TOP 10 Najmoćnijih Gospodara Sita Svih Vremena

Kada sam na kraju teksta TOP 5 Likova Koje je The Clone Wars Uveo u Star Wars predložio da mi pošaljete vaše ideje za neku buduću TOP listu, stiglo je nekoliko zanimljivih predloga. Međutim, ono što su svi ti predlozi imali zajedničko je da je jedna od predloženih tema bila o najboljim/najjačim/najmoćnijim Gospodarima Sita. E pa, vaše želje su ispunjene i TOP lista je tu, sa tim da će ova lista imati deset, a ne pet pozicija, kako je to bio slučaj do sad.

Međutim, pre početka samo da napomenem nekoliko bitnih stvari. Lista koja sledi ne predstavlja TOP 10 mojih najomiljenijih Gospodara Sita, koje sam ja samo tu poređao i napisao neki propratni tekst. Čak šta više, lista sa moj deset najomiljenijih Gospodara Sita se u mnogome razlikuje od ove. Tekst pred Vama je rezultat nekoliko nedelja analiziranja i proučavanja raznih knjiga, stripova i vodiča za RPG igre. Prvobitna ideja je bila da na određene načine kvantifikujem moći i da im dodelim određeni broj poena, na osnovu čega bih kasnije rangirao Site, međutim odustao sam od tog jer taj proces kvantifikacije je poprilično neprecizan i previše subjektivan. Stoga, moći svakog lika su podeljene na: Fizičke sposobnosti i borba svetlosnim sabljama, te Moći sa Silom, a svi ostali atributi koji čine određenog lika moćnim (a ne spadaju u prethodne dve grupe) su posebno istaknuti. E sada šta ove dve grupe obuhvataju:

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – U ovu kategoriju spadaju opisi borilačkih veština, fizičke moći i borbe sabljama. Ovde su takođe navedeni uspesi/neuspesi datog lika u borbi sa nekim drugim likovima.
  • Moći sa Silom – U ovoj kategoriji je dato objašnjenje, šta je sve mogao određeni lik da uradi i do koje granice su te sposobnosti sa Silom razvijene.

Na osnovu podataka izloženih u ove dve kategorije, na kraju se izvodi zaključak o moćima datog lika, kao i objašnjenje zašto se on nalazi na toj poziciji liste.  Ponavljam, kao i prošli put, iako se trudim da budem objektivan koliko god je to moguće, na posletku ova lista je samo moje lično mišljenje. Nego, da počnemo.

 10) Dart Kedus (Darth Caedus)

Rođen kao Džejsen Solo (Jacen Solo), sin Hana i Leie, Kedus je još od malih nogu pokazivao izuzetan afinitet prema Sili. Bio je učenik Luka Skajvokera (Luke Skywalker) i heroj rata sa Južan Vongovima (Yuuzhan Vong). Kasnije je potpuno prešao na Tamnu stranu Sile i postao Dart Kedus. Kedus je uveo galaksiju u još jedan krvavi rat, sve dok ga nije ubila njegova bliznakinja Džaina Solo (Jaina Solo).

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Dart Kedus je bio izuzetno dobre fizičke građe i veoma otporan na bol (očvrsnulo ga je jednogodišnje zatočeništvo kod Južan Vongova, gde je izdržao najstrašnije vidove mučenja). U literaturi nije nigde navedeno koji je stil borbe svetlosnom sabljom Kedus koristio, ali moja hipoteza je da se on služio Ši-Čoom (Shii-Cho), prvim i najosnovnijim od sedam klasičnih oblika borbe svetlosnim sabljama. Na takav zaključak me je pre svega navelo to što Kedus nije nikad preferirao borbu sabljama tako da mu je najlakše bilo vežbati ovaj jednostavan stil. Takođe, bio je odličan u odbrani od blastera, a dobro se nosio u borbi sa nekoliko protivnika, što su sve odlike Ši-Čoa. Iako, je Ši-Čo „stil za početnike“, njegovim usavršavanjem stil postaje divlji i nepredvidiv – što je Kedus u ofanzivi upravo i bio. Njegova jaka odbrana i defanzivne taktike me dovode do zaklučka da je Kedus imao i određeno poznavanje Soresua, trećeg klasičnog oblika borbe, mada za tu tvrdnju nema konkretnih dokaza. Njegovi najpoznatiji dueli su oni sa Marom Džejd (Mara Jade) – koju je pobedio, zatim sa čuvenim Kajlom Katarnom (Kyle Katarn) – sa kojim je bio izjednačen, zatim sa Lukom Skajvokerom – sa kojim je takođe bio izjednačen, ali i opasno ranjen, te na kraju sa sestrom Džainom koja ga je ubila. Treba napomenuti, da je u borbu sa Džainom Kaedus ušao teško ranjen.
  • Moći sa Silom – Dart Kedus je imao široku lepezu moći sa Silom na svom repertoaru. Najznačajnije od svih ostalih su bile njegove telepatske moći. Sa njima je toliko bio vešt da je mogao da stvara iluzije i da se igra sa umovima nekih od najjačih Džedaja svog vremena. Pored toga, koristio se brojnim moćima, ali upotrebljivost mnogih od njih u borbi je upitna. Treba napomenuti da je u jednom trenutku Kedus (zapravo Džejsen) doživeo „jedinstvo sa Silom“ što ni jedan Džedaj u istoriji nije uspeo, a tokom tog trenutka bio je, praktično, svemoguć. Međutim, „jedinstvo sa Silom“ ne smatram za moć kojom on vlada i koju bi mogao ponovo da upotrebi – tehnički to i nije „moć“, ali govori o njegovoj snažnoj vezi sa Silom.

Kedusove moći sa Silom su bile izuzetno jake ali bazične, te on nije imao ništa što neki drugi Gospodari Sita sa ove liste nisu imali. U duelima, Kedus je imao jaku odbranu iz koje su sledili furiozni kontranapadi. Sve u svemu, Kedus je više bio filozof i političar, a ne ratnik, te zbog toga on je na desetom mestu ove liste.

