Kris Terio objasnio poslednje pojavljivanje princeze Leje u „Usponu Skajvokera“

Ko-pisac Uspona Skajvokera Kris Terio je detaljno objasnio proces prikladnog završavanja Lejine priče korišćenjem video i audio zapisa Keri Fišer koji su bili na raspolaganju.

Pre objavljivanja Poslednjeg Džedaja, nije bilo zvanične potvrde da će se Leja pojaviti u poslednjem filmu o Skajvoker sagi, budući da je kompanija Lukasfilm htela da naglasi da će Poslednji Džedaj biti poslednja punopravna izvedba Keri Fišer.

Imajući to u vidu, mnoge fanove je prijatno iznenadilo kada je Lukasfilm potvrdio da će pomoću neiskorišćenih snimaka dati Leji kraj kakav dolikuje jednom od Skajvoker blizanaca u Usponu Skajvokera.

Fanovi su isprva očekivali najviše nekoliko scena, no, vrlo je iznenađujuće koliko je zapravo materijala iskorićeno u Usponu. Iako Leja nijednom ne napusti pobunjeničku bazu, lik dobija pozamašnu količinu vremena na ekranu u priči – i sve to je bazirano na pravim video i audio zapisima Keri Fišer.

carrie-star-wars-leia-rise-of-skywalker

U razgovoru sa portalom The Wrap, Terio je objasnio da je jedna od prvih stavki koju su Džej Džej Abrams i on imali da reše kada su se složili da rade na finalnom delu Skajvoker sage upravo šta bi mogli da urade sa neiskorišćenim materijalom koji je snimljen za Buđenje Sile. (Neiskorišćen sadržaj iz Poslednjeg Džedaja je takođe pregledan, uređen i iskorišćen za film. Štaviše, bilo je mnogo više sadržaja koji su mogli da ubace u film, ali na kraju nisu.

Terio kaže:

To je bio sam početak procesa – pregledanje Kerinih snimaka, razmišljanje šta i kako bi moglo da se iskoristi, a šta ne – gde je njen pogled u pravom pravcu, kako se snimak može prebaciti u drugi kontekst kako bi koristio novoj priči. Postoji sav taj materijal. Možda u obrisanim scenama ili tako nešto, ali postoje stvari koje nisu bile ubačene, zapravo jedna ili dve scene koje su mi se naročito svidele nisu završile u filmu… Svaki put kada je vidite da priča, to zapravo Keri priča. Nismo koristili nijednu liniju teksta u filmu koju ona nije zapravo izgovorila. Bilo nam je bitno da svaki put kada Leja nešto kaže, da to bude ono što je Keri zapravo izgovorila i da način na koji smo kreirali scenu oko nje i njena glumačka namera budu relativno netaknuti.

Još jedan zanimljiv detalj je sekvenca koja prikazuje Luka kako trenira Leju da postane Džedaj. Ovaj segment deluje kao da je smešten najviše nekoliko godina nakon Povratka Džedaja. Abrams je od samog početka rekao da ne namerava da pribegava CGI-ju da bi kreirao nove scene sa Lejom. Začuđujuće, ova scena se zapravo sastoji od neiskorišćenih snimaka iz originalne trilogije.

Slično ovome su iskorišćeni arhivni snimci Crvenog Vođe i Zlatnog Vođe iz Nove Nade u klimaktičnom sukobu nad Skarifom u Rogue One-u, umesto podmlađujućeg efekta koji su iskoristili za Leju u pretposlednjoj sceni filma.

Dakle, Abrams je ipak ostao dosledan svojoj odluci, te nije bilo „varanja“ u prikazu Leje u Usponu Skajvokera. Na taj način, najnoviji film je obezbedio dirljiv ispraćaj ovom bitnom i voljenom liku, u isto vreme koristeći kraj njene priče da pogura protagoniste ka njihovoj sudbini.

Kako se vama čini završetak Lejine priče?

Pišite nam u komentarima!

Za poslednje vesti o Epizodi IX posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s