Epizoda VIII: Ptice i duhovi Lukovog ostrva

Upozorenje! Nastavak članka sadrži potencijalne spojlere Epizode VIII, tako da ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost!

Da li je Luk Skajvoker svo svoje vreme na ostrvu na planeti Ak-Tu proveo sam, isključivo meditirajući ili je on možda imao nekakvo društvo? Pa, prema rečima portala Making Star Wars i prema još nekim glasinama koje prethodnih dana kruže internetom, Luk je imao vrlo neobično društvo: ptice i duhove!

Kako kaže Making Star Wars, Lukovo ostrvo na planeti Ak-Tu naseljava velik broj ptica, a te ptice su zapravo konvori (slika iznad)! Konvore smo već videli u Star Warsu i to u nekoliko navrata: ove mistične ptice smo videli u The Clone Warsu – u arku gde Asoku i još par klinaca love Trandošani – i u Rebelsima – npr. na samom kraju druge sezone kad Vejder ubije Asoku. Deluje da su ove mistične ptice nekako povezane sa Silom, a čak je i izvršni producent Rebelsa, Dejv Filoni, rekao da konvori imaju bitnu ulogu, te da on na njih gleda kao posmatrače i glasnike.

U produkciji Epizode VIII je napravljeno mnoštvo lutaka ovih ptica, koje nisu baš identične sa konvorima kakve smo videli u serijama (ali to je normalno s obzirom da animatori Star Wars crtaća kreiraju i adaptiraju s popriličnom slobodom) tako da ćemo u filmu imati realističniji prikaz ovih ptica. Međutim, ono što je zanimljivo je da se Luk Skajvoker sprijateljio sa konvorima i da on komunicira sa njima.

Glasine koje kruže internetom prethodnih nedelja potvrđuju ove tvrdnje MSW-a, ali i dodaju još jedan veoma interesantan deo. Naime, u jednom delu filma na obali ostrva dok Rej trenira pod Lukom, Džedaj jednostavno nestane, a pojavi se veliko jato konvora. Potom, ovo jato (u stilu Hičkokovih Ptica) napada Rej koja se sakriva u velikom, starom drvetu (slike ovog „Džedajskog drveta“ možete pogledati ovde). Šupljina u drvetu zapravo vodi u pećinu u koju Rej ulazi, a tu se ona sreće sa duhovima Obi Vana i Jode! Nakon razgovora sa dva pokojna Džedaja Rej izlazi iz drveta, a ispred je čeka Luk. Ovome u prilog ide to što znamo da je Frenk Oz (čuveni glumac i lutkar, koji je pokretao i davao glas Jodi) letos, tokom snimanja Epizode VIII, posetio set u Pajnvudu.

To bi bilo to. Naravno, do neke zvanične potvrde ili demanta tretirajte ove informacije samo kao glasine. Kakve su vaše reakcije na ove detalje, recite nam u komentarima.

3 Comments Add yours

 1. Mladen kaže:

  “…na samom kraju druge sezone kad Vejder ubije Asoku.“ – Kao ozbiljan SW sajt koji iznosi mnoštvo kvalitetnog sadržaja i najnovijih informacija, ne priliči vam da iznesete ovakvu tvrdnju tj. informaciju koja nije potvrđena. Jasno se može videti na kraju epizode silueta Asoke kako ulazi u nekakav prolaz. Istina, takav prikaz može simbolički ukazati na njen kraj, ali isto tako može biti u bukvalno shvaćen.
  Sumnjam da je Vejder imao dovoljno vremena da usmrti Asoku pre nego što zdanje eksplodira, jer poslednje što vidimo je da se bore i nedugo zatim nastaje eksplozija. Ako je Vejder uspeo da preživi eksploziju, zašto ne bi i Asoka.

  Sviđa mi se

  1. Pa baš to: događaji iz finala 2. sezone ostavljaju prostor ličnoj interpretaciji, a ja, kao autor datog teksta, sam samo izneo moju, jer za mene nema sumnje da je to bio Asokin kraj.

   Sviđa mi se

 2. Mladen kaže:

  U tom slučaju Vladimire, poštujem tvoje viđenje. Hvala na odgovoru.

  Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s