9) Dart Plegis (Darth Plagueis)

Rođen pod imenom Hego Damask na planeti Mugito (Mygeeto), Plegis je od malena imao jaku vezu sa Silom i to njenom Tamnom stranom – kao klinac on je kontrolisao umove svojih drugara i terao ih da izvrše samoubistvo. Plegis, koji je inače pripadao Mun (Muun) vrsti, je bio učenik Darta Tenebrusa (Darth Tenebrous), kojeg je Plegis na kraju (naravno) ubio. U javnom životu, kao Hego Damask, on je bio šef jednog finansijskog konglomerata, dok je u tajnosti bio Gospodar Sita. Njegov učenik je bio Dart Sidius (Darth Sidious), koji ga je ubio dok je on spavao.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Kao i ostali pripadnici njegove vrste i Plegis je imao tri srca (jedno „normalno“ i dva dodatna čiji je rad mogao da kontroliše) zbog čega je lakše podnosio stres i povrede. Kada je reč o borbi sa svetlosnim sabljama, Plegis ju je prezirao i izbegavao kad kod je mogao. Uprkos tome, on je bio odličan borac. Stil borbe kojim se Plegis očigledno služio je Niman, šesti klasični oblik borbe, mada moja je pretpostavka da je takođe bio vešt u Ši-Čou. Niman je stil koji je uzeo svega po malo od ostalih oblika. Niman u odnosu na druge klasične oblike nije imao nikakve prednosti, ali nije imao ni mane. Odlika ovog stila je i da su njegovi korisnici često između poteza sabljom napadali sa Silom, što je Plegis i te kako radio. S obzirom da je njegov učenik poznavao svih sedam oblika borbe, logično je za pretpostaviti da je Plegis imao makar teorijsko znanje ostalih klasičnih oblika borbe. Dart Plegis je bio ekspert u Teras Kasiju – borilačkoj veštini, u kojoj su potezi „pojačani“ Silom. Jednom prilikom, Plegis je bio napadnut od strane grupe Maladijskih ubica, a sa sobom nije poneo sablju, te se koristio Teras Kasijem. Ovde je Plegis koristeći se samo šakama presecao vratove i probijo grudne koševe, a kasnije kada su došli forenzičari, policija je mislila da su Maladijci poubijani teškim vatrenim oružjem – toliko je Plegis bio moćan sa Teras Kasijem. Jedini zabeleženi duel svetlosnim sabljama, Dart Plegis je imao protiv Darta Venamisa (Darth Venamis), gde je imao pomalo problema ali je ipak pobedio.
  • Moći sa Silom – Dart Plegis je bio strahovito dobar u telekinezi, Sitskoj alhemiji, tutaminisu, a umeo je da stvori toliko jak talas Sile koji je bukvalno raspršavao protivnike. Međutim, stvar u kojoj je Plegis bio najbolji i po kojoj je postao poznat u istoriji je manipulacija midi-hlorianima, zbog čega je mogao da leči povrede, da spreči smrt, pa čak i da napravi novi život.

Slično kao i Dart Kedus, i Plegisu je „slaba“ tačka bila borba svetlosnom sabljom, dok su mu moći sa Silom bile jača strana. Međutim, za razliku od Kedusa, Plegis je imao nešto širi spektar moći zbog čega je na ovoj poziciji liste. Generalno, Plegis je bio veoma inteligentan naučnik i mislilac, ali su se njegova interesovanja zaustavljala na tome.

8) Naga Sadau (Naga Sadow)

Naga Sadau je došao do moći tokom poslednjih dana Zlatnog doba Sita (oko 5 000 godina pre Epizode IV). Poveo je armije Sitske Imperije u iznenadni napad na Republiku, gde je posle nekoliko početnih uspeha ipak poražen – ovaj rat je u istoriji zabeležen kao Veliki Hipersvemirski rat (Great Hyperspace war). Posle toga Sadau je pobegao sa delićem vojske na Javin 4 (Yavin 4), gde je živeo do oko 4 400. godine pre Epizode IV, kada ga je ubio njegov učenik Fridon Nad (Freedon Nadd).

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Imajući u vidu da je Sadau u sebi imao krvi od Sit vrste, možemo bez problema da pretpostavimo da je bio jači i izdržljiviji od običnih ljudi. Kao i za Kedusa, i za Sadaua u literaturi nema podataka kojim se stilom borbe koristio, ali s obzirom da je živeo u vremenu kada velika većina oblika borbe sabljama nije ni izmišljena, te da ni on nije preferirao duele mačevima, moje je mišljenje da je Sadau bio poznavalac Ši-Čoa. Treba napomenuti da on nije ni imao svetlosnu sablju već arhaični, metalni mač, koji je ojačan Silom, a i oštrice su bile otrovne. Jedini pravi duel Sadau je imao protiv njegovog rivala Luda Kreša (Ludo Kressh) gde nije bilo pobednika.
  • Moći sa Silom – Naga Sadau je verovatno jedan od najvećih Sitskih čarobnjaka svih vremena. Imao je masivno znanje u Sit alhemiji i magiji. Pravio je izuzetno jake munje od Sile, a mogao je da baca razne čini i kletve na protivnike. Bio je toliko jak da je čak mogao da natera zvezdu da eksplodira – mada za to mu je trebalo dosta koncentracije i morao je da bude u svojoj meditacijskoj komori. Uprkos svemu ovome, njegove najjače moći su bile stvaranje iluzija. Tokom napada na Republiku, Sadau je napravio toliko jaku iluziju da je njegova vojska izgledala tri puta veća, što je iz početka donosilo pobede. Kada je to stvaranje iluzija prestalo, plima rata se drastično promenila te su Siti izgubili. Takođe, Sadau je koristio Tamnu stranu Sile da bi sebi produžio život.

Kao i kod prethodna dva Sita na listi, ni Nagi Sadau jača strana nije borba sabljama. Sadau je imao dosta drugačije moći nego ostali, međutim te moći nisu bile ništa slabije, čak naprotiv, bile su jače. Pored svega toga, Naga Sadau je bio vešt manipulator, te su mu razne spletke i zavere išle od ruke.

