Analiza prvog trejlera Epizode VIII

Kako smo to radili za sve prethodne trejlere novih Star Wars filmova, tako ćemo i za ovaj prvi trejler Epizode VIII uraditi detaljnu analizu. Dakle, da vidimo šta nam je sve ovaj trejler otkrio novog, ima li „easter eggova“, te kako u odnosu na njega stoje neke glasine, pogledajmo u nastavku, kadar po kadar.

Međutim, pre nego što krenemo, jedna bitna vest: Objavljen je zvanični srpski prevod Epizode VIII i on je Star Wars: Poslednji Džedaji! Nego, krenimo sa analizom:

0:10 – Trejler počinje sa slikom zvezdanog neba koje se razliva u sivo-crni kamen, na koje pada ruka. Kamera se pomera gore i vidimo da je to Rej, koja se nalazi na Lukovom ostrvu na planeti Ak-Tu. Ona je zadihana i iako mnogi smatraju da je to rezultat njenog napornog (fizičkog) treninga pod Lukom, meni lično deluje zbog te nekakve „izbezumljenosti“ na njenom licu, da je ona upravo doživela viziju. Ranije smo imali glasine koje su rekle da će se upravo to desiti, te da će se Rej sresti sa duhovima nekih pokojnih Džedaja.

0:24 – Vidimo nekoliko kadrova Lukovog ostrva i po prvi put u novoj trilogiji čujemo starog Džedaja, koji kaže: „Diši. Samo diši.

0:35 – Vidimo Rej kako stoji na obali, dok nadolaze talasi. Nekako deluje da je ona isfrustrirana i da je – nemajući gde drugde – pobegla baš na ovo mesto. Glumica Dejzi Ridli je na „The Last Jedi“ panelu za Rej izjavila da će ona biti razočarana Lukom – da li onda ovde vidimo da je Rej otrčala nakon neke svađe sa Lukom? Videćemo. Ponovo čujemo Luka koji kaže: „A sada, posegni.

0:39 – Ponovo vidimo Rejinu ruku, ali u jednom kadru koji je znatno više cool. Rej očigledno vredno trenira pod Lukovim mentorstvom, a ovde vidimo kako oko njene ruke lebdi šljunak. Ovaj kadar malo podseća na Man of Steel, gde kamenčići isto lebde oko Supermenove ruke pre nego što on poleti. Ponovo čujemo Luka koji pita Rej: „Šta vidiš?

0:46 – Vidimo generala Leju Organu od nazad. Ona stoji na komandnom mostu nekog broda, pred zvezdanom mapom. Pored Leje, na mostu su još i oficiri flote Otpora – deluje da su svi novi likovi i da ih nismo videli u Epizodi VII. U pozadini se čuje Rej koja odgovara Luku: „Svetlo.

0:51 – Potom vidimo uništenu masku Kajlo Rena koja se puši. Na osnovu pozadine prostorije i „pilulastih“ svetala na zidu, jasno je da se ova prostorija nalazi u brodu ili bazi Prvog reda. Što je za nimljivo, pored ostataka same maske, na podu se nalaze i brojni komadići stakla – možda je maska stajala u nekakvoj staklenoj vitrini, te su bile zajedno uništene? Što je takođe interesantno, na ostacima maske nema tragova da je ona bila iskasapljena svetlosnom sabljom – kao što smo videli da Kajlo radi u Epizodi VII – već da je zgnječena spolja, kao konzerva – da li je ovo bio još jedan Kajlov ispad ili je možda Snouk iskalio svoj bes, videćemo. U pozadini ponovo čujemo Rej koja kaže: „Tamu.

0:59 – U sledećem kadru vidimo nekakvu neobičnu policu sa starim knjigama. Gledajući izgled ove prostorije, dolazimo do zaključka da se ona najverovatnije nalazi unutar „Džedajskog drveta“ na planeti Ak-Tu. Ali kakve su to knjige? Pa, znamo da je u godinama nakon Bitke za Endor Luk Skajvoker tragao za džedajskim relikvijama i artefaktima, tako da se najverovatnije radi o tome. Ako pažljivo slušate, tokom ovog dela se čuje tihi odjek Obi-Vanovog glasa – deluje da je u pitanju njegova replika iz Epizode IV kada objašnjava Luku šta je Sila i šta se desilo sa njegovim ocem.

1:03 – Kadar u kom vidimo kako nečija ruka (koja kao da ima rukavice) dodiruje najverovatnije jednu od onih knjiga iz prethodnog kadra. Knjiga je očigledno veoma stara, a na njoj se nalazi simbol Reda Džedaj vitezova. Ponovo čujemo Rej koja kaže: „Ravnotežu.

