Usponu Skajvokera više od milijarde dolara na blagajnama i 3 nominacije za „Oskara“

Poslednji film sage o Skajvokerima je peti Star Wars film koji je na blagajnama zaradio više od jedne milijarde dolara, sedmi Diznijev film prikazan 2019. kome je to pošlo zarukom, ukupno deveti film tokom 2019. i 46. u istoriji.

The Wrap prenosi kako je zarada Uspona Skajvokera sada veća od jedne milijarde dolara (više od 481 miliona na „domaćem terenu“ i 520 miliona na internacionalnoj sceni). Do ovog postignuća, film je došao nakon 28 dana u bioskopima širom sveta, što ga čini najslabijim u konkurenciji filmova Sikvel trilogije (Epizoda 7 je prvu milijardu zaradila za 12 dana, dok je Epizodi 8 trebala nedelja dana više). Od Diznijevih projekata, za Epizodom 9 kaskaju spin-off filmovi (Odmetniku 1 je trebalo 39 dana).

Zanimljiv podatak je da pre 2012. godine, ni jedan Star Wars nije uspeo da se pohvali sličnim uspehom, dok se u bioskopima nije pojavila 3D verzija Epizode 1, koja je ovom filmu pomogla da pređe granicu od jedne milijarde dolara na blagajnama. Najuspešniji po pitanju uspeha na blagajnama je film Buđenje Sile, koji je uspeo da pređe i granicu od dve milijarde dolara, dok je najslabiji po ovom pitanju bio Solo: Star Wars priča, koji se zadržao na (ne)uspehu ispod 400 miliona dolara.

Na listu uspeha najnovijeg Star Wars filma se mogu dodati i tri nominacije za oskara, gde će film Džej Džej Abramsa biti u konkurenciji za osvajanje prestižne filmse nagrade u kategorijama: vizuelni efekti, originalna muzika (Džon Vilijams) i montaža zvuka. Dodela nagrade „Oskar“ će se održati u nedelju, 9. februara.

Za poslednje vesti o Epizodi IX posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

One Comment Add yours

  1. Olga kaže:

    I završiće 100 miliona dolara ispod The Last Jedi-ja prema poslednjim predikcijama, pri čemu ceo ovaj fan service cirkus je bio i napravljen sa ciljem da zaradi mnogo više od TLJ tako da je TROS pokazatelj razočaranja u franšizu, kao i dokaz da su loše kritike i pomešane reakcije publike definitivno uticale na finansijski uspeh. Pogotovo jer je većina saga finansijski pratila formulu 1-3-2, ovo finale je moralo da zaradi mnogo više. Visual Effect i Sound Editing nominacije su smejurija same po sebi, a pogotovo što su i jedni i drugi u ovom filmu skandalozno loši. Jedini Oskara zaslužuje John Williams, jer jeste genije filmske muzike i apsolutno zaslužuje svako priznanje. Ali to sa ovim filmom suštinske veze nema. Prikveli su možda zaradili i više od cele nove sage, kada se podesi na inflaciju, ali su zaustavili dalji rad LF-a zbog negativnih kritika, razočarenja publike i backlash-a.

    Sviđa se 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s