7) Dart Nihilus (Darth Nihilus)

Malo toga se zna o ovom misterioznom Gospodaru Sita. Čovek koji je kasnije postao Dart Nihilus je bio prisutan u bitci na planeti Malakor 5 (Malachor V) tokom poslednjih trenutaka Mandalorijskih ratova (Mandalorian Wars). Kada je Džedajski general Mitra Surik (Meetra Surik) upotrebila super-oružje – Mass Shadow generator – osoba koja će kasnije postati Nihilus je bio jedan od nekoliko preživelih. Ostao je zarobljen na planeti, a njegov emocionalni bol (izgubio je porodicu, prijatelje i volju za životom) se manifestovao kao praznina, koja je „gladovala“, te je morao da crpi životnu energiju drugih bića kako bi preživeo. Kasnije ga je pronašla Dart Traja (Darth Traya), koja ga je naučila kako da kontroliše i zadovolji svoju glad, a sa njom i Dartom Sionom (Darth Sion), Nihilus je organizovao Sitski triumvirat koji je doveo red Džedaja skoro do uništenja.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Nakon događaja na Malakoru 5, Nihilus je izgubio svoj ljudski oblik i postao je otelotvorenje „gladi“ i „Rana u Sili“ – preživljavao je tako što je svoj duh preneo u masku koju je nosio na licu. Imajući sve ovo u vidu, Nihilus je pokazivao određenu rezistentnost na povrede svetlosnom sabljom, međutim nije bio neranjiv. Kada je reč o stilu borbe svetlosnom sabljom koji je koristio, u literaturi ponovo nema ništa, međutim, analizirajući njegov duel sa Mitrom Surik i Visas Mar (Visas Marr), došao sam do zaključka za koji smatram da je 99% siguran. Stil borbe koji je koristio je Džem So (Djem So), peti od klasičnih oblika borbe svetlosnom sabljom. Džem So se odlikuje time što njegov korisnik pokušava da sirovom snagom izdominira na bojnom polju. Nihilusovi zamasi sabljom su bili široki, a udarci veoma jaki, te on nije koristio previše komplikovane i precizne poteze. Jedini zabeležen duel koji je Dart Nihilus imao je onaj protiv Mitre Surik i Visas Mar, gde je poražen, mada u borbu je ušao oslabljen.
  • Moći sa Silom – Dart Nihilus je bio izuzetno jak kada je korišćenje Sile u pitanju. Samo njegov glas je mogao da kod ljudi izaziva masivan bol, a neretko i smrt. Bio je strahovito jak u telekinezi – uspeo je da podigne čitav zvezdani razarač iz gravitacijskog polja u kom je bila planeta Malakor 5. Kao, što je gore rečeno, Nihilus je izbegao smrt tako što je svoj duh preneo u masku. Međutim, moć u kojoj je bio najjači i po kojoj je postao poznat je da je mogao da crpi životnu energiju iz drugih bića, pogotovo onih u kojima je Sila bila jaka – jednom prilikom, koristeći ovu moć, Dart Nihilus je zbrisao čitavu populaciju planete Katar (Katarr) među kojima je bila velika grupa Džedaja, od kojih su neki bili i moćni Učitelji.

Iako je širem krugu ljudi Dart Vejder (Darth Vader) poznat kao „najveći lovac na Džedaje“, mislim da je Dart Nihilus verovatno više zaslužio ovu titulu. Nihilus je bio otelotvorenje tame i posedovao je ogromne moći. Međutim, te moći su na kraju kontrolisale njega, a ne on njih, pa zbog toga Dart Nihilus se ne nalazi na boljem mestu ove TOP liste.

6) Dart Revan (Darth Revan)

Revan je imao izuzetno komplikovan životni put, te bi i kraća verzija njegove biografije zauzela bar nekoliko dugačkih pasusa, tako da sada neću ulaziti u detalje o njemu. Najjednostavnije, Revan je bio heroj, izdajnik, osvajač, zločinac i spasitelj. Bio je Džedaj, pa Sit, pa ponovo Džedaj, a onda je postao nešto skroz treće – ni Džedaj, ni Sit.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Revan je bio čovek u izuzetno dobrom fizičkom stanju. Kada je reč o stilu borbe svetlosnom sabljom koji je koristio, ponovo nema zvaničnih podataka o tome u literaturi, ali analizirajući njegove borbe iz The Old Republic MMORPG video igre, kao i iz knjige Revan, sa velikom sigurnošću sam zaključio koje je stilove koristio. Pošto je opštepoznato da je Revan neretko koristio dve svetlosne sablje, to automatski znači da je on poznavao Niman, šesti klasični oblik borbe svetlosnim sabljama (Niman sam opisao u delu o Dartu Plegisu). Međutim, stil koji je Revan najviše koristio je Ataru, četvrti klasični oblik borbe svetlosnim sabljama. Ataru je bio žustar i veoma agresivan stil, čiji su korisnici često koristili akrobatske poteze i udarce šakama ili nogama. Međutim, ako bi duel potrajao duže, umor od fizičkog napora je pravio probleme. Revan je imao nekoliko bitnih duela: pobedio je Mandalora Ultimativnog (Mandalore the Ultimate), pobedio je Darta Bandona (Darth Bandon), pobedio je Darta Malaka (Darth Malak), zajedno sa Mitrom Surik je napao Imperatora Višiejta, ali su oboje poraženi (u tom sukobu je Mitra ubijena). Na kraju poražen je od grupe Džedaja i Sita koji su se udružili protiv njega 3 640. godine pre Epizode IV.
  • Moći sa Silom – Dart Revan je posedovao ogromne moći u telekinezi, telepatiji, tutaminisu. Mogao je da proizvodi ekstremno snažne munje od Sile, koje su bile toliko jake da je mogao da pravi oluje od Sile. Revan je toliko bio moćan i jak kao individua da je pred kraj života mogao podjednako da crpi energije i Svetle i Tamne strane Sile.

Revan je ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji. Neki će Vam reći da je bio Džedaj, drugi će reći da je bio Sit, pa zatim da je bio ratnik, pa filozof i tako dalje, ali svi se slažu da je Revan bio veoma, veoma moćan. Na posletku, Revanovo šetanje po liniji između Tamne i Svetle strane Sile, kao i vekovi koje je proveo u zarobljeništvu, su nagrizli njegovo mentalno stanje, te on nikad nije ostvario svoj pun potencijal. Sve u svemu, Dart Revan je jedan od velikana.

