Breaking Point: Easter eggs & lore!

Svaki fanovski Star Wars film na svoj način predstavlja ljubavno pismo našoj omiljenoj svemirskoj franšizi. Ništa drugačiji nije ni Breaking Point: A Star Wars Story našeg reditelja Stevana Filipovića. Pored ostalog, dokazi za upravo to su i brojni skriveni detalji (easter eggovi, jelte) i reference na druge Star Wars materijale koji su suptilno umetnuti u film. U ovom tekstu smo rešili da pobrojimo sve one koje smo uspeli da primetimo. Krenimo redom.

U uvodnom tekstu koji stoji na samom početku, jasno nam je stavljeno do znanja da se priča dešava u periodu nakon Povratka džedaja. Osovina filma se dešava u danu kada je Ben Solo izdao Luka Skajvokera i uništio njegovu džedajsku akademiju – po novom kanonu Zvezdanih ratova, taj događaj se desio ~28. godine n.b.j. (nakon Bitke za Javin, viđene u Epizodi IV), odnosno u ~24. godini nakon Epizode VI.

U prvom kadru vidimo dva hrama iz kompleksa Lukove džedajske akademije koja stoje na dva susedna brdašca. I dalje se ne zna kada je tačno Luk osnovao ovu akademiju, niti to kako se zove ova planeta. Inače, u starom kanonu, Luk je napravio džedajsku akademiju na Javinu IV i nazvao je „Džedajski Praxeum“.

Džedajski hramovi su se inačne uglavnom gradili na mestima koja su bogata Silom, odnosno takozvanim „Force nexusima“. Sa druge strane, u novom kanonu sve češće viđamo to da su džedajski hramovi građeni preko starih sitovskih hramova – deluje da je to rađeno kako bi se tamna strana Sile, koja je izbijala iz tih sitovskih svetilišta, neutralisala. Na primer, centralni džedajski hram na prestonici Korusantu je bio upravo sagrađen iznad drevnog sitovskog svetilišta, čiju je mračnu energiju zapravo iskoristio Palpatin kako bi džedajima u poslednjim godinama Republike zamaglio percepciju.

U sledećem kadru vidimo Nola Dasta kako meditira i recituje džedajski kod. Inače, postoji nekoliko varijanti džedajskog koda (koje se u principu svode na isto), a prvu smo dobili 1987. godine u Star Wars: The Roleplaying Game rulebooku (slika iznad).

Dalje, Nol ulazi u trening duel sa svojim mlađim bratom – Kesom Dastom. U razgovoru sa Darkom Ivićem, saznao sam da je Stevan glumcima i koreografima borbe dao popriličnu slobodu kako će borbe svetlosnim sabljama izgledati. Tako, Darko mi je rekao da je njegov stil borbe bio inspirisan ponajviše dvorskim stilom mačevanja, s tim da ga je Darko malo modifikovao. Zbog toga, ako bi morali ovaj stil da klasifikujemo među jedan od sedam klasičnih stilova borbe svetlosnom sabljom, jasno je da bi to bio Makaši (stil borbe kojim se služio grof Duku). Sa druge strane, stil borbe kojim se Kes služi bi, zbog akrobatike, verovatno klasifikovali kao Ataru.

U jednom trenutku tokom duela Kes kaže: „I will kick the Sith out of you this time big brother.“ Pored toga što predstavlja naziv mračnog kulta, reč Sith se odomaćila na planeti Koreliji (sa upravo koje potiču vodeći likovi filma) gde ona zajedno sa svojim varijantama (sithspit, sithspawn…) predstavlja psovku koja znači isto što i anagram ove reči na engleskom jeziku.

Pred kraj duela Kes sabljom poseče Nola po butini, na šta stariji brat ljutito drekne: „This was supposed to be set to stun!“ Tehnički, svetlosne sablje nemaju „stun“ opciju, ali skoro sve obično imaju dugme za regulaciju intenziteta i snage energetskog sečiva („Blade intensity adjust“ na slici iznad), kojim se može podesiti da sablja bude u nekom „trening modu“, tj. da ne može da napravi veću štetu sem da opeče malo.

Inače, Darko, Slaven i Jana, zajedno sa Stevanom, su osmislili poprilično detaljne biografije svojih likova. Mala i braća Dast su imali veoma gadnu prošlost – odrasli su na ulicama Korelije, gde su bili prodati Proksimi (koju smo upoznali u filmu Solo: Star Wars priča; slika ispod) za koju su radili kriminalne poslove, a Mala je jedno vreme radila i kao prostitutka. Iz takvog života ih je izbavio Luk Skajvoker u godinama nakon Povratka džedaja.

U sledećoj sceni vidimo Malu i Kesa ispred Benove kolibe. Tu saznajemo da je na pomolu raskol među džedajima – Ben drži nekakve govore, a deo džedaja (među kojima je Mala) je organizovao u svoju, maltene, privatnu vojsku. Takođe, zašto je trošnoj kolibi jednog skromnog džedaja potreban stražar? Šta to ima da se čuva?

