TOP 10 Najmoćnijih džedaja svih vremena

Već skoro tri godine, otkako smo objavili članak TOP 10 Najmoćnijih Gospodara sita svih vremena, svako malo smo dobijali poruke i zahteve od vas da uradimo isti takav članak, ali samo sa džedajima. E pa, vaše želje su konačno uslišene i lista sa najjačim džedajima svih vremena je tu!

Ipak, pre nego što krenemo, moramo da napomenemo par stvari i pravila kojima smo se vodili pri sklapanju liste. Prilikom izrade korišteni su isključivo izvori iz Legends kontinuiteta! Dakle, novi (Disney) kanon je zanemaren, pre svega zato što u njemu nema previše materijala koji sa bave džedajima. Nasuprot njemu, stari kanon nam pruža ogromnu količinu iscrpnih informacija o džedajima i njihovim moćima.

Prilikom postavljanja likova na listu, kao i kod liste sa sitovima, glavne dve kategorije na osnovu kojih su likovi bili rangirani su Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom (dakle, opisi borilačkih veština, fizičke moći i uspesi/neuspesi u duelima sabljama) i Moći sa Silom (ovde je dato objašnjenje šta je sve mogao određeni lik da uradi i do koje granice su te sposobnosti sa Silom razvijene), dok su svi ostali atributi naknadno bili istaknuti. Na osnovu podataka izloženih u ove dve kategorije, na kraju se izvodi zaključak o moćima datog lika, kao i objašnjenje zašto se on nalazi na toj poziciji liste.

Ovu listu su zajedničkim snagama sastavili i napisali Lazar i Vladimir. Na kraju, imajte u vidu da iako smo se trudili da budemo što objektivniji ova lista naposletku predstavlja lično mišljenje i da nije zacrtana u kamen. Pa, da krenemo.

10. Obi-Van Kenobi

Kao dečak, Obi-Van nije imao toliko jaku konekciju sa Silom i smatrano je da on nema predispozicije da postane veliki džedaj, ali rigoroznim treningom i posvećenosti džedajskom kodu, Obi-Van će postati jedan od najpoštovanijih džedaja ikada. Još kao padavan, pobedio je Darta Mola. Obi-Van je bio legendarni džedaj učitelj koji je podučavao Anakina Skajvokera i njegovog sina Luka, a njih dvojica će postati jedni od najjačih korisnika Sile ikada.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Obi-Van je za života bio  jedan od najboljih duelista u čitavom Redu Džedaja. Kao padavan uspešno je savladao skoro sve stilove borbe sabljom – čak je krenuo da uči Vapad, ali ga je zaustavio Kvaj-Gon – ali se fokusirao na Ataru, poput svog učitelja. Ipak, nakon susreta sa Molom, Kenobi je uzimao sve defanzivniji stav u duelima i do kraja Ratova Klonova on je postao jedan od najvećih majstora treće forme borbe sabljom, tj. stila borbe poznatijeg kao Soresu. Njegov stil borbe je bio poprilično defanzivan što mu je omogućilo da se bori sa jako opasnim protivnicima kao što su Dart Mol i General Grivus. Kenobi je u borbi bio veoma priseban, smiren i taktičan što mu je donosilo pobedu čak i ako je protivnik bio fizički znatno jači – on je pravio neprobojnu odbranu iz koje je lukavo vrebao i čekao priliku za kontranapad kojim bi onesposobio svog protivnika, a vešto je koristio prostor kako bi sebe doveo u taktičku prednost. Kenobi je tokom svog života imao brojne duele, ali su najznačajniji oni koje smo videli u filmovima: pobeda protiv Darta Mola, poraz od grofa Dukua, pobeda nad Grivusom i Anakinom, te poraz od Vejdera na Zvezdi smrti.

