7 boja svetlosnih sablji i šta koja znači!

Da li ste ikada zamišljali da posedujete svetlosnu sablju? Ako jeste, koje boje bi bila? Da li ste zamišljali da vitlate zelenom ili plavom svetlosnom sabljom kao džedaj? Ili ste se pre videli sa crvenom, bojom mračnih Gospodara Sita?

Kako god, svaka boja ima različito značenje. Boju svetlosne sablje daje kajber kristal u njoj. On je u početku bezbojan. Međutim pošto je on u neku ruku „živ“ nakon određenog vremena dobija boju u skladu sa ličnošću i sklonostima onog ko ga poseduje i čijoj svetlosnoj sablji daje život. Pa da počnemo.

Image result for lightsaber colors

Plava je boja koju koristi najviše džedaja. Označava ih kao čuvare i zaštitnike mira. Njeni korsinici su džedajski ratnici. Dobri u svemu ali majstori ničeg. Između ostalih plave svetlosne sablje su imali Anakin Skajvoker, Obi-Van Kenobi.

Zelena je boja koju koriste oni koji su izuzetno jaki u Sili. Najčešće imaju drugačije poglede na stvari od ostalih. Radije rešavaju probleme pregovorima nego borbom, ali daleko od toga da im je borba bila strana. Često su u borbi koristili i Silu. Najpoznatiji korisnici su Joda, Kvaj-Gon Džin, Luk Skajvoker.

Žuta jedna od najređih svetlosnih sablji. Najćešće su ih koristili učenjaci i čuvari džedajskog hrama. Žuta boja se objašnjava time da  kajber kristal prepoznaje intelekt ovih džedaja i klasifikuje ih kao kao nešto između zaštitnika (plava) i onih koji su jaki (u harmoniji) sa Silom (zelena). Mešanjem ove dve boje nastaje žuta.

Ljubičasta označava džedaja koji u nekoj (manjoj) meri koristi i tamnu stranu Sile u borbi. Kada se pomeša zaštitnička plava sa sitskom crvenom bojom dobija se ljubičasta. Savršena ravnoteža. Tako džedaj može korstitu energiju tamne strane Sile, a i dalje stajati na svetlosti. Najpoznatiji korisnik je Mejs Vindu.

Crvena je boja Gospodara Sita i ostalih korisnika tamne strane Sile. Kajber kristali prirodno ne mogu da emituju crvenu boju. Da bi svetlosna sablja postala crvena Gospodar Sita mora da uzme kajber kristal i povinuje ga svojoj volji sve dok ovaj ne „prokrvari“. Među zapaženijim korisnicima bili su Dart Vejder, Dart Sidijus, Dart Plegis…

Bela je takođe vrlo retka boja. Ovu boju kajber kristal emituje ako je pre toga bio povinovan volji Gospodara Sita i prinuđen da „krvari“, a kasnije ga pronašao džedaj i „pročistio“ ga. Korisnik ovakve boje svetlosne sablje bila je Asoka Tano.

Crna je možda i najređa od svih boja. Jedina takva poznata svetlosna sablja viđena je u rukama Pri Visle, a kasnije i Darta Mola, za vreme Ratova Klonova. Ovu sablju je konstruisao Tare Visla, prvi Mandalorac ikad primljen u Red Džedaja, više od milenijuma pre Ratova Klonova. Nakon Visline smrti, njegovi sunarodnici su prilikom opsade Korusanta upali u Džedajski hram i ukrali sablju, koja se među njima prenosila generacijama sa kolena na koleno.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

1 Comments Add yours

  1. Shonery kaže:

    heheh, baš m eklinac pre nekoliko dana pitao za boje sablji….

    Sviđa se 2 people

Postavi komentar