Nakon što čuje misteriozni „zov“ iz kolibe, Kes ulazi unutra i silazi u podrum. Ne znam da li su Stevan i ekipa namerno to želeli da urade, ali hijeroglifi na zidovima veoma, veoma podsećaju na one iz animirane mikroserije Clone Wars u pećini na planeti Nevlan u koju je sišao Anakin (video klip ispod).

Nakon što je u kolibi doživeo viziju, Kes ispred ponovo ulazi u sukob sa starijim bratom i umalo ga ubija. Nol posle toga odlazi u bakta tank da bi sanirao povrede, a za to vreme Ben Solo uništava džedajski hram i ubija one džedaje koji su mu se suprotstavili.

Kada su u pitanju Benova izdaja i spaljivanje hrama, sve što smo znali o toj noći je bilo ono što nam je saopšteno u Epizodama VII i VIII – po Hanovim rečima, Ben je uništio hram, deo Lukovih učenika je ubio, a deo poveo sa sobom i Stevan je iskoristio upravo te informacije za Breaking Point. Međutim, u prvom broju strip miniserijala The Rise of Kylo Ren (koji je izašao pre nekih 10-ak dana) vidimo da Ben nije uništio hram, već su to bile nekakve misteriozne munje, a da je džedaje zapravo izbegavao, a ne da ih je vijao da ih ubije.

Nakon što izađe iz bakta tanka, Nol vidi hram u plamenu a iznad njega preleću dva X-winga koja su u borbi. X-wingovi u pitanju su T-65 model (kakve su koristili pobunjenici u filmovima izvorne trilogije), mada je u to vreme preferirani model Nove Republike bio T-70 (kakvim leti Po Dameron u novoj trilogiji), kojeg je kasnije zamenio T-85. Ben i njegovi sledbenici (među kojima su i Mala i Kes) su očigledno započeli omanji građanski rat među džedajima.

Nol ulazi u duel prvo sa Kesom, pa zatim sa Malom. Što je jako cool, Mala, poput Asaž Ventres, ima dve sablje koje može da sklopi u jednu dvostruku. U jednoj veoma šekspirovskoj sceni, Nol ubija Malu, nakon čega je on ubijen od strane Kesa.

Posle toga nam je otkriveno šta je zapravo Kes pronašao ispod Benove kolibe – u pitanju je bila istopljena Vejderova maska. I dalje se zvanično ne zna kako je i kada Ben Solo došao u vlasništvo tog predmeta. Kao najčešće objašnjenje uglavnom se navodi fanovska teorija koja je proizišla iz e-book novele The Perfect Weapon. U toj priči plaćenica Bazin Netal je u u godinama pred Buđenje Sile za jednog klijenta iz Prvog Reda dopremila kutiju koja je pripadala imperijalnom oficiru koji je preživeo Bitku za Endor – mnogi veruju da su u toj kutiji bili ostaci Vejderovog oklopa, a da je klijent iz Prvog Reda zapravo Kajlo Ren.

Nakon toga imamo title screen na kom na Aurebešu piše da se ovaj deo priče dešava godinama kasnije i to na planeti koja je na granici sa Nepoznatim regionima. Inače, Nepoznati regioni su masivno parče svemira koje je od ostatka galaksije (u kom su bile smeštene skoro sve dosadašnje Star Wars priče) odvojen Galaktičkom barijerom – dugačkim (bukvalno) zidom sačinjenim od crnih rupa, nebula i raznoraznih anomalija kroz koje je maltene nemoguće proći (ali, eto, baš tamo se sakrio Palpatin nakon Epizode VI). Deo galaksije uz Galaktičku barijeru je postao divlja zona u kojoj su obitavali i ukojoj su se skrivali razni kriminalci i ostali sumnjivi tipovi, a među njima i Kes Dast.

U sledećoj sceni u kantini te neimenovane planete vidimo kako lovac na ucene donosi glavu izvesnog Ab-Nazara. Lovac inače na glavi nosi podignutu masku Sith acolytea iz perioda Stare Republike. Prenos govora koji drži general Haks nam govori da se ovaj deo filma dešava uporedo sa Epizodom VII. U kantini vidimo i jednog Mandalorijanca, jednog imperijalnog štabnog oficira, Rodijana, Mirialanku i Vliksa i Tiga (slika ispod) iz animirane serije Star Wars: Droids. Barmena kantine koji se zove Vork igra čuveni Marko Bulat. Vork je Zabrak u mandalorskom oklopu. Kako to da neko iz vrste različite od ljudske može da postane Mandalorijanac? Pa, pogledajte poslednju epizodu serije The Mandalorian.

To bi bilo to. Ako ste primetili neki detalj koji je nama promakao, napišite nam u komentarima.

Za poslednje Star Wars vesti pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s