5) Dart Krejt (Darth Krayt)

Rođen kao A’Šarad Het (A’Sharad Hett) Krejt je bio sin čuvenog Džedaja Šarada Heta (Sharad Hett). Odrastao je na Tatuinu (Tatooine) sa Tuskenima (Tuskens), a kasnije se pridružio redu Džedaja. Tokom Rata Klonova (Clone Wars), A’Šarad je bio Džedajski general, a kada je nastupila na snagu Naredba 66, on je bio jedan od nekolicine preživelih. Posle toga se vratio na Tatuin kod Tuskena, ali ga je odatle proterao Obi-Van Kenobi (Obi-Wan Kenobi), pa je Het postao lovac na ucenjene glave. Nakon vremena prvodenog na Koribanu (Korriban) i zatočeništva kod Južan Vongova, A’Šarad Het je potpuno prešao na Tamnu stranu, uzeo ime Dart Krejt i reorganizovao je red Sita. Kao vođa Sita, Krejt je učestvovao u Sitsko-Imperijalnom ratu (Sith-Imperial war) i skoro pa je uništio Novi red Džedaja (New Jedi Order). Na kraju ga je ubio Kejd Skajvoker (Cade Skywalker), 138. godine posle Epizode IV.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Iako je bio star preko 160 godina, Dart Krejt je bio u dosta dobrom stanju. Tokom zatočeništva, Južan Vongovi su na njemu radili razne eksperimente, zbog čega je kao rezultat imao izrasline po telu koje su mu služile kao oklop. Taj oklop, pošto je zasnovan na vongovskoj Vondun Krab (Vonduun Crab) tehnologiji, je u određenoj meri bio otporan na udarce svetlosnom sabljom. Međutim, koliko je taj oklop bio dobar, jednako toliko je bio i loš. Izrasline, ukoliko nisu redovno bile tretirane, su pretile da potpuno obaviju i na kraju ubiju Krejta. Kada je borba svetlosnom sabljom u pitanju, Dart Krejt je bio ekspert u Nimanu, šestom klasičnom obliku borbe (Niman sam opisao u delu o Dartu Plegisu), te je smatran za najboljeg duelistu svog vremena. Krejt je bio veoma agresivan i kreativan u borbi, te je on jedan od najjačih korisnika Nimana u istoriji. Krejtovi najpoznatiji dueli su onaj sa Aurom Sing (Aurra Sing) koju je pobedio iako je bio samo padavan, zatim sa Obi-Van Kenobijem, od koga je poražen, zatim bio je bolji od Kejda Skajvokera, ali je Kejd preživeo taj prvi njihov duel, zatim je pobedio Darta Virloka (Darth Wyyrlok), a u svom poslednjem duelu ga je ubio Kejd Skajvoker.
  • Moći sa Silom – Dart Krejt je bio najjači korisnik Sile svog vremena, a bio je ekspert  u telekinezi, telepatiji, tutaminisu i pravljenju munja od Sile. Mogao je da stvori talas Sile koji je atomizirao sve oko njega. Iako nije bio čarobnjak u rangu Nage Sadaua, Krejt je u nekoliko navrata pokazao da je mogao da stvori jake iluzije i da se igra sa umovima ljudi koji su bili jaki u Sili, a on sam je bio potpuno otporan na njih. Poput Darta Nihilusa, Krejt je imao moć da crpi životnu energiju iz drugih bića. Pred kraj života Krejt je bio sposoban da izvodi Tamni Prenos (Dark Transfer), izuzetno retku veštinu koja je služila za lečenje, mada je mogla da se upotrebi u ofanzivi, gde je bukvalno uništavala protivnika iznutra, lomeći mu unutrašnje organe. Krejt je takođe mogao da koristi Tamnu stranu Sile da sebi produži život.

Dart Krejt je definitivno jedan od najvećih i najmoćnijih Gospodara Sita svih vremena. Bio je vođa i filozof, jer je reorganizovao red Sita po sasvim novom principu. Bio je vešt i lukav ratnik, a njegove moći sa Silom su bile veoma jake i raznovrsne. Dart Krejt je definitivno zaslužio da se nađe na ovoj listi.

4) Dart Bejn (Darth Bane)