Moći sa Silom – Obi-Van nije toliko koristio Silu u borbi, osim standardnih telekinetičkih napada i ojačavanja fizičkih sposobnosti, već se više oslanjao na svoje veštine svetlosnom sabljom. Moći koje je najviše razvio su one kojima je kontrolisao umove drugih i umove životinja, a u par navrata je pokazao da ima određeno poznavanje tutaminisa. U poznijim godinama naučio je kako da se vrati iz mrtvih u formi prikaza u Sili.

Uz sve navedeno Kenobi je bio i izuzetan strateg koji je vodio svoju vojsku u niz pobeda tokom Ratova Klonova. Ipak, ono po čemu se on istakao u odnosu na hiljade drugih džedaja i zbog čega je jedan od najjačih svih vremena su njegove izuzetne veštine u koriščenju svetlosne sablje – bio je verovatno jedan od najvećih korisnika Soresua ikad – i njegova izuzetna taktičnost.

9. Vodo Siosk-Bas

Vodo Siosk- Bas je živeo u eri Stare Republike, tačnije tokom Starih Sitskih ratova. On je bio Krevaki, to je bubolika rasa sa planete Krevas. Bas se posvetio treningu mladih džedaja u borbi protiv mračne strane i njenih korisnika, Sitova. Bio je jako poštovan majstor u svoje vreme i on je podučavao Eksar Kuna i Nomi Sanrajder koji će postati moćni džedaji, ali Kun nije odoleo mračnoj strani i upravo je on ubio ovog moćnog učitelja.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Bas je bio treniran kao džedaj zaštitnik i bio je izuzetno spretan sa raznovrsnim oružjem, kao i sa svetlosnom sabljom iako je bio jedan od retkih džedaja koji nije nosio sablju, boreći se isključivo svojim drvenim štapom ojačanim putem Sile. S obzirom da je bio Krevaki, Bas je imao osam pipaka kojima se kretao i koje je sve ravnopravno mogao da koristi i da se njima bori. Takođe je imao tvrd egzoskelet koji ga je u velikoj meri štitio od fizičkih udara i povreda. Bas je bio instruktor borbe i jedan od najvećih duelista svoga vremena. U borbi je bio defanzivan, ali su iz te defanzive sledili neverovatno brzi kontranapadi kojima je razoružavao i savladavao svoje protivnike. Njega je pobedio Eksar Kun samo zato što se baš tada prvi put suočio sa duplom svetlosnom sabljom.

Moći sa Silom –  Iako treniran kao zaštitnik, Bas je posedovao mnoge moći u Sili, kao što su mogućnost da protivniku oduzme oružje usred borbe, da potpuno odseče nečiju vezu sa Silom, pa čak i legendarna borbena meditacija koja saveznicima daje moral u borbi, a neprijateljima seje strah. Takođe, Bas je naučio kako da se vrati posle smrti kao prikaz u Sili.

Vodo Siosk-Bas je bio istoričar i učenjak, ali savršeno poznavanje svih oblika borbe i neverovatne veštine koje je imao u istim su ga učinile jednim od najvećih duelista svog vremena. Ipak, iako je drvenim štapom ojačanim Silom mogao da se bori protiv onih koji imaju svetlosne sablje, u slučaju da nabasa na furiozne i prepredene protivnike, štap ne bi mogao da izdrži i to bi bila bezizlazna situacija iz koje ga ne bi mogle izvući ni njegove potentne moći sa Silom – a upravo to se i desilo.

