Istorijat filmskih plakata franšize Zvezdanih ratova

Tokom 42 godine postojanja, ova svemirska opera inspirisala je stotine umetnika širom sveta. Svakodnevno okružena armijom plakatskih klonova ispunjenih klišeima, odlučila sam da napišem ovaj članak, da pokažem i prisetim se kreativnijeg perioda. Razmišljala sam da ovaj članak koncipiram kao kreativnu kritiku plakatima nove generacije, ali na kraju sam se odlučila da prikažem meni najdraži period (možda napišem i drugi deo ovog članka… jednom).

Ne baš tako davno, u ovoj galaksiji, Lucasfilm i Marvel Comics su pregovarali o serijalu stripova koji će biti povezan sa filmom Zvezdani ratovi. Hauard Čajkin, ilustrator koji je kreirao prvih 10 brojeva stripa je takođe kreirao prvi plakat za film. Oficijalno ovaj plakat je poznat pod nazivom „Star Wars Corp. Poster 1“, dok među fanovima, on nosi naziv svog kreatora „The Chaykin.“ Ovaj plakat je debitovao 1976. godine na Comic Con-u u San Dijegu. Njegova cena je bila $1,75. Prema navodima odštampano je manje od hiljadu primeraka. Sada, ovaj plakat je izuzetno redak kolekcionarski primerak, tako da dobro očuvana kopija sada vredi preko $3000.

The Chaykin
„The Chaykin“

U članku o vizuelnom identitetu Zvezdanih ratova pričali smo o uticaju Ralfa Mekvorija. Pored logtipa, koncepta likova Dart Vejdera, C-3PO-a i R2-D2-a, Ralf Mekvori je imao veliku ulogu u gotovo svim vizuelnim aspektima Zvezdanih ratova. Na prva četiri konceptualna plakata koje je Mekvori kreirao primeti se znatno drugačiji pristup od Čajkinovog. Likovi ne lebde u prostoru, nego su vezani za tlo, dok u pozadini iznad njih se nadvija Zvezda smrti.

Mekvorijevi koncepti postera Epizode IV
Mekvorijevi koncepti postera Epizode IV (dole levo)

1977. godine, Tom Jung radio je kao frilens ilustrator marketinške kompanije sa kojom se Lukas konsultovao u vezi promotivnog materijala. Tomu je data tema dobra protiv zla u duhu fantastike. Pored samog stila, količina mišića kod Luka i Leje neodoljivo vuče paralelu sa ilustracijama Frenka Frazeta koje je radio za Konana. Uprkos Lejinoj neobičnoj pozi i butini jedne profesionalne rvačice, ona na ovim skicama i u konačnoj verziji plakata deluje više kao neustrašiva ratnica nego kao princeza koju treba izbaviti.

Skice i finalna verzija plakata Epizode IV od Toma Junga
Skice i finalna verzija plakata Epizode IV od Toma Junga

Sledeći plakat možda deluje kao kopija Jungovog plakata. Džordžu Lukasu se nije svideo Jungov plakat, jer ga je smatrao previše mračnim pa je zato angažovao braću Toma i Grega Hildebrandta da ga isprave. Braća Hildebrandt su poznata po svojim ilustracijama za Tolkinov kalendar iz 1970. godine, plakat za Sudar titana iz 1981. godine, kao i ilustracije za albume bendova Black Sabbath i Trans-Siberian Orchestra. Sam nastanak Star Wars plakata, Greg je opisao u intervjuu za HuffPost:

1977. dobijamo poziv i čovek iz agencije traži od nas pomoć. Ovde imamo filmskog reditelja kome se ne sviđa plakat koji ima. Pitao sam koji film je u pitanju, a on je rekao da je to neka vrsta naučnofantastičnog filma. Nisu videli film i nisu znali šta je i o čemu je. Otišli smo vozom i shvatili da je reč o plakatu za Star Wars. Vratili ​​smo se kući i uradili smo ga za 36 sati. Film je trebao da izađe za manje od nedelju dana, pa su im plakati trebali odmah za reklamu. Trebao im je brzo i znali su da mi možemo da ga naslikamo preko noći. Tako smo dobili posao.

Na pitanje o sličnosti njihovog plakata sa plakatom Toma Junga, Greg je odgovorio:

Kada smo došli u agenciju da obavimo posao, pokazali su nam poster Toma Junga. Rekli su nam da, u osnovi, zadržimo istu kompoziciju, ali da ispravimo boje. Zadržali smo kompoziciju, ali promenili pozu i kasnije smo dodali droide. Čak su nam rekli da pocepamo haljinu princeze Leje. Kada smo rekli da referenca ne pokazuje ništa slično, rečeno nam je da to uradimo, tako da jesmo. Zatim je izašao film i to je bio ogroman uspeh.

