The Perfect Weapon – Deliliah S. Dawson (e-book novela)

Još jedan dodatak Journey to Star Wars: The Force Awakens seriji je i e-book novela The Perfect Weapon, koju je napisala Delajla S. Doson (Deliliah S. Dawson). The Perfect Weapon prati plaćenicu Bazin Netal (Bazine Netal) koja će se pojaviti u Epizodi VII, a koju smo prvi put videli letos na jednoj od ekskluzivnih slika koje je objavio Vanity Fair (Bazin je ona dama u crnom, koja se nalazi u zagrljaju onog velikog). Oko ove e-book novele se nije ni blizu diglo toliko prašine kao kod ostalih knjiga ove serije (ponajviše Aftermatha), a da li je to opravdano ili ne, te da li nam The Perfect Weapon otkriva nešto o Epizodi VII i šta to, pročitajte u nastavku.

I u slučaju ove novele imamo problem da odredimo tačno vreme dešavanja ove priče – jednostavno nema vremenskih odrednica na osnovu kojih bismo mogli to tačno da znamo. Ipak, jasno je da se priča odvija u mesecima pred Buđenje sile – međutim, da li jedan, tri ili pet meseci, to u ovom trenutku ne možemo da odredimo. The Pefect Weapon počinje sa Bazin koja u jednoj kantini i čeka njenog novog poslodavca. Misteriozni poslodavac se nije pojavio, ali je poslao droida koji je Bazin izneo detalje njene nove misije. Naime, Bazin je naloženo da pronađe penzionisanog stormtrupera koji je služio na Endoru, te da od njega uzme kutiju čiji je sadržaj njoj nepoznat ali ona zna da je izuzetno dragocen. Poslodavac je Bazin otkrio da je za kutiju zainteresovana još jedna strana koja je poslala svog agenta koji je poznat samo po svom kodnom imenu „Narglač“ (Narglatch). S obzirom da je plata ogromna, Bazin prihvata posao i odlazi kod njenog starog mentora, Delfija Klode (Delphi Kloda), za pomoć, a on joj daje brod za šta traži da Bazin uzme mladog i neiskusnog Orija Tenra (Orri Tenro) za učenika i da ga ona poduči tajnama plaćeničkog zanata. Bazin i Ori kreću u misiju, međutim da li će uspeti da pronađu kutiju pre „Narglača“ i da li će preživeti smrtonosne prepreke koje su pred njima?

OK, pretpostavljam da vas najviše interesuje da li nam je ova e-book novela otkrila nešto o Epizodi VII, pa ćemo odatle i da krenemo. Kratko i jasno: The Perfect Weapon nije otkrila ama baš apsolutno ništa o Buđenju sile, likovima tog filma, kao ni o stanju galaksije u tom vremenu. Neki sporedni likovi u Buđenju sile su kratko pomenuti – npr. Tasu Lič (Tasu Leech) i Kandžiklub (Kanjiklub) banda, sa kojima je Han Solo u sukobu – ali osim toga ništa više. Jednostavno, The Pefect Weapon je jedna zasebna priča koja govori jednu kratku avanturu od Bazin i daje nam opis i biografiju njenog lika.

A kad smo već kod Bazin, ona je totalno drugačiji plaćenik/lovac na ucene od onih na koje smo navikli u Star Warsu. Ona nema nema kul oklop i džetpek kao Boba Fet (Boba Fett), ona nije revolveraš kao Ked Bejn (Cad Bane), ona nije tako sirova kao Aura Sing (Aurra Sing), ali ona od njih nije ništa manje žestoka i zanimljiva, već je samo malo drugačija. Bazin za svoja ubistva preferira otrove, ekspert je u prerušavanju i špijuniranju, a više voli da radi iz senki nego da paradira kao Boba Fet – a Delajla Doson nije samo napisala Bazin kao takvu, već je dala i objašnjenje zašto je ona takva i zašto radi tako kako radi. Treba čestitati gospođi Doson jer je u ovoj kratkoj noveli uspela da od ničega stvori lik Bazin Netal, koja je veoma zanimljiva i koja se u ovoj kratkoj noveli razvila i više nego pojedini likovi u nekim pravim knjigama.

Sama priča novele je takođe poprilično interesantna. Tokom (pogotovo prve polovine) novele vlada prava noar atmosfera. Kako priča sve više odmiče, misterija i blaga paranoja koja vlada – Ko je „Narglač“? Šta će se dalje desiti? – sve više rastu i čine ovu novelu poprilično napetom. Međutim, u poslednjoj trećini knjige Bazin mora da se suoči sa čudovištima , koji su zapravo samo džinovske pčele, što je vrlo nemaštovito i čak pomalo glupo, ali su ti delovi ipak bili iznenađujuće zabavni. Kraj novele je bio uzbudljiv mada pomalo razočaravajući, jer Bazin nije otvorila tu kutiju koju svi traže i oko koje se podigla čitava frka – mada, to možda znači da se sprema nastavak ili da kutija ima neku ulogu u priči Buđenja sile? Videćemo za par dana.

Sve u svemu, čitanje novele The Perfect Weapon je jedno kratko ali zabavno iskustvo. Sama priča nema nekog naročitog (galaktičkog) značaja, ali je Bazin Netal jedan veoma interesantan lik za koju se nadam da ćemo je uskoro ponovo videti (ne računajuci film).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s