8. Satil Šan

Satil je bila potomak slavne Bastile Šan i Revana. Živela je u teškim vremenima, kada se Sitska imperija vratila na Koriban, događaj kome je prisustvovala i gde joj je učitelj poginuo. U to vreme pada Korusant i Sitovi ruše hram Džedaja i ona zajedno sa preživelima ide na Titon gde se polako obnavlja red. Borila se u mnogim bitkama protiv Sita, uključujući bitku za Alderan, gde je pobedila Darta Malgusa, uz pomoć Malkoma, republičkog vojnika, sa kojim će Satil ući u ljubavnu vezu. Kasnije Šan će postati vođa Džedaja i čak će sklopiti mir i prijateljstvo sa Dartom Marom.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – S obzirom da joj je učitelj bio Kao Sen Darač, tadašnji Majsto borbe u Redu džedaja, Satil je dobila najbolji mogući trening u upotrebi svetlosne sablje, a njeni dueli su pokazali da je ona očigledno dosta toga naučila. Satil se kao i Bastila borila duplom svetlosnom sabljom. Bila je odličan duelista i borila se sa nekim od najjačih Sitova u to vreme, kao što je Dart Malgus i mračni Revan. U literaturi se nigde ne navodi kojim se stilom borbe Satil služila, ali analizirajući njene duele protiv Malgusa došli smo do zaključka da je ona koristila Ataru i Soresu, dok joj je Niman služio za trenutke kada situacija postane teška.

Moći sa Silom –  Iako poprilično vešta u korišćenju svetlosne sablje, najjača oružja kojima je Satil raspolagala su njene brojne i krajnje razvijene moći sa Silom. Telekineza Silom je jedna od najrasprostranjenijih moći koju su imali manje-više svi korisnici Sile, međutim, Satil ju je razvila do krajnje granice. Bez problema je srušila deo planine od nekoliko stotina tona na Darta Malgusa, a jednom mišllju je tokom borbe na Sebadonu uništavala heks droide na njihove početne komponente! Šanova je imala izuzetne moći u telepatiji i, poput najvećih džedaj majstora iz Stare Republike, bila je vešta u borbenoj meditaciji. Pored toga Satil je imala majstorsko poznavanje tutaminisa – pobogu, zaustavila je svetlosnu sablju golim rukama! Uz sve to, Satil je bila jedna od retkih džedaja koji su mogli da uspešno vide budućnost.

Kao potomak Bastile i Revana, Satil Šan je imala ogroman potencijal i ona ga je iskoristila. Bila je izuzetan duelista koji bi, ukoliko ne može da „stvari završi sabljom“ , protivnika nadjačao svojim sposobnostima sa Silom. Uz sve to, Satil je došla na čelo Reda džedaja u jedna izuzetno teška vremena i podigla tu organizaciju sa ivice propasti.

7. Arka Džet

Legendarni Arka Džet je bio džedaj učitelj poreklom sa Arkanije, koji je živeo u vreme Stare Republike, tačnije u periodu pred početak Velikog Sitskog rata. Bio je snažan duelista i moćan korisnik Sile, a bio je učitelj braće Kel-Droma i Nomi Sanrajder. Poginuo je tokom iznenadnog napada borbenih droida Krat kulta na Denebi 3.997. godine PBJ (pre bitke za Javin).

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Sama činjenica što je Arka Džet bio džedaj zaštitnik nam govori da su njegove moći i veštine bile orijentisane na borbu. S obzirom da je bio učitelj borbe, kao i to da je trenirao jednog od najboljih duelista tog vremena, Ulika Kel-Dromu, to nam govori da je Džet morao da ima ogromno i teorijsko i praktično znanje borbe svetlosnom sabljom. Nažalost, u materijalima starog kanona nema informacija o njegovim uspesima/neuspesima u duelima sabljom, ali njegovi opisi u Tales of the Jedi Companionu kao i komentari ostalih likova nam jasno predlažu da je on bio jedan od najmoćnijih duelista svog vremena.

Moći sa Silom –  Iako krajnje opasan duelista, Arka Džet se više oslanjao na svoje moći u Sili, a njih je imao mnogo i sve su bile razvijene do krajnjih granica. Njegove telepatske moći su bile neverovatne: Džet je bio verovatno najveštiji praktičar borbene meditacije u istoriji – bukvalno je mogao da podigne armije sa ivice poraza i odvede ih sve do pobede – a bio je vešt i sa borbenim umom (veštinom koja je u suštini borbena meditacija, ali na znatno manjoj skali). Pored toga, Arka Džet je mogao da koristi Silu da leči druge, da stvara iluzije, da prenosi svoju životnu silu u umiruće ljude kako bi ih spasao, a mogao je da prati događaje na drugim krajevima galaksije i da potpuno odseče vezu neke individue sa Silom.

