužio tretman kakav je dobio u seriji.

1. Mandalorianci (Mandalorians)

Da, dobro ste pročitali – Mandalorianci. The Clone Wars nije upropastio tek ponekog lika, već i čitav jedan narod. Da se izarzim „Star Trek rečnikom“, Mandalorianci su u EU-u bili poput Klingonaca, a The Clone Wars ih je promenio u Vulkance, tj., najveći ratnici u istoriji galaksije su pretvoreni u pacifiste (osim male ekstremističke grupe). Ova promena je toliko bila velika i bolna za ogroman broj ljudi, uključujući i Karen Trevis (Karen Traviss) koja je pisac gomile knjiga koje se bave kulturom i istorijom ovog ratničkog naroda, te je izbio ogroman skandal. Naime, Trevis koja je napisala knjige Republic Commando serijala, zatim tri knjige Legacy serijala i koja je učestvovala u pravljenju Mandalorianskog jezika, je odlučila, na našu veliku žalost, da prestane da radi na Star Wars knjigama jer je zbog par epizoda njen dugogodišnji rad bio bačen u kantu i zamenjen pričom koja je u najboljem slučaju prosečna.

To bi bilo to. Ako se slažete ili ne slažete sa listom, zatim ako mislite da neki od ovih likova ne zaslužuju da se nađu na njoj, dok drugi zaslužuju, napišite u komentarima. Ponavljam, iako sam se trudio da budem što objektivniji, ovo je samo moje mišljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s