Dart Bejn je rođen pod imenom Desel (Dessel) na siromašnoj planeti Apatros 1 026. godine pre Epizode IV. Na Apatrosu Desel je vodio težak život radeći u rudnicima kortosisa (cortosis), a kada je ubio jednog republičkog oficira pobegao je van planete i pridružio se Sitskoj armiji, gde je bio član jedne elitne jedinice tokom poslednjih decenija Novih Sitskih ratova (New Sith Wars). Kada je otkriveno da je Sila u njemu izuzetno jaka, odmah je prebačen u Sitsku akademiju na planeti Koriban, gde je dobio svoj prvi formalni trening u korišćenju Sile. Desel je postao najperspektivniji učenik akademije, te su ga ostali studenti a i neki učitelji nazivali Sit’ari (Sith’ari) – sitska verzija „Izabranog“, koji je navodno kasnije bio Anakin Skajvoker. Desel je kasnije uzeo ime i titulu Dart Bejn, te je uništio Site i organizovao Pravilo Dvojce (Rule of Two), kao sistem kojim Red Sita funkcioniše.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Dart Bejn je bio visok dva metra i imao je izuzetno razvijene mišiće. Tokom deset godina svog života Dart Bejn je na sebi ima orbalisk parazite, koji su se raširili po koži i koji su činili oklop koji je bio neprobojan za svetlosne sablje. Zahvaljujući knjigama iz Darth Bane trilogije, imamo detaljan opis stilova borbe sabljom koje je Bejn koristio. Tokom vrhunca svoje moći, kada je imao orbalisk oklop, Bejn je preferirao Džem So, peti klasični oblik borbe sabljama, koji se odlikovao time da su njegovi korisnici pokušavali da pobede koristeći moćne udarce i sirovu snagu – precizni potezi i defanzivna taktika nisu odlika ovog stila. Koristeći Džem So, Bejn skoro pa i nije obraćao pažnju na svoju odbranu, jer je orbalisk oklop zaustavljao sve udarce. Dart Bejn je bio odličan i u Džuju (Juyo), sedmom, najagresivnijem, najzahtevnijem i najsloženijem od svih sedam klasičnih oblika borbe sabljama. Džujo su samo mogli da koriste najveći majstori zanata. Nakon što je izgubio svoj oklop od orbaliska, Bejn je koristio nešto umereniji i oprezniji stil borbe. U duelu sa Dart Zanom (Darth Zannah), Bejn je pokazao neke elemente Nimana, ali teško je reći u kojoj je meri poznavao i koristio ovaj stil. A pošto je njegovu učenicu Zanu naučio Soresuom, logično je pretpostaviti da je Bejn imao nemalo znanje i tog, trećeg klasičnog oblika borbe sabljama. Pored svega toga, Bejn je bio odličan u borbi šakama, a u duelima je koristio i sitsku Dun Moč (Dun Moch) taktiku. Najznačajniji dueli koje je Dart Bejn imao su: duel protiv Kas’ima, Gospodara Sita koji je bio jedan od najvećih duelista i instruktor borbe svog vremena – Bejn ga je pobedio. Na planeti Titon (Tython) Bejn i Zana su se sukobili protiv pet najjačih Džedaja tog vremena i pobedili ih, mada je Bejn bio teško ranjen. Poslednji Bejnov duel je bio protiv njegove učenice Dart Zane, koja ga je uz malo sreće pobedila, mada treba napomenuti da je u vreme tog duela Bejn bio daleko od vrhunca svoje snage i moće, te je imao i problema sa zdravljem.
  • Moći sa Silom – Još dok nije znao da je Sila u njemu jaka, Bejn ju je instinktivno koristio u svoju korist. Kasnije, nakon njegovog formalnog treninga, Dart Bejn je postao jedan od najmoćnijih Sita. Nije imao previše veština, ali one koje je koristio, njih je razvio do krajnjih granica. Njegove moći u telekinezi su bile ogromne – mogao je da stvori toliko jak talas Sile, da je rušio građevine od po nekoliko stotina tona, a nije imao problema da probija štitove od Sile drugih duelista. Njegove munje od Sile su bile apsolutno razorne – ljudi koji su prženi tim munjama su odmah umirali i ugljenisali se. Bejn je uz pomoć nekoliko drugih Sita uspeo da napravi oluju od Sile, koja je potpuno uništila veliku površinu planete Rusan (Ruusan). Takođe je bio sposoban da napravi oko sebe sferično polje od čiste energije Tamne strane Sile – kada bi neko živo biće dotaklo polje, u trenutku bi uvenulo. Pred kraj života, Bejn je stekao znanje kako da svoj duh prenese u drugo telo, što bio mu praktično omogućilo besmrtnost, ali ovo nije nikad stigao da izvede. Bejn je tokom života skupljao stare sitske knjige i spise, tako da je moguće da je poznavao i neke druge moći i tehnike, ali za to nema konkretnih dokaza.

Na bojnom polju Dart Bejn je bio golijat čiji su udarci sabljom bili neverovatno jaki, ali uprkos njegovoj velikoj visini i građi on je bio veoma agilan – njegovi protivnici su ga opisivali kao „nezaustavljivu silu prirode“. Njegove moći sa Silom su bile razvijene do krajnjih granica, a Bejn ih je koristio za maksimalnu destrukciju. Pored svega toga, Bejn je bio filozof koji je dugo vremena provodio u svojoj biblioteci, a bio je veoma vešt manipulator. Sve u svemu, moćno biće i jedna od ključnih osoba u istoriji Sita, Dart Bejn – Sit’ari.

3) Eksar Kun (Exar Kun)

Još kao Džedaj Padavan, talentovani Eksar Kun je pokazivao veliko interesovanje za zabranjenim znanjima i veštinama. Prateći svoju znatiželju Kun je došao do meseca Dksuna (Dxun) na kom je bila grobnica pokojnog Gospodara Sita, Firdona Nada. Duh preminulog Gospodara Sita je dao Kunu prve lekcije o Tamnoj strani Sile. Nakon što je posetio Koriban i Javin 4, gde je dobio nove lekcije, znanja i moći, Eksar Kun se potpuno prepustio Tamnoj strani. Želeći da eliminiše Krat (Krath) kult, koji je video kao konkurenciju, Kun se sukobio sa još jednim posrnulim Džedajem – Ulikom Kel-Dromom (Ulic Qel-Droma). Nakon kraće borbe između ovo dvoje, pred njima se ukazao duh još jednog preminulog Gospodara Sita – Marke Ragnosa – koji je Kuna proglasio za novog Gospodara Sita, a Kel-Dromu za njegovog prvog učenika i zamenika. Kun i Kel-Droma su to prihvatili i organizovali Bratstvo Sita (Brotherhood of the Sith), koje je uvelo galaksiju u još jedan krvavi rat, koji je u istoriji zabeležen kao Veliki Sitski Rat (Great Sith War). Kun je na kraju rata naizgled poginuo, kada je planetu na kojoj je bio izbombardovala Republička Flota.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Eksar Kun je bio u izuzetno dobrom fizičkom stanju. Njegov instruktor borbe, Vodo Siosk-Bas (Vodo Siosk-Baas), je za Kuna rekao da je on najbolji borac kojeg je ikad trenirao. Eksar Kun je bio ekspert u Nimanu, i ne samo da je bio ekspert, već sam mišljenja da je Kun najveći i najjači korisnik ovog oblika borbe u istoriji! Uspešnost primene Nimana dosta zavisi od kreativnosti samog borca jer sam stil ne pruža nikakve prednosti, a Eksar Kun je svojom kreativnošću podigao Niman na jedan skroz drugi nivo. U borbi Kun je mogao uspešno da koristi jednu sablju, mogao je da koristi dve, mogao je da koristi dvostruku sablju (Kun je prvi zabeleženi korisnik ovog oružja u istoriji), njegova sablja je imala mogućnost da menja dužinu, što je on u borbi konstantno radio i time zbunjivao protivnike, u svoje sekvence Kun je inkorporirao snažne napade Silom, a bio je vešt korisnik Dun Moč taktike. Kunov Niman je bio toliko furiozan i složen, da se čak graničio sa Džujom. Kun je smatran za najvećeg duelistu svog vremena i jednog od najvećih duelista u istoriji uopšte, te je imao nekoliko važnih duela. U dva navrata je pobedio čuvenog Džedaja i instruktora borbe Vodo Siosk-Basa. Kun je ubio još jednog legendarnog Džedaja – Odana Ura (Odan Urr), a u duelima sa Ulikom Kel-Dromom i Udom Bnarom (Ood Bnar) nije bilo pobednika.
  • Moći sa Silom – Eksar Kun je bio strahovito jak kada je upotreba moći sa Silom u pitanju. Bio je ekspert u telekinezi i pravljenju munja od Sile, a čak je mogao da probije štitove od Sile nekih veoma jakih Džedaja. Bio je odličan u telepatiji i pravljenju iluzija, a jednom prilikom je čak ukočio/zamrzao čitav republički Senat koji je imao nekoliko hiljada članova. Mogao je pomoću amuleta kojeg je nosio da ispucava zrak tamne energije koji je uništavao sve na svom putu. Kun je posedovao ogromno znanje u sitskoj alhemiji i magiji, što ga po mom mišljenju stavlja rame uz rame sa Naga Sadauom. Pred sam kraj života izveo je ritual koji je spasio njegov duh od smrti. Dalje, oko 4 000 godina posle svoje fizičke smrti, Kun je pokušao da se vrati u fizički oblik i skoro je uspeo, ali ga je sprečio Luk Skajvoker, zajedno sa najjačim Džedajima tog doba.