Arka Džet je jedan od najvećih i najpoštovanijih džedaja u čitavoj istoriji te organizacije, a to nikako nije slučajno! Džet je imao široku lepezu izuzetno potentnih moći i bio je odličan duelista. Iako ne postoje podaci o istorijatu njegovih duela (zbog čega za malo nije završio na ovoj listi), njegov opis u Tales of the Jedi Companionu, kao i komentari njegovih savremenika, su nam dali jasnu predstavu kom redu veličina Džet pripada kao duelista – a taj red je najviši.

6. Mitra Surik

Mitra Surik, poznata i kao „Džedaj izgnanik“, je ratovala u Mandalorskim ratovima, zajedno sa Revanom, oglušivši se o naredbe džedajskog veća. Nakon rata, veće je izbacuje iz reda i seče njenu vezu sa Silom. Nakon skoro deset godina lutanja po galaksiji upoznaje misterijoznu Kreju i tu počinje njen novi put, gde se ponovo vezuje za Silu. Mitra je postala jako moćan džedaj, pobedivši tri moćna gospodara Sita. Nakon toga, putuje u nepoznate regione da bi našla Revana i tu tragično gine od strane Dart Skurdža.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Mitra je bila neverovatno dobar duelista. Vešto je paralelno koristila nekoliko formi borbe svetlosnom sabljom, kao što su Ši-Čo, Makaši i Soresu, a jedini je znani džedaj koji je koristio sitsku Dun Moč tehniku a da nije prešla na Tamnu stranu. Pored sposobnosti u mačevanju, Surik je bila odličan poznavalac borilačkih veština, a čak je u pobedila dva šampiona mandalorskog borilačkog kruga. Samo je istorijat njenih duela dovoljan pokazatelj kolko moćan duelista je ona bila: pobedila je čitav Sitski Trijumvirat, tj. Darta Siona, Darta Nihilusa i Dart Treju. Mitra je poginula tokom sukoba sa sitskim Imperatorom, kada ju je izdajnički ubio Lord Skurdž nakon što je ona Revanu spasila život.

Moći sa Silom –  Mitra Surik je oduvek imala nadprosečan afinitet ka Sili, a treningom sa Krejomona je stekla neke vrlo moćne sposobnosti. Neke od tih sposobnosti su bile kontrola daha (kojom je mogla da drži dah i po nekoliko sati i održava se u životu Silom), kovitlac od Sile (koji je bukvalno stvarao mini-tornado oko mete), kontrola zveri, borbena meditacija, umni trik, borbena prekognicija (kojom je unapred saznavala šta će njen protivnik da uradi u borbi) i prosvećenje u Sili.

Mitra Surik je bez sumnje jedan od najačih dćedaja ikad. Bila je vrsan mačevalac koji je pobedio Sitski trijumvirat, a na raspolaganju je imala široku lepezu moćnih, i pomalo egzotičnih, moći sa Silom. Uz sve to, ona je nakon čistke džedaja, koju je izveo pomenuti trio sitova, izgradila Red džedaja praktično iz pepela.