Na originalnoj slici, nedostajali su droidi, koji su potom dodati pre distribucije. Na ovim plakatima Leja je aktivnija, ali nekako manje neustrašiva. Interesantna činjenica je da usled kratkog roka za braću Hildebrandt, Lucasfilm je koristio Jungov plakat za američku premijeru, dok je plakat braće Hildebrandt korišćen u Velikoj Britaniji.

Plakat Epizode IV od braće Hildebrandt
Plakat Epizode IV od braće Hildebrandt

Sledi prvi plakat koji ne koristi generičke karaktere, nego likove glumaca onakvim kakvi su prezentovani u filmu. Lucasfilm je započeo marketing Star Wars-a kao koncepta, počevši sa stripom koji je objavljen pre samog filma. U početku anonimni likovi su dobro funkcionisali u prodaji filma, ali kada film izađe i ljudi upoznaju svoje heroje, želeće nešto da ih podseti na film. Sa tim ciljem angažovan je Tom Čantrel, čija je prednost u odnosu na prethodne umetnike bila ta da je on mogao da pogleda film pre nego što je krenuo da radi na plakatu. Pored toga imao je pristup snimcima likova i mnogo više vremena za rad. Iz svega toga proizilazi ovaj plakat, koji svojom kompozicijom i “lebdenjem u svemiru” najviše podseća na prvi, stripski plakat, ali sada sa nama poznatim licima.

Plakat Epizode IV od Toma Čantrela
Plakat Epizode IV od Toma Čantrela

Epizoda IV se u u godinama nakon premijere vraćala u bioskope u nekoliko navrata i za te prilike kreiran je novi plakat od strane Drua Struzana i Čarlsa Vajta III. Ovo je bio prvi put da Dru Struzan radi neki Star Wars plakat. Fanovima je Struzan verovatno najpoznatiji po plakatima koje je načinio za filmove prikvel trilogije.

Plakat Epizode IV od Drua Struzana i Čarlsa Vajta III
Plakat Epizode IV od Drua Struzana i Čarlsa Vajta III

Nakon što smo ispratili razvoj plakata za Novu nadu u Americi, sada je vreme da se upustitmo i vidimo kako je ostatku sveta predstavljena ova saga.

Plakat za italijansko izdanje Ratova zvezda (prvi na slici) uradio je umetnik Mikelanđelo Papuca, koji je napravio nekoliko zanimljivih izbora. On je jedan od retkih umetnika koji je odlučio da sakrije Vejdera u pozadini i da on bude najmanje istaknuti lik u kompoziciji. Potom, dodao je Čubaku, ali je izostavio Hana, što je odlično. Princeza Leja ovde dosta podseća na Natali Portman. Sve u svemu, ovaj plakat odiše duhom italijanskog stripa tog vremena.

Plakati za mađarsko izdanje Ratova zvezda, kreirani su od strane Tibora Helenjija i Andraša Felvidekja. Helenjijev plakat prikazuje Darta Vejdera sa sasvim drugačijom maskom, kao i svetlosnom sabljom druge boje. Možemo da primetimo i glavu R2-D2-a kako lebdi. Koja je simbolika toga? Zaista ne bih znala reći. Zmaj sa mačem koji stoji iza Vejdera? Zaista ne bih znala. Prelazimo na plakat Andraša Felvidekija, ovaj monohromatski plakat, koji odiše reinterpretacijom tehnika ksilografije i linoreza ali sa postmodernim i grotesknim preokretom. U prvom planu vidimo Čubaku, koji nije baš sav svoj, kao i C3PO-a, koji neodoljivo podseća na žene plemena Padaung i Kajan.

Plakati za poljsko izdanje Ratova zvezda kreirani su od strane Vojteka Sludmaka i Jakuba Erola. Plakat Vojteka Sludmaka je moj favorit! Poseduje estetiku brodvejskog mjuzikla Endrua Lojda Vebera. Ovaj plakat ima sve: Luka koji pobednički drži pesnicu iz koje izbija zrak svetlosti i stoji na oblaku; Vejdera koji proviruje kroz dno Zvezde smrti i meni najdraži detalj, lebdeća glava Obi-Vana. Plakat Jakuba Erola je mnogo svedeniji, gde je fokus postavljen na pravog protagonistu čitave sage, C3PO-a.