Eksar Kun je bez trunke sumnje jedno od najmoćnijih bića u istoriji galaksije. Bio je strahovito jak i nepredvidiv duelista, koji je na svom raspolaganju imao gomile, apsolutno razornih moći. Bio je vešt manipulator i taktičar, a iako je bio mrtav skoro 4 000 godina, za malo je uništio čitav Red Džedaja.

2) Dart Višiejt (Darth Vitiate)

Osoba koja će kasnije postati Imperator Višiejt je rođena pod imenom Tenebre (Tenebrae) 5 113. godine pre Epizode IV na planeti Medrias (Medriaas), koja je bila u sastavu Stare Sitske Imperije. Tenebre je bio sin lokalnog Gospodara Sita koji se zvao Dramat (Dramath) i jedne seljanke. Kada je napunio deset godina Tenebre je ubio svog oca, a samo tri godine kasnije,vladajući Gospodar Sita Marka Ragnos, je Tenebrea proglasio za Gospodara Sita, te je dečak uzeo ime i titulu Dart Višiejt. Višiejt je suvereno vladao Medriasom i nije hteo da se uključuje u igre moći koje su se dešavale na Koribanu i Ciostu (Ziost). Kada je Naga Sadau krenuo u napad na Republiku, Višiejt nije hteo da se priključi borbi te je svoju armiju držao na Medriasu, koji je preimenovao u Natema (Nathema). Nakon sloma Sitske Imperije na kraju Velikog Hipersvemirskog rata, Višiejt je sakupio preostale Gospodare Sita na Natemi, gde je izveo ritual koji ga je učinio besmrtnim. Nakon toga, Višiejt je poveo šta je ostalo od Sitske Imperije na zaboravljenu koloniju Dromund Kas (Dromund Kaas). Na Dromund Kasu Višiejt je tokom 1 300 godina obnavljao Sitsku Imperiju, sve dok ona nije bila spremna za novi napad na Republiku, što se desilo 3 681. godine pre Epizode IV, kada je počeo Veliki Galaktički rat (Great Galactic War). Višiejt je naizgled ubijen od strane Džedaja poznatog samo pod nazivom Heroj sa Titona 3 641., međutim Višiejt je izgubio samo svoj fizički oblik, te je njegov duh nastavio da živi i da se oporavlja.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Budući da je Višiejt tokom vekova konstantno selio svoj duh u nova tela, koja su mu služili kao domaćini, sa tim promenama se menjao njegov fizički izgled i karakteristike, ali kada je borba svetlosnim sabljama u pitanju, na osnovu nekih njegovih preferencija izveo sam zaključak koji je univerzalni stil borbe koristio. Budući da je odrastao u vreme Stare Sitske Imperije, kada je imao svoje prve treninge u borbi, logično je za pretpostaviti da je Višiejt koristio ili makar poznavao Ši-Čo. Kasnije, tokom vekova, moja je hipoteza da je Višiejt potpuno prešao na Niman. Tu hipotezu sam zasnovao analizirajući njegov duel protiv Heroja sa Titona, gde je Višiejt u borbi pokazao sve glavne Odlike Nimana, naročito inkorporaciju napada Silom u svoje sekvence. Dalje, Niman nije zahtevao previše vežbe, što je Višiejtu savršeno odgovaralo jer je on najviše vremena provodio meditirajući i proučavajući misterije Tamne strane Sile. Višiejt je imao dva zabeležena duela. Prvi je kada su ga zajedno napali Revan i Mitra Surik,  koje je bez problema porazio, iako nije upalio ni svetlosnu sablju! Drugi je kada ga je prividno ubio Heroj sa Titona. Sve u svemu, Višiejt i nije baš bio najbolji duelista, međutim, njegove prave moći su ležale u korišćenju Sile.
  • Moći sa Silom – Još kao dete Višiejt je naučio da se hrani bolom i patnjom ljudi oko sebe, što je on praktično koristio kao gorivo. Posedovao je apsolutno ogromno znanje sitske alhemije i magije, koje je usavršavao vekovima. Proizvodio je ekstremno jake munje od Sile, a samo njegovo prisustvo je na planeti Dromund Kas izazivalo ogromne oluje sa munjama. Toliko je bio snažan u telepatiji da je mogao da nameće svoju volju i kontroliše moral kod građana čitave Imperije, a bio je sposoban da pravi jake halucinacije i kod moćnih Džedaja. Kada su ga napale takve veličine kao što su Revan i Mitra Surik, Višiejt praktično nije mrdnuo prstom, već ih je samo jednom mišlju razbacao po prostoriji kao igračke. Kada je izveo ritual koji mu je dao besmrtnost, Višiejt je zbrisao čitavu planetu od života, uključujući i stotine Gospodara Sita! Ovim, najsloženijim i najtežim od svih sitskih rituala, Višiejt je pored čitavog života sa planete iscrpeo i samu Silu! Iako ga je Heroj sa Titona naizgled ubio, Višiejtov duh je nastavio da živi, te ne znamo koja je njegova konačna sudbina.