5. Džejna Solo Fel

Ćerka Hana i Leje, Džejna je imala brata blizanca Džejsena i mlađeg brata Anakina. Još kao dete imala je mnoge avanture, ali tokom rata sa Južan Vongovima, pokazala je svoj pravi potencijal, ne samo boreći se protiv Vongova, već i protiv svog brata blizanca koji posle toga pao na mračnu stranu. Stekla je veliko poštovanje među džedajima, a i kod Hanovog starog rivala, Boba Feta. Kasnije se udala za imperijalca Džageda Fela, od kog će nastati slavna dinastija Fel koja će reorganizovati imperijalni ostatak u bolju galaktičku državu.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom –  Džejna je bila trenirana od strane svog ujaka, Luka u veštinama sa svetlosnom sabljom i postala je odličan duelista. Tokom rata sa Južan Vongovima njen ujak joj je dao titulu „Mač džedaja“ , koja je uz metaforičke implikacije označila Džejnu kao jednog od najvećih ratnika Novog reda džedaja. Kada je u pitanju stil borbe koji je Džejna koristila, dolazim do malog problema jer ona, kao i svi ostali koji su trenirali u Lukovoj džedajskoj akademiji, nije učila klasične forme borbe svetlosnom sabljom već je učila po principu Tri odbrambena prstena. Ipak, analizirajući njene duele iz Drugog Galaktičkog Građanskog rata i sukoba sa Izgubljenim plemenom Sita može se izvući jasan zaključak da je njen stil borbe bio nekakav hibrid Atarua i Džem Soa – taj stil se odlikovao žustrim napadima sabljom između kojih su bili umetnuti akrobatski skokovi i udarci pesnicama ili nogom, a neretko je pobeđivala protivnike savladavavši ih sirovom snagom. Uz to, Džejna je bila vrsan poznavalac borilačkih veština – jedno vreme mentor u toj oblasti joj je bio Mandalor Boba Fet! Od brojnih duela koje je Džejna imala, verovatno najznačajniji je onaj sa njenim bratom blizancem Dartom Kedusom (Džejsen Solo), jednim od najmoćnijih Gospodara Sita ikad, kog je pobedila iako joj je noga bila slomljena i iako je prethodno bila probodena svetlosnom sabljom u stomak.

Moći sa Silom – Budući da joj je deda bio Anakin Skajvoker, Džejna je imala izuzetan potencijal u Sili. Koristila je Silu da ojača svoje telo i time dobije nadljudske sposobnosti – jednom prilikom je čak golim rukama razvalila vrata od duračelika! Njena moć u telekinezi je bila toliko jaka da je bez problema mogla da probija štitove od Sile drugih džedaja ili sitova – tokom duela sa Kedusom napravila je toliko jak udar Sile čiji je impakt sit opisao „povraćanje vatre“. Njene moći u telepatiji su takođe bile neverovatno moćne. Pored toga što je mogla da izvede jednostavan umni trik ili da kontroliše životinje, Džejna je mogla individui potpuno da obriše deo ili čitavo sećanje! Uz to, mogla je da tokom borbe spoji svoje misli sa mislima drugih džedaja u borbeni um, koji je omogućavao da delovanje te grupe u borbi bude maksimalno koordinovano. Mogla je da potpuno sakrije svoje prisustvo u Sili kako ne bi bila primećena, a mogla je na sebi i (u manjoj meri) na drugima izvodi lečenje Silom. Jednom prilikom je napravila crne munje od Sile, a jedna je od retkih džedaja koji su imali sposobnost „tačka pucanja“ – ona je džedajima omogućavala da u predmetima pronalaze mane i nesavršenosti koje bi koristili u destruktivne svrhe.

Džejna Solo Fel je, uz Luka Skajvokera, bez sumnje bila najveći džedaj svog vremena i jedan od najjačih u istoriji. Krajnje opasan i agresivan duelista, koji je na repertoaru imao niz razornih moći – Džejna Solo, Mač džedaja.