Plakati za rusko izdanje Ratova zvezda kreirani su od strane Aleksandra Čantseva i Jurija Boksera. Ovi plakati odišu apstrakcijom, ali deluje kao da autori nisu pogledali ni jedan od filmova ili im nisu poznati ključni likovi. Ali i pored svega toga, ovi plakati izgledaju prelepo i efikasno. I naravno „See You Space Cowboy“ plakat!

Plakat za japansko izdanje je radio Selto, pored ove verzije postoji i prerađena verzija Toma Junga na kojoj je samo dodat tekst na japanskom. Ovo je možda prva fotokolažna verzija plakata koju vidimo za plakate Nove nade, sa pozadinom korišćenom sa plakata braće Hildebrandt i akcionim isečcima scena iz filma.

Izraelski i Rumunski plakati su nam već poznati. Izraleski kao prerađena verzija braće Hildebrandt, dok rumunski izgleda kao fotokopirana verzija Tom Čantrela.

Internacionalni posteri Epizode IV (sa leva na desno): PRVI RED – italijanski, mađarski (Helenji) i mađarski (Felvideki); DRUGI RED – poljski (Sludmak), poljski (Erol), ruski , ruski , ruski; TREĆI RED – japanski, izraelski, rumunski, ruski

Nastavak sage obeležen je tizer plakatom koji je poslat u bioskope u decembru 1979. godine.

Tom Jung je nastavio sa svojim radom, kreirajući poster za Imperija uzvraća udarac, ali pored toga pozvao je i Rodžera Kastela, poznatog po radu na plakatu za film Jaws iz 1975. godine, da se uključi u projekat. Rodžer Kastel je kreirao plakat inspirisan Jungovim plakatom za film Prohujalo s vihorom.

Plakati Epizode V od Junga (sredina) i Kastela (desno)
Plakati Epizode V (sa leva na desno): tizer plakat, plakat od Junga i plakat od Kastela

Plakat je kreiran i za ponovnu projekciju iz 1982. godine, i to opet od strane Toma Junga. Na ovom plakatu Harison Ford je istaknutiji nakon njegovog uspeha i porasta popularnosti nakon filma Raiders of the Lost Ark.

Plakat Epizode V od Toma Junga
Plakat Epizode V od Toma Junga

Što se tiče ostatka sveta, primetno je to da su plakati više varijacija Jungovog i Kastelovog plakata, nego originalna kreacija. Izuzetke predstavljaju izdanja za mađarsko i poljsko tržište.

Plakat za mađarsko izdanje filma Imperija uzvraća udarac, ponovo je radio Tibor Helenji u svom prepoznatljivom stilu. Njegovo eksperimentisanje sa izgledom Darta Vejdera, njegovom dvotonskom svetlosnom sabljom, kao i trupera je fascinantno.

Plakat za poljsko izdanje Epizode V radili su Jakub Erol i Miroslav Lakomski. Na ovim plakatima primeti se svedenost i fokus na jednog, eventualno dva lika. Plakat Miroslava Lakomskog stilski ne odudara puno od prethodno kreiranog plakata Jakuba Erola, korišćenjem tehnike šablona.

Plakat za francusko izdanje Imperije je zapravo prerađeno izdanje Kastelovog plakata sa dodatim detaljima grada u oblacima na Bespinu i dodatim toplijim bojama.

Nemačko izdanje plakata koristi detalje iz filma nad kojima se suptilno nadvijaju obrisi Dart Vejdera. Najboji detalj ovog plakata su mi šokirana princeza Leja i zbunjeni Han Solo koji posmatraju Luka kako nosi Jodu.

Japansko izdanje predstavljeno je sa dva plakata, prvim, fotokolažnim i drugim kreiranim od strane Norijošija Ohraija. 1980. godine, Džordž Lukas je video Ohraijijevu Star Wars ilustraciju u jednom japanskom naučnofantastičnom magazinu, nakon čega je Lukas unajmio Ohraija da kreira zvanični poster Epizode V za japansko tržište. Ovaj posao je učionio Ohraija internacionalno poznatim umetnikom.

Plakat za hongkonško izdanje, prerađena verzija Jungovog plakata, sa više sepija šemom boja.

Tursko izdanje, slično hongkonškom koristilo je verziju Jungovog plakata, ali ovde možemo primetiti nekoliko ključnih razlika. Umesto Landa, stoji Joda, u donjem desnom uglu, dok su droidi korišćeni da ograde naslov. Detalji su mnogo oštriji na ovom plakatu i kontrast je veći, što je efektnije u prikazu samog tona filma.

