Darth Bane: Path of Destruction – Drew Karpyshyn

Mir je laž, postoji samo gnev

kroz gnev, dobijam snagu

kroz snagu, dobjiam moć

kroz moć, pobeđujem

kroz pobedu, moji okovi su razbijeni

Sila će me osloboditi

– Sitski kod –

Jedan od najuticajnijih gospodara Sita svih vremena je sigurno Dart Bejn (Darth Bane). On ne samo da je uništio stari poredak Sita i uveo „Pravilo dvojce“, već je postavio temelje buduće, Sidiusove Galaktičke imperije. U ovoj trilogiji knjiga, koju je napisao Dru Karpišin (Drew Karpyshyn), videćemo kako je on u to ostvario, jer naravno sve velike stvari počinju sa malim koracima, tako da hajde da se upoznamo sa počecima ovog uticajnog Sita u prvoj knjizi „Bejnove trilogije“, koja nosi naslov Path of Destruction.

Galaksija je u ratu (gle čuda), Sitovi po ko zna koji put napadaju Republiku, samo što ovaj put Sitovi nisu oni od ranije. Ove nove predvodi Lord Kan (Kann). Da Lord, ne Dart. On je organizovao Sitove u „Bratstvo tame“. Kan je tako reformisao red Sita da bi izbegao svađe i borbe između samih Sita, što ih je u prošlosti dovelo do poraza iako su bili nadomak pobede. Upravo zbog toga on je ukinuo i titulu „Dart“, jer je samtrao da ko god nosi tu titulu smatra sebe iznad ostalih što bi izazvalo zavist kod drugih i na kraju žestoke borbe koje bi oslabile ceo red  i dovele ga do poraza. Ova njegova taktika dokazala se uspšnom jer u početku Bratstvo nemilosrdno pobeđuje Republiku na svim frontovima, a onda, priča nas vodi do našeg protogoniste, Bejna. Na udaljenoj planeti Apatros, Bejn, tada poznat pod imenom Desel, radi kao rudar na iskopavanju minerala lortosis, materijala koji može da podnese udarac svetlosne sablje. Kroz niz događaja, Desel se prijavljuje u armiju Sita kao dobrovoljac, a kasnije dolazi na  čuvenu akedemiju Sita na planeti Koriban i tu počinje nejgov novi život, pod imenom Bejn.

Što se tiče toka priče, ona se odvija iz Bejnove perspektive uz par izuzetaka kada priča, u nekim poglavjlima prati Kana ili Džedajskog generala Hota, ali o njima nešto kasnije. Priča ni u jednom trenutku nije dosadna i ni na jednom mestu se nije razvlačila, ali, sa druge strane, knjiga ni na jedom mestu nije zbrzana – sve je bilo usklađeno i Karpišin je vešto uporedo razvijao i priču i likove. A kad smo već kod likova, u ovoj knjiz ih ima zaista dosta i svaki je zanimljiv na svoj način.

Počećemo, svakako, od Bejna. On je u početku običan rudar – na tom poslu je zaglavio zbog svog oca koji je tu radio pre njega i nakon njegove smrti, mladi Desel je morao da otplati očeve dugove i jedino je tako mogao da ode sa Apatrosa. Tokom deset godina rada u surovim uslovima rudnika, Desel je postao fizički veoma snažan. Svoj afinitet prema Sili o je otkrio dok je igrao popularnu igru sabak (Star Wars ekvivalenta pokera). Na Apatrosu nije imao prijatelja osim jednog Neimoidijanca po imenu Grošik. On je bio vlasnik kantine u kojoj su svi rudari dolazili, ali Grošiku je Desel uvek bio drag jer se Neimoidijanac sažalio na njega dok je još ovaj bio dete. Sticajem okolnosti, Bejn se prijavljuje u armiju Sita i tu uspešno ratuje sve dok njegov talenat u Sili ne primeti Lord Kopec. On ga dovodi na Koriban gde počinje njegov trening. Bilo je vrlo interesantno čitati o njegovom treningu, sve od mačevanja, pa do treninga vezanih za mračnu stranu Sile. Bejn bi možda nekom izgledao kao glupa grdosija koja se oslanja samo na fizičku snagu, ali on je bio daleko od toga. Naravno bio je fizički jak, ali se on takođe veoma interesovao za drevnu istoriju Sitova i za moćne gospodare mračne strane iz poršlosti, među kojima su Naga Sadau, Eksar Kun i (svima omiljeni) Dart Revan.