4. Kejd Skajvoker

Nakon što je prisustvovao trećoj velikoj čistki džedaja, gde su mu Sitovi ubili oca, Kola Skajvokera, mladi Kejd je digao ruke od Sile i postao lovac na ucene, takođe koristio je alkohol i narkotike kako bi sprečio prikazivanje njegovih predaka u formi duhova u Sili. Sticajem okolnosti vratiće se Sili i džedajima i boriti i pobediti Dart Krejta, vođu nove sitske imperije.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Još kao dete, Kejd je trenirao sa svetlosnom sabljom, imao je prirodan talenat što ga je i spaslo sitskog masakra. Iako sedam godina nije koristio svetlosnu sablju, umeo je da se izbori sa moćnim Sitovima, kao što su Dart Talon, Dart Maladi i naravno vođa nove Sitovske imperije, Dart Krejt. U literaturi starog kanona se, opet, nigde ne navodi kojim od klasičnih oblika borbe sabljom se Kejd služio. Ipak, analizirajući njegove duele u Legacy serijalu stripova, jasno se nameće da je Kejd koristio Ataru i Niman. Njegov stil borbe se odlikovao agresivnošću i furioznim akrobatskim napadima između kojih su bili umetnuti napadi Silom. Iako sedam godina nije uopšte koristio ni Silu ni svetlosnu sablju Kejd se bez većih problema nosio i pobeđivao najmoćnije sitove tog vremena. Kao verovatno njegov najveći uspeh nameće se njegova pobeda nad Dartom Krejtom, najmoćnijim sitom tog doba i jednim od najveštijih korisnika Nimana u čitavoj istoriji.

Moći sa Silom – Kejd dolazi iz porodice koja je neverovatno jaka u Sili i zbog toga je imao razne sposobnosti. Koristio je jako moćnu telekinezu – bez ikakvih problema je mogao da baca predmete teške i po nekoliko desetina tona, zatim da stvori zaštitni mehur od Sile koji bi ga štitio od fizičkih udara, kao i to da probija štitove od Sile – a mogao je da oseti sitove i na velike razdaljine. Takođe je mogao da koristi i moći mračne strane, kao što su munje i davljenje. Kejd Skajvoker je bio toliko moćan u telepatiji da je mogao da izvodi umne trikove, briše sećanja i da ulazi u misli nekih od najjačih korisnika Sile tog vremena. Imao je sposobnost da Silom iz svog tela izbaci toksine i da izvrši lečenje. Što je verovatno najvažnije, Kejd je imao urođenu moć da vidi „tačke pucanja“ , što je on mogao da koristi ofanzivno (da raznese predmete i protivnike), ali je jedini koji je mogao da je koristi na taj način da leči druge, pa čak da ih vraća iz mrtvih!

Iako Kejd možda na prvi pogled nije osoba kakvu bismo očekivali za jednog Skajvokera, jedan period je bukvalno bio narkoman, njegov afinitet i potencijal u Sili kao i veštine sabljom koje je imao ga svakako čine Skajvokerom koji može rame uz rame da stoji sa najmoćnijim članovima te loze.

 

3. Joda

Ne zna se mnogo o rasi i prošlosti ovog mudrog džedaj učitelja. Ono što se zna je da je Joda postao član reda sa čak sedamdeset godina, a sa malo više od sto je postao doživotni član Veća džedaja. Ovaj legendarni učitelj, je trenirao džedaje osamsto godina, a njegovi učenici su bili neki od najboljih džedaja svih vremena: Obi Van, Mejs Vindu, Luk Skajvoker… Joda se tokom svog dugog života borio u mnogim borbama, ali je uvek bio pacifista. Umro je od starosti, mirno na planeti Dagoba sa devetsto godina.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Iako fizički jako mali, Joda je bio neverovatno dobar mačevalac. Bio je majstor svih sedam formi borbe svetlosnim sabljama, ali s obzirom da je u borbi najčešće koristio razne akrobacije to nam jasno govori da je njegov preferirani stil borbe bio Ataru. U neku ruku, zbog svoje sitne građe, Ataru je i logičan izbor za Jodu s obzirom da mu ovaj oblik borbe omogućava da se približi protivniku i tako ga savlada. Sa druge strane, Ataru je jedan od fizički najiscrpljujućih oblika borbe, što je Jodi u starosti predstavljalo problem. Ipak stari učitelj je tokom vekova vežbe ovaj stil odneo na maksimalni nivo te je on bez sumnje najveći praktičar Atarua svih vremena. Njegovi najveći dueli su oni koje smo videli na filmovima: kada je u Epizodi II naterao Darta Tiranusa na povlačenje i u Epizodi III, kada je on nateran na povlačenje kada se Dart Sidius pokazao kao moćniji u korišćenju Sile.

