Na internet je izgleda procurela prva verzija scenarija Epizode IX!

Nakon Džoša Trenka i dvojca Kris Lord i Fil Miler, Kolin Trevorou je bio četvrti reditelj sa kojim je Lucasfilm usled “kreativnog razmimoilaženja” prekinuo saradnju. Pored toga što je trebao da režira Epizodu IX, Trevorou je bio i scenarista tog filma, a upravo je jedna verzija njegovog scenarija Epizode IX izgleda procurela na internet.

Naime, Robert Mejer Burnet je na svom YouTube kanalu izneo i prokomentarisao kompletan scenario Epizode IX, za koji AV Club i nekoliko pouzdanijih “leaker-a” kažu da je verodostojan. Datum na scenariju je 16.12.2016. a tadašnji naslov filma je bio Duel of the Fates. Smatra se da je ovo prva verzija scenarija Epizode IX.

Duel of the Fates ima priču veoma različitu od one koju smo dobili u Usponu Skajvokera. Naime, po tom scenariju Prvi Red je pokorio skoro pa čitavu galaksiju. Vrhovni vođa Kajlo Ren je naredio kompletan prekid komunikacija među planetama kako bi suzbio širenje legende o Luku Skajvokeru koji je sâm na Krejtu stao pred armiju Prvog Reda i ponizio je. Otpor je sabotirao Kuatsko brodogradilište (na kom se gradila flota Prvog Reda) i odatle ukrao super-zvezdani razarač. 

Vođenje Prvog Reda je palo u ruke Haksa, koji sada ima titulu kancelara i koji vlada iz svoje citadele na Korusantu. Kajla dugo niko nije video. Mladi Solo je otišao u Vejderov zamak na planeti Mustafar. Bena progoni duh Luka Skajvokera, koji ga bezuspešno nagovara da se vrati Leji. Kajlo pronalazi holokron koji je Palpatin ostavio Vejderu za slučaj da imperator bude ubijen od strane Luka – holokron saopštava Kajlu (tj. Vejderu) da potraži Sidijusovog učitelja koji se zove Tor Valum (deluje da taj lik nema nikakve veze sa Plegisom), koji će dovršiti njegov trening. Nakon prenete poruke holokron eksplodira i spaljuje Kajlovo lice.

Nakon misije krađe zvezdanog razarača, u bazi Otpora na planeti Kor-Alaf Rej se ispoveda Finu i kaže da sumnja u sebe i ne zna da li može da postane pravi džedaj. Rej je potom otišla da vežba svoje sposobnosti korišćenja Sile, a instrukcije joj daje duh Luka Skajvokera (u ovoj verziji filma Luk je očigledno imao dosta veću ulogu). Kada pokojni džedaj pomene ravnotežu u Sili, Rej mu ljutito odgovori: “Ravnoteža? Tama guši svetlo, svetlo sklanja tamu. I tako u krug, u krug, u krug. Kako to može biti ravnoteža?” Luk njene reči prokomentariše sa: “Znam taj bes. I moj otac ga je imao.” Rej mu uzvraća sa: “Tako mi kaže moj učitelj, a pre toga njegov učitelj njemu. Hiljade učitelja tako željni da nam kažu kako treba da živimo.” Ostatak njihovog razgovora se svodi na to da Rej pokušava da objasni zašto ne želi da preuzme ulogu poslednjeg džedaja, a Luk pokušava da je nagovori u suprotno. Usput, Rej je sklopila novu dvostruku svetlosnu sablju.

Kajlo se vraća na Korusant i naređuje Haksu da konačno uništi kompletan Otpor, osim Rej sa kojim želi sam da se obračuna, jer to smatra svojim finalnim testom. Kajlo pravi novu masku od mandalorskog čelika, kako bi pokrio svoje osakaćeno lice. Pre nego što krene ka Remnikoru (sitovskoj planeti na kojoj se nalazi Tor Valum), Ren uništava masku Darta Vejdera uz reči: “Dozvolio si da ti ljubav zamagli rasuđivanje.” Kada dođe na sitovsku planetu, Kajlo pronalazi 7.000 godina staro biće koje je zapravo Palpatinov učitelj. Valum je bledi, žilavi vanzemaljac nepoznate rase, čiji je izgled opisan kao “lavkraftovski”. Valum podučava Kajla, a mladi Solo, slično Luku u Epizodi V, ima duel sa vizijom Darta Vejdera. 

U drevnim džedajskim spisima Rej pronalazi da se ispod hrama na Korusantu nalazi nekakav “džedajski predajnik”. Leja i vrh Otpora nameravaju da iskoriste taj predajnik (koji koristi tehnologiju koju ometači Prvog Reda ne mogu da blokiraju) kako bi pozvala saveznike i čitavu galaksiju na ustanak. Fin, Rouz, Artu i Tripio dobijaju zadatak da se infiltriraju u Korusant i aktiviraju predajnik. Sa druge strane, Po odvodi Rej na planetu Bonadan gde nekakv “prorok” ulazi u Rejin um i preko “veze sa Kajlom” saznaje da se mladi Solo zaputio na Mortis.

Fin i Rouz uspevaju da upale predajnik. Iznad Korusanta dolazi Leja sa flotom Otpora, kojoj se iz momenta u momenat pridružuju novi brodovi koji su dobili poziv za borbu. Dolazi i Lando koji predvodi flotu krijumčara. Čui upravlja X-vingom. Dok se u orbiti oko Korusanta vodi bitka, Fin i Rouz dižu ustanak na tlu planete. 

Paralelno sa tim, Rej se sreće sa Kajlom na Mortisu. Njih dvoje ulaze u epski okršaj, a u jednom momentu Kajlo otkriva da je on, po naređenju Snouka, ubio Rejine roditelje. Pred kraj duela, duhovi Luka, Jode i Obi-Vana pokušavaju da spasu Bena, ali ne uspevaju u tome. Rej pobeđuje Kajla, a u isto vreme Otpor pobeđuje Prvi Red na Korusantu.

To bi okvirno bila priča verzije Epizode IX, čiji je naziv Duel of the Fates. Za više detalja pogledajte Burnetov video i ovaj Reddit post. Iako se nekoliko ozbiljnijih izvora složilo da je ovaj scenario verodostojan, ipak ga uzmite sa dozom rezerve.

Šta mislite o ovoj verziji Epizode IX i kakva vam je ona u poređenju sa onim što smo dobili u Usponu Skajvokera, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o Epizodi IX posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s