Kanan: The Last Padawan

Iako je Epizoda VII trenutno svima u fokusu, Lucasfilm nije zaboravio na Rebels TV seriju. Za ovu animiranu seriju postoje gomile tie-in materijala, među kojima se ponajviše ističe Servants of the Empire serijal knjiga za mlađe čitaoce, a u aprilu je krenuo i strip serijal Kanan. Kanan – The Last Padawan je prvobitno zamišljen kao petodelni miniserijal koji bi nam dao priču o Kejnanu (Kanan Jarrus) tokom vremena pre i posle Naredbe 66. Ipak, posle samo par izdatih brojeva, zbog sjajnih reakcija čitalaca i kritike odlučeno je da Kanan postane tekući serijal, te da je The Last Padawan samo prvi ark u priči koja će nam objasniti kako je Kejnan od znatiželjnog Padavana postao bitanga koju srećemo u knjizi A New Dawn, pa kasnije i u samoj seriji. Scenario za The Last Padawan je pisao Greg Vajsman (Greg Weisman), crtež Pepe Laraz (Pepe Larraz), a kolorista je bio Dejvid Kuriel (David Curiel).

Priča The Last Padawan arka počinje svega dan pred Naredbu 66. Na planeti Kaler (Kaller) se vodi velika bitka između Republike i Separatista. Armija klonova koju predvodi Džedaj Učitelj Depa Bilaba (Depa Billaba) sa njenim Padavanom koji se zove Kejleb Dum (Caleb Dume) – što je Kejnanovo pravo ime – pobeđuje armiju droida, te separatistički general Kliv (Kleeve) beži. Nakon ove velike bitke, Bilaba i Dum se odmaraju i slave zajedno sa klonovima. Međutim klon komandir Grej (Grey) dobija poruku od Palpatina (Palpatine) koji naređuje da se Naredba 66 izvrši. Klonovi koji su se samo do pre par minuta družili i šalili sa Kejnanom sada ubijaju Depa Bilabu, a mladi Padavan beži. Nakon par dana skrivanja po glavnom gradu Kalera, Kejnan se udružuje sa sa lopovom i krijumčarem koji se zove Džanus Kasmir (Janus Kasmir). U Kasmirovom društvu, Kejnan počinje da preispituje lekcije kojim su ga podučili Džedaji i shvata da ga džedajska ideologija i uverenja neće održati u životu u ovoj surovoj galaksiji. I dok Kejnan polako ulazi u svet kriminalaca i probisveta, klonovi nisu odustali od potere za njim i sve su mu bliži.

Samo da kažem da je ponekad veoma teško pisati recenzije za ovakve priče, jer jednostavno nema šta posebno da se kaže – The Last Padawan je jednostavno, samo OK i ništa više. Priča nije drastično isklišeirana, ali je ipak podosta generična. Imali smo (do duše, u Legende kontinuitetu) gomile priča o Džedajima i Padavanima za vreme pre i posle Naredbe 66, a Kanan – The Last Padawan u svih svojih pet brojeva nema ništa što bi tu priču izdvojilo od ostalih takvih. Zapravo, da priča ne prati Kejnana – vodećeg lika aktuelne i popularne serije – skoro da nebi bilo nekog posebnog razloga da se ovaj strip pročita.

Imajući sve to u vidi, The Last Padawan ipak nije loša priča. Vajsman ju je napisao, što se kaže, „po propisima“, a dijalozi su bili manje-više zanimljivi. Pepe Laraz je odradio sasvim solidan crtež, a naslovnice koje je radio Mark Bruks (Mark Brooks) su bile sjajne. Jedan od retkih izuzetnijih momenata je bio taj kada su se nakon Naredbe 66 sreli Kejnan i general Kliv koji je vodio vojsku Separatističkog saveza u bici na Kaleru. I jedan i drugi su završili rat kao poraženi i sada postali kriminalci. Još jedan od retkih zanimljivih momenata je bio taj kad je nakon par Kejnanovih reči, komandir Grej počeo da se budi iz „Naredba 66 moda“, što je dokaz da su klonovi ipak mogli biti opozvani i da čipovi u njihovim glavama nisi bili savršeni.

Jedna stvar zbog koje sam nakrivio obrvu i koja me je naterala na razmišljanje (a pomalo i smeh) je bio Palpatin koji zove klonove i naređuje im da izvrše Naredbu 66. Naime, videli smo i u Osveti Sita i u ovom stripu da on zove svakog klon oficira (pri čemu ih on često zove po imenu) ponaosob i naređuje da se Naredba 66 izvrši. E sad, imajući u vidu da je pred Čistku u galaksiji bilo oko 10.000 Džedaja, zamislite samo koliko je on poziva morao da napravi. Jadničak mora da je sedeo u onoj svojoj kancelariji (na promaji, pošto mu je Mejs (Mace Windu) razbio prozor) dva dana i zivkao svakog klon oficira koji je bio uz nekog Džedaja. Šalu na stranu, verovatno može da se dâ neko objašnjenje kako je on automatizovao taj proces, ali ipak, sve to deluje pomalo šašavo.

I to bi bilo to što se tiče recenzije prvog arka serijala Kanan. The Last Padawan priča nije loša, ali je dosta generična. Ako volite Kejnana u Rebels seriji, čitanje ovog stripa će vam pružiti OK zabavu, ali ako ga i ne pročitate, nećete propustiti ništa posebno.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s