Moći sa Silom –  Iako savršen duelista, Joda je uvek voleo da konflikt reši na miran način, ili ako ništa drugo, bez sablje. Jodine moći u telekinezi su bile neverovatne – jedino je možda Mejs Vindu mogao da se meri sa njim. Tokom bitke za Korusant Joda je Silom razbijao legije borbenih droida, te je pomerao i uništavao džinovske tenkove i nosače separatističke vojske. Njegove telepatske moći su takođe bile na neverovatnom nivou: mogao je da radi jednostavne umne trikove, pravi iluzije, briše delove (ili čitava) sećanja, a jedan je od retkih džedaja svog vremena koji je bio vešt u borbenoj meditaciji. Joda je bio jedan od najmoćnijih korisnika tutaminisa u istoriji džedaja: mogao je bez veće muke da apsorbuje, odvrati i/ili preusmeri munje od Sile ili neke druge oblike energije. Uz sve to Joda je mogao da vidi budućnost, međutim Tokom poslednjih decenija Republike Dart Sidius i Dart Plegis su Tamnom stranom Sile zamaglili ovu Jodinu sposobnost.

Joda je bez ikakve dileme jedan od najmudrijih i najmoćnijih džedaja svih vremena. Raspolagao je velikim brojem potentnih moći i bio je jedan od najvećih duelista svoga vremena. Mudrac i ratnik, Joda je bio jedna od najuticajnijih osoba ne samo u istoriji Reda džedaja, već i čitave galaksije.

2. Mejs Vindu

Mejs je kao jako mlad doveden u hram džedaja, gde ga je trenirao Joda. Brzo je napredovao i čak je dobio ljubičasti kristal za svetlosnu sablju i bio prvi džedaj koji je imao ovakav kristal u mnogo vremena. Kasnije je dobio doživotno mesto u veću Džedaja kao i Joda. Tokom Ratova klonova vodio je legije klonova i pobedio mnoge bitke za Republiku. Na kraju rata ga je tragično ubio Dart Sidius uz pomoć njegovog novog učenika Darta Vejdera.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom – Vindu je bio jedan od najboljih duelista koje je Red Džedaja imao u čitavoj svojoj istoriji. Bio je majstor svih sedam klasičnih formi borbe svetlosnom sabljom i sve ih je bez problema ravnopravno koristio, ali se najviše oslanjao na stil koji je sam napravio: Vapad. Vapad je bio ekstenzija sedmog, najtežeg i za džedaje najopasnijeg, oblika borbe: Džuja. Korišćenjem Vapada Vindu je svaki put dolazi na korak do Tamne strane, ali svojom savršenom disciplinom nikad nije dopuštao potpun pad. Borbom ovim stilom Vindu je bukvalno bio provodnik Tamne strane svog protivnika koju je koristio kao energiju, što mu je omogućavalo dugotrajnu borbu i sa najmoćnijim protivnicima. Mejs Vindu je bio sila prirode koja je na bojnom polju uništavala čitave armije, čak i bez svetlosne sablje! Njegov najpoznatiji duel je onaj sa Dartom Sidiusom, koji je bio jedna od retkih individua tog vremena koja je ravnopravno mogal da se nosi sa ovim moćnim džedajem. Vindu je naravno taj duel dobio, mada i dalje postoji realna verovatnoća da je Sidius namerno izgubio kako bi izmanipulisao Skajvokera.