Za vreme Bejnovog boravka na akademiji bitna su tri lika. Lord Kuordis, Lord Kasim i lepa Gitani. Kuordis je upravnik akademije i osoba opsednuta bogatstvom – uvek je imao  prstenje na rukama i skupe tapiserije su visile na zidovima u njegovim odajama. Njegov opis je vrlo zanimljiv takođe – opisan je kao viši i od Bejna, za koga su govorili da je vrlo visok, da je imao oštre zube, kandže, čudnu sivu boju kože i mnogi su se pitali da li je on uopšte bio čovek. Moja teorija je da su sve te karakteristike posledica Tamne strane. Bejn se njemu suprotstavio u viđenju organizacije Sita. Kuordis je govorio da su stara vremena propala i da nema svrhe izučavati drevne Site jer su se nijhovi metodi pokazali kao neuspešni, sa čime se Bejn nije slagao. Druga važna ličnost na akademiji je bio Lord Kasim. On je bio Bejnov instruktor mačevanja i od njega je naučio sve forme borenja sa tim oružjem. Treći bitan lik je Gitani. Ona je izdala džedaje i prešla na Tamnu stranu. Ona je veliki manipulator i uvek misli na sebe i ništa je ne sprečava da koristi bilo koga radi postizanja svojih ciljeva. Čak je bila i Bejnova ljubavnica i podučavala ga je raznim tehnikama Tamne strane.

Dok Bejn trenira na akademiji u galaksiji besni rat. On se vodi na raznim lokacijama, ali najbitnije ratište će postati planeta Rusan (Ruusan). Oko njene kontrole će se dug vremenski period boriti džedajska Armija svetla i Bratstvo tame sitova. Borbe na Rusanu su teške i krvave. Ni jedna strana nije mogla da nadvlada drugu, u oba tabora moral je čas visok, čas vrlo nizak. Obe strane imaju probelma sa pojačanjima, hranom i sanitetom. Sve to me je podsetilo na Prvi svetski rat i na uslove u rovovima na Zapadnom frontu, jer tu, kao i na Rusanu, vodio se rat iscrpljivanja. U Bratstvu tame važnu ulogu igraju Lord Kan i Lord Kopec. Kan je odličan ratnik i strateg, kroz njegovu harizmu on uspeva da održi na okupu celo Bratstvo i celu armiju Sita. Čak i nakon poraza on svojom govorničkom sposobnošću uspeva da održi moral u njegovim trupama, takođe, Kan je majstor borbe9-10ne meditacije koja mu je donela mnoge pobede. Suprotnost Kanu je Kopec. On otvoreno kritikuje Kanovu strategiju i suprotstavlja mu se, ali je na kraju veran ideji Bratstva zbog čega dolazi do razlaza između njega i Bejna. Veoma sličan lik Kanu je general Hot. On vodi Armiju svetla, koja se sastoji većinom od džedaja. On je odličan strateg, veliki ratnik i vođa, ali neprekidno ratovanje uzima svoj danak, te je on iscrpljen i fizički i mentalno. Zanimljiva je njegova dilema o tome da li i on prelazi polako na mračnu stranu ili ne.

Ovo je jedna od najboljih kjiga u Legends kontinuitetu. Ona ima sve što bi Star Wars fan hteo. Tu su epske bitke, dueli svetlosnim sabljama, odlični likovi i njihove motivacije i naravno tajne mračne strane. Ovo je odlično prvo poglavlje jedne od najboljih saga iz Legendi koja, po mom mišljenju, zaslužuje visokobudžetnu ekranizaciju.

2 Comments Add yours

  1. Darth Maul kaže:

    Jel to izaslo ili treba da izadje reizdanje knjige? Pitam zato sto na korici knjige pise Legends?

    Sviđa mi se

    1. Da, jedno 60-70% knjiga starog kanona su u poslednje dve godine reprintovane sa novim „Legends“ koricama.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s