1:07 – U sledećem kadru vidimo kako Rej vežba da koristi svetlosnu sablju, dok Luk stoji iznad nje i nadgleda je. Nejasno je da li je kamen što je uz Rej samo stena ili je statua. Čujemo Luka koji odgovara: „Mnogo je veće.

1:16 – Kadar u kom vidimo kako se nekakve letelicezaleću ka hodačicama Prvog reda – koje su mnogo veće i unapređene verzije starih AT-AT hodačica. Deluje da letelice (koje očigledno pripadaju Otporu) namerno dižu prašinu kako bi smanjile vidljivost i otežale situaciju nadolazećem neprijatelju. Deluje da ova planeta predstavlja „Snežni Mars„, o kom smo ranije pričali, a za koju postoje dve glasine: jedna kaže da je tu bunker Prvog reda u koju kasnije dolazi Snouk, dok druga kaže da se na ovoj planeti nalazi baza i rudnik Otpora. Letelice koje vidimo u ovom kadru su bukvalno sklapane „štapom i kanapom“ – primetite da imaju kokpite klasičnih B-vingova.

1:20 – Kadar u kom vidimo Fina u nekakvoj kapsuli – kapsula očigledno služi za oporavak od povreda koje je zadobio na kraju prošlog filma. Natpisi na aurebešu koje vidimo u odsjaju kažu „stabilno“, dok drugi nemaju smisla, jer je neko bukvalno napisao: „asdf“.

1:21 – Kadar u kom vidimo kako Po i BB-8 trče kroz hodnike broda, koji je pod napadom. Oni dolaze do hangara, ali dešava se velika eksplozija. Primetite sa leve strane kadra kako se vidi zadnji deo A-vinga, koji se pojavljuju i kasnije u trejleru.

1:24 – Kadar u kom vidimo kako Milenijumski soko uništava jednog TAI lovca, ali su mu još dva za petama. Nakon Hanove smrti postavlja se pitanje, čije je Soko vlasništvo? Verovatno Čubakino.

1:27 – Rej trči dok u ruci drži upaljenu svetlosnu sablju, a potom vidimo Kajlo Rena. Ovih par kadrova su najverovatnije u sklopu finalnog duela filma. Čujemo Luka koji kaže: „Znam samo jednu istinu…

1:30 – Kadar u kom vidimo (sasvim izvesno) Luka i Artua, koji gledaju kako u daljini gori velika zgrada. Ova scena je najverovatnije deo flešbek sekvence u kojoj Luk objašnjava kako je Ben prešao na Tamnu stranu i kako je uništio Lukovu džedajsku akademiju.

1:32 – Kadar u kom vidimo kapetana Fazmu kako maršira u pratnji stormtrupera. Iako i ovde vidimo vatru, ovaj i prethodni kadar nisu deo iste scene. Pogledajte zidove i armaturu hodnika kroz koji prolazi Fazma i primetite da je najverovatnije reč o nekom brodu.

1:31 – Vidimo flotu Otpora koja je pod napadom Prvog reda. Glavninu ove flote čine nekakve nove fregate, koje podsećaju na stare Nebulon-B fregate, samo bez zadnjeg dela.

1:39 – Vidimo Luka kako stoji (najverovatnije) u ulazu u „Džedajsko drvo“. Čujemo ga kako kaže: „Vreme je da džedajima dođe kraj.“ Iako je ova rečenica uplašila mnoge, mislim da nema razloga za paniku. Naime, deluje poprilično očigledno da su te reči isečene iz nekih drugih rečenica i sklopljene u ovu za trejler. Ali ipak, ostaje da vidimo.

To bi bilo to što se tiče analize prvog trejlera Epizode VIII. Šta mislite o trejleru, da li ste pohvatali sve ove detalje ili smo mi pak prevideli neke druge, napišite nam u komentarima.

2 Comments Add yours

 1. Kristijan kaže:

  U kadru sa knjigama čuje se Jodin glas gde kaže:,,Energija koja nas spaja.“
  U kadru sa Kajlovom maskom se čuje Kenobijev glas koji kaže:,,Zaveden tamnom stranom.“
  Kadar u kom vidimo Rej kako vežba,neki kažu da se na stubu koji je ispred nje nalazi niko drugi nego Joda.Mnogi su zumirali sliku i iskreno izgleda kao da mali učitelj stoji tu i nadgleda njen trening.

  Liked by 1 person

 2. Hrvoje kaže:

  Light i Dark i Balance. Moze biti da je Ray Gray Jedi?

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s