Gledajući njegovu biografiju i kakve je sve moći imao, dolazimo do zaključka da je Višiejt bio jedno od nekoliko najmoćnijih bića u istoriji galaksije, bio je praktično polubog! Jednom mišlju je mogao da prizove nenormalno velike energije Tamne strane, a Sitsku Imperiju je podigao iz pepela. Dart Višiejt je oličenje Tamne strane Sile i jedini Gospodar Sita koji je uspešno prevario smrt.

1) Dart Sidius (Darth Sidious)

Rođen na planeti Nabu (Naboo), Palpatin je bio ambiciozni i mladi političar, kojeg je regrutovao Dart Plegis u Red Sita, jer je u mladiću osetio ogroman potencijal i snagu u Sili. Tokom godina Sidius se probijao na republičkoj političkoj pozornici, a paralelno je učio Tamnu stranu Sile pod mentorstvom Darta Plegisa. Kasnije je Sidius ubio svog učitelja i organizovao Rat Klonova na čijiem je kraju zajedno sa novim učenikom, Dartom Vejderom, uništio Red Džedaja. Posle toga, Sidius je suvereno vladao svojom Imperijom sve dok ga nije izdao i ubio njegov učenik tokom bitke kod Endora. Međutim Sidius nije ostao mrtav, već se vratio u obliku jednog od svojih mnogobrojnih klonova, ali to nije potrajalo pa je konačno uništen 11. godine posle Epizode IV, kada ga je duh umirućeg Džedaja Empatodžejosa Brenda (Empatojayos Brand) povukao i sjedinio sa Silom.

  • Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Iako je bio relativno krhke građe, Sidius je bio veoma snažan i agilan. Kada je borba svetlosnom sabljom u pitanju, Dart Sidius je bio vrsan ekspert u svih sedam klasičnih oblika borbe! Mada, analizirajući njegove duele iz Epizode III, kao i iz The Clone Wars serije, očigledno je da je Sidius preferirao Džujo, koji bi se, ukoliko bi se borba odužila, pretvarao u Niman. Pored borbe sabljama, Sidius je bio strašno moćan u Teras Kasiju, kojem ga je sigurno naučio Dart Plegis. Dovoljno je samo pogledati istoriju njegovih duela i svima je jasno o kakvom borcu je reč. Kada su ga napali Mol (Maul) i Savaž Opres (Savage Opress), Sidius ih je isprašio kao dva nevaljala klinca. Kada su ga napala četri moćna Učitelja i člana Džedajskog Veća – Sesi Tin (Saesee Tiin), Kit Fisto, Agen Kolar i Mejs Vindu (Mace Windu) – Sidius je prvu trojcu ubio u samo par sekundi, a jedino je Vindu bio ravan njemu (za Vindua inače smatram da je najbolji Džedaj duelista svih vremena). Na kraju te borbe Vindu je naizgled pobedio Sidiusa (mada postoji teorija da je tu borbu Sidius namerno izgubio), ali se umešao Anakin Skajvoker (Anakin Skywalker). Kasnije je Sidius porazio i Jodu (Yoda) jednog od najvećih korisnika Atarua u istoriji. U vidu svog klona, Sidius je imao dva duela sa Lukom Skajvokerom – u prvom je pobedio, a u drugom jedva izgubio. Sidius je bio toliko dobar u borbi da su ga Plegis, Vejder i Luk Skajvoker smatrali za „najvećeg duelistu u istoriji“, a što je najveća ironija, Sidius je prezirao borbu jer je smatrao da je osobi njegovog ranga to ispod časti, a koristio ju je samo da bi se rugao Džedajima i bio bolji od njih u njihovoj veštini.
  • Moći sa Silom – Dart Sidius je definitivno bio najmoćniji korisnik Tamne strane Sile u istoriji, a njegov učenik Dart Tiranus (Darth Tyarnus) ga je opisao kao „crnu rupu Tamne strane“. Sidius nije samo koristio Tamnu stranu, on je već vladao njome! Toliko je postao jak da je za samog sebe mislio da je Sit’ari! Njegove munje od Sile su bile apsolutno razorne, a ljude kojima ih je pržio su mogli da postanu samo gomila pepela u sekundi, čak šta više, toliko je bio moćan sa njima da je mogao čitave planete da obavije olujama od Sile, a jednom prilikom, olujom od Sile je napao čitavu flotu Nove Republike! Svojom voljom i besom je mogao da zakrivljuje sam prostor i tako stvara crvotočine! Mogao je da sakrije svoje prisustvo u Sili, zbog čega ga Džedaji nisu mogli osetiti. Luk Skajvoker je rekao da je sam Sidiusov glas bio hipnotičan, a Gospodar Sita je čak uspeo da zamagli percepciju Džedaja tokom desetina godina i ne bude otkriven. Sidius je bio veoma vešt u manipulisanju midi-hlorijana, ali nije bio toliki ekspert kao Plegis. Bio je sposoban da crpi životnu energiju milijardi ljudi, a znao je da izvede i ritual koji mu je dao besmrtnost. Pored svega, bio je ekspert u Sit alhemiji i magiji i tutaminisu, mogao je da vidi budućnost, a neke „obične“ moći je razvio do krajnjih granica.

Sve u svemu, Dart Sidius je bio otelotvorenje i personifikacija Tamne strane. U duelima je bio silovit, sofisticiran i nepredvidiv – njegovi protivnici su ga opisivali kao nezaustavljivog – a sa Silom je skoro bio svemoguć. Šlag na tortu je to što je uništio Republiku i napravio Sitsku Imperiju, Džedajima ispred nosa. Jednostavno, Dart Sidius je kulminacija svih Gospodara Sita koji su bili pre njega, a oni koji su došli posle njega su samo živeli u njegovoj senci.

To bi bilo to. Ako se slažete ili ne slažete sa listom, zatim ako mislite da neki od ovih likova ne zaslužuju da se nađu na njoj, dok drugi zaslužuju, napišite u komentarima. Ponavljam, iako sam se trudio da budem što objektivniji, ovo je samo moje mišljenje.

19 Comments Add yours

  1. Gorza kaže:

    Marka Ragnos?