Internacionalni plakati Epizode V (sa leva na desno): PRVI RED – mađarski, poljski (Erol), poljski (Lakomski), francuski, nemački; DRUGI RED – japanski, japanski (Ohraij), honkonški, turski

Prethodno smo pomenuli Drua Struzana kada smo pričali o plakatima za ponovnu projekciju Nove nade. On je imao čast da radi na konceptu za plakat Osvete džedaja. Ovde počinjemo da vidimo njegov dvotonski pristup plakatima za Ratove zvezda.

Skice i plakat Drua Struzana za "Osvetu džedaja"
Skice i plakat Drua Struzana za „Osvetu džedaja“

Za Povratak džedaja plakate su radili Džoš Kirbi, Tim Remer i Kazuhiko (Kazo) Sano.

Džoš Kirbi je kontaktiran pred sam izlazak filma. On je najpoznatiji po radu na dizajnu korica za Diskworld serijal Terija Pračeta, za koga je ilustrovao 26 korica, do svoje smrti 2001. godine.

Zamenski plakat za Povratak džedaja, naslikao je Tim Remer. Na plakatu vidimo ruke koje drže svetlosnu sablju. Prema legendi, veruje se da su to ruke Džordža Lukasa.

Oficijalni plakat za film naslikao je Kazuhiko (Kazo) Sano, koji je možda najpoznatiji po svom radu na dizajnu korica za serijal knjiga Zvezdanih staza, za koje je ilustrovao preko 13 korica.

Plakati Epizode VI koje su uradili Džoš Kirbi, Tim Remer i Kazuhiko Sano

Plakat za ponovne projekcije Povratka džedaja iz 1985. godine kreirao je Tom Jung. Ovaj plakat je podeljen u odabranim bioskopima za prvih 50 posetilaca.

Plakat Epizode Vi od Toma Junga
Plakat Epizode Vi od Toma Junga

Kao neke od internacionalnih primera za Povratak džedaja izdvojili smo plakat za mađarsko izdanje, koji je ponovo radio Tibor Helenji. Pored novog dizajna Darta Vejdera, vratio se i nama (ne)poznati lik – zmaj, koji je sada u prvom planu i spreman za akciju.

Plakat za poljsko izdanje radio je Vitold Dibovski. Na prvom plakatu, simbolično je prikazana dekonstrukcija Darta Vejdera, dok drugi plakat, sa klasičnijim pristupom, u prvom planu ima C3PO-a.

Već smo imali prilike da pomenemo rad Norijoši Ohraija, koji se vratio sa možda (po mom ukusu) najlepšim plakatom ove franšize.

Tursko izdanje koristilo je verziju Kazuhiko Sanovog plakata, ponovo sa manjim izmenama. Ovde možemo primetiti nekoliko ključnih razlika: droidi su dodati, ovaj put izbačeni su Džaba i Gamorac i zamenjeni sa zvezdanim razaračem i rankorom.

Za sam kraj ovog članka ostavljam jugoslovenski plakat za Povratak džedaja. Kompozicija ovog plakata je podeljena na dve scene, scena Bitke za Endor i scena bekstva iz Džabine palate. Iako je plakat prepun detalja, oni ga ne guše. Ne želim da garantujem, ali mislim da je ovo jedini plakat na kom se nalazi Salacije Kramb.

Internacionalni plakati Epizode VI (sa leva na desno): PRVI RED – mađarski, poljski, poljski; DRUGI RED – japanski, turski, jugoslovenski

Ovaj hronološki pregled plakata originalne triologije služi da obeleži i da nas podseti na jednu već završenu eru, predstavljenu fantastičnim i opskurnim delima umetnika širom sveta. Svaki plakat predstavlja jedinstven prikaz sad već univerzalno poznate nam priče koja je inspirisala umetnike da obeleže scene iz filma i likove na način kakav danas retko imamo priliku da vidimo.

Neki od plakata poseduju neuobičajen dizajn likova ili neke likove koji se ne pojavljuju u filmu (mađarski zmaj i ruski kauboj). Poljski umetnici su dali na značaju C3PO-u u odnosu na naše protagoniste… Plakati su se usuđivali da prikažu ličnu interpretaciju umetnika, ma koliko ona delovala ekscentrično. Zato želim da se za ove plakate zna i da se oni pamte, jer su oni deo istorije gde su se ljudi usuđivali.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s