Kako je Dart Bejn postao Sit?

Dart Bejn je bio možda i najmoćniji gospodar Sita. Njegovo ime je zlatnim slovima urezano u istoriju Mračnih lordova. Neki su čak i mišljenja da je on bio Sith´ari .

Izuzetno moćan u Sili, njegove munje su prosto ugljenisale žrtve. Bejn je u sebi imao nepresušan izvor besa koji ga je pokretao i davao mu moć. Rukovao je svetlosnom sabljom sa zakrivljenom drškom (kao Duku) što mu je davalo prednost nad njegovim protivnicima.

Najpoznatiji je po verovatno tome što je uništio sve ostale gospodare Sita i uveo „Rule of Two“: jedan učitenj i jedan učenik. Jedan da otelotvarava moć, drugi da žudi za njom…

Međutim Bejn nije oduvek bi gospodar Sita, Mračni lord neslućene moći… Kako svaka priča ima početak tako ima i ova, Bejnova…

U knjizi Darth Bane: Path Of Destruction, koja pripada starom kanonu, saznajemo da je Bejn odrastao na Apartosu pod imenom Desel i da je radio u tamošnjim rudnicima. Neobično visok i snažan u svojim ranim dvadesetim, Bejn je rudario kortosis kao, može se slobodno reći, rob korporacije. Detinjstvo je proveo sa ocem pijanicom koji ga je često tukao.

Međutim ono što ga je razlikovalo od ostalih rudara bila je moć u Sili. Bejn je latetno koristio svoju moć koja mu je pomagala da izbegne opasnost i da često dobija na kartama. On je bi primoran da beži sa Apartosa pošto je jedne večeri u samoodbrani ubio pijanog oficira Republike koji ga je napao nakon poraza u sabaku.

Bejn je uz pomoć svog prijatelja koji je držao kantinu na Apartosu pobegao u Sitovske teritorije i učlanio se u njhovu vojsku. Tamo je tokom nekoliko godina imao zapaženu službu, pošto mu je Sila omogućavala da izvede razne inače neizvodljive misije.

No kada je jednom prilikom prekršio direktno naređenje svog pretpostavljenog, nokautirao ga i sproveo misiju na svoj način, da bi spasao svoje saborce sigurne pogibije, Bejn biva uhapšen i predat Lordu Kopeczu da bi ga ovaj prikladno kaznio.

Međutim Mračni lord, osetivši Bejnov potecijal u Sili, odlučuje da ga odvede na Koriban u Sitovsku akademiju gde bi Bejna obučavali da bude novi Sit. Bejn je tokom svojih studija pokazao izuzetnu moć, kao kada je tokom vežbi borbe svetlosnom sabljom skršio Silom zaštitu svog  protivnika i zadavio ga u ringu. Takođe je pokazao i izuzetnu lukavost i inteligenciju. Bejn je mnogo vremena provodio u biblioteci čitajući dnevnike drevnih gospodara Sita, verujući da su Siti zastranili i da se više može naučiti od mrtvih učitelja nego od živih. Jednom prilikom je čak 13 dana istraživao grobnice drevnih Sitova na Koribanu.

Kada mu je dodeljena titula Lorda i kada mu je naređeno da pođe na planetu Rusan gde se Sitovska armija borila sa džedajima, Bejn je prozreo svoje učitelje i odbio je da pođe i da bude član cele te „nakarade“ sa Bratsvom Tame, verujući da je snaga Tamne strane Sile u pojedincu i da se ne treba deliti. Umesto toga, on polazi u potragu za holokronima drevnih gospodara Sita. Svi Mračni Lordovi su gledali Bejna kako odlazi, znajući da ga ne mogu zaustaviti,  kako korača dalje od njihovih novih načina, kako korača ka svojoj sudbini da postane jedan od legendarnih Gospodara Sita i kako svaki korak koji vodi njega dalje od njih je u stvari korak kojim su oni bliži svojoj propasti….

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s