    Sviđa mi se

    1. Dragi Gorza,

      pri pravljenju ovih TOP listi, mi na HoloNet Serbia se trudimo da prvimo originalne liste sa što jasnijim kriterijumima rangiranja (a ne kao neki drugi da uzimamo tuđe liste ili samo da nabacamo nešto sa vukipedije i kao napravimo TOP listu).

      E sad, ti pomenuti kriterijumi su pri pravljenju ove liste zahtevali da imamo solidnu količinu informacija o datom liku da bismo mogli da sklopimo sliku o njegovoj snazi i moćima, čime bi ga rangirali. Imajući u vidu da o Marki Ragnosu ima veoma malo informacija, jednostavno nije bilo načina da znamo pun potencijal njegovih moći i sve ostalo, preko čega bismo ga rangirali. Svi izvori iz starog kanona predlažu da je Marka Ragnos bio izuzetno moćan Gospodar Sita, ali to nije dovoljno da ga stavimo, a kamoli rangiramo na listi, jer mi nikako ne možemo da znamo KOLIKO je on zapravo bio moćan.

      Nadam se da sam uspeo da razjasnim zašto Marku nismo mogli da stavimo na listu.

      Pozdrav. 🙂

      Sviđa mi se

    2. Gorza kaže:

      Naravno, i mislio sam da je to razlog.

      Pozdrav. 🙂

      Sviđa mi se

  2. kimuz kaže:

    bilo bi dobro da ste stavili iz koje serije/igrice su ovi sithovi, jer za neke cujem prvi put….

    Sviđa mi se

    1. Hvala na predlogu. Evo to možemo da odradimo odmah:

      10) „Legacy of the Force“ serijal knjiga
      9) Knjiga „Darth Plagueis“
      8) „Tales of the Jedi: Golden Age of the Sith“ i „Tales of the Jedi: The Fall of the Sith Empire“ stripovi.
      7) „Knights of the Old Republic II: Sith Lords“ video igra.
      6) „Knights of the Old Republic“ video igra i knjiga „Revan“.
      5) „Legacy“ serijal stripova.
      4) „Darth Bane“ trilogija knjiga.
      3) „Tales of the Jedi: Dark Lords of the Sith“ i „Tales of the Jedi: The Sith War“ stripovi.
      2) „The Old Republic“ video igra i knjiga „Revan“.
      1) Filmovi, „The Clone Wars“ serija i „Dark Empire“ stripovi.

      To bi manje-više bilo to. 🙂

      Sviđa mi se

  3. COJMAN kaže:

    A ko je onda onaj negativac koji ce da bude u VII. delu?

    Sviđa mi se

    1. On nije Sit. Kajlo Ren pripada Vitezovima Rena.

      Sviđa mi se

    2. COJMAN kaže:

      A da li su Vutezovi rena neki losi likovi ili?

      Sviđa mi se

    3. Da, Vitezovi Rena su, na osnovu informacija koje imamo, glavni negativci nove trilogije.

      Sviđa mi se

  4. COJMAN kaže:

    A ko je onaj negativac iz novog dela koji tek treba da izadje,da li je i on sit?

    Sviđa mi se

  5. Luka kaže:

    Da li mi mozete reci gde se moze kupiti knjiga ,,Star Wars:galaxy of Fear:Ghosts of the dead jedi?“

    Sviđa mi se

    1. Hmm, Galaxy of Fear je poprilično star i opskuran serijal, sumnjam da su ga reprintovali, tako da pogledaj na sajtovima na kojima se prodaju polovne knjige.

      Sviđa mi se

    2. Luka kaže:

      Hvala ti.Trazicu po internetu.

      Sviđa mi se

  6. Milos kaže:

    čak šta više je pleonazam 🙂 Treba koristi samo čak ili samo šta više i to je moja jedina zamerka ovom tekstu koje je zanimljiv 🙂

    Sviđa se 1 person

  7. GeneralP123 kaže:

    Pa,istina je da imamo malo informacija o Marki,ali ipak sam Naga Sadow nije smeo da se sukobi sa Ragnosom,to je dovoljno za dobro mesto na listi.

    Sviđa mi se

  8. Radomir kaže:

    A top 10 najmocnijih Dzedaja

    Sviđa mi se

  9. Milana kaže:

    e a nije mi jasno kako je u epizodi 7 kajlo ren, sin hana i leje, a ovde pise da su imali blizance, i da je dart kedus njihov sin, nastradao od svoje sestre??? kad sam pogledala film sad, pomislila sam da je rej sestra kajlo rena, ali sad ima brdo teorija ko je ona tacno. Fan sam star warsa ali ne toliki da znam ovakve detalje, jesu u epizodi 7 toliko odstupili od price>?

    Sviđa mi se

    1. Ovako: tokom prošlih 25+ godina, brojne knjige starog Star Wars Proširenog univerzuma (EU-a) su ispričale priču u kojoj su Leja i Han imali troje dece – blizance Džeinu i Džejsena, i kasnije još Anakina. Međutim, kada je Dizni kupio Lukasfilm pre par godina oni su rekli: „E, mi hoćemo da pravimo nove priče, a sve te stare knjige, stripovi itd. se ne važe“. Dakle, Dizni je sav taj stari Prošireni univerzum proglasio nekanonskim i nadenuo mu naziv „Legends“, i on nije u kontinuitetu sa novim filmovima, knjigama i stripovima koje je objavio Dizni. Znači, sav taj stari Prošireni univerzum (Legends) – u kom npr. Leja i Han imaju troje dece – se više „ne važi“ i on NIJE kanon, a sve novo što Dizni pravi JESTE kanon.

      Dakle, taj stari Prošireni univerzum i novi (Diznijev) kanon su dva različita sveta (iako imaju dosta dodirnih tačaka) i na njih u principu možeš da gledaš kao na paralelne univerzume.

      Nadam se da sam bio od pomoći. 🙂

      Sviđa mi se

    2. Milana kaže:

      jesi ..veoma 🙂 ne svidja mi se to sto dizni radi.. filmom sam ok zadovoljna, ali volim kad se pricA postuje.kontam da su hteli malo misterije da unesu, ali opet.. ajd..videcemo..stay tuned..

      Sviđa se 1 person

Postavi komentar