Moći sa Silom – Vindu je bio snažan u sili isto toliko koliko je bio i dobar duelista. Favorizovao je dosta agresivne moći, što nije bilo uobičajeno za Džedaje. Silom je ojačavao svoje fizičke sposobnosti do tolike mere da je pesnicama bez problema razbijao desetine i desetine B2 borbenih droida, mogao je da trči tolikom brzinom da je skoro bio nevidljiv i mogao je da skoči nekoliko desetina metara u vazduh. Njegove moći u telekinezi su bile neverovatne! Umeo je da stvori talas Sile koji je bukvalno u vazduh bacao čitave armije borbenih droida. Bio je vešt u kontroli uma, mogao je da komunicira sa drugima putem Sile, a imao je i određeno poznavanje lečenja Silom. Ipak moć po kojoj je Mejs najpoznatiji je „tačka pucanja“ , međutim, za razliku ostalih koji su je imali i koristili samo za uništavanje objekata, on ju je mogao koristiti bukvalno za sve!

Mejs Vindu je pre svega bio ratnik. On se fokusirao na borbu sabljama, a svoj repertoar moći u Sili je gradio oko toga – to i pogotovo upotreba Vapada ga je načinilo jednim od najvećih ratnika u istoriji Reda džedaja.

1. Luk Skajvoker

Sin Izabranog, Luk Skajvoker je imao neizreciv potencijal u Sili. Iako treniran relativno star, Luk je taj potencijal dostigao pa čak i prevazišao. Prvo ga je kratko vreme učio Obi-Van, a posle njegove smrti, Luk je učio sam kako je znao i umeo. Nakon bitke za Hot, učitelj mu postaje Joda ali i on je ubrzo umro, pa je Luk opet morao sam da se usavršava. Pobedio je svog oca, Dart Vejdera i vratio ga na Svetlu starnu, nešto u šta su i Joda i Obi Van sumnjali da je moguće. Postajao je sve moćnji i moćnji. Čak je i na jedno kratko vreme prešao na Tamnu stranu kada je bio učenik Palpatinovog klona. Osnovao je Novi red džedaja i trenirao je mnoge velike džedaje kao što su Kajl Katarn i Džejna Solo. Imao je ženu i sina, nastavljajući svoju moćnu lozu. Luk je tokom svog života postao toliko moćan da je ostao upamćen kao najveći džedaj u istoriji reda. Videćemo koliko će Luk biti moćan u kanonu.

Fizičke sposobnosti i borba svetlosnom sabljom –  Iako je bio odličan mačevalac, Luk nije imao uobičajen trening u toj oblasti jer su mu oba učitelja brzo umrla, tako da je morao da se snađe kako ume na osnovu džedajskih spisa koje su preživele Palpatinovu čistku. Luk je potpuno sam savladao svih sedam klasičnih formi borbe, ali se nije zaustavio na tome, već je čak nastavio da ih usavršava i gradi nove stilove! Ipak, kako je to on lično naveo u Book of Sith, Lukov preferirani stil borbe je bio peti klasični oblik borbe, koji sadrži dve podvarijante: Džem So i Šien. Ipak, analiza njegovih duela nam predlaže da iako je on preferirao peti oblik, Luk je u zavisnosti od potreba i aktuelne situacija bez problema mogao da se prebaci na drugi stil, što ga zaista čini pravim majstorom. Jednostavno, Luk je imao neprobojnu odbranu, iz koje su sledili siloviti napadi Džem Soom, kojima je sirovom snagom savladavao protivnike (kao kada je na drugoj Zvezdi smrti dotukao svog oca). Savršeno se služio sa jednom sabljom, sa dve sablje, a upotrebljavao je sablju i šoto-sablju. Luk je bukvalno savladavao armije svojim svetlosnim mačem, a ta činjenice je još više zapanjujuća, imajući u vidu da su neke od tih armija bili Južan Vongovi na koje se ne može upotrebiti Sila. On je postao tako dobar borac da je uspeo da pobedi u duelu i mladog Dart Sidiusa, nešto što čak ni Jodi nije pošlo za rukom, a još je pobedio svog oca kao i Dart Lumaju, kao i brojne druge izuzetno jake protivnike.

Moći sa Silom –  Lukove moći u Sili su bile neverovatne, te je on čak prevazišao i vlastitog oca. Telekinezom je bez problema lomio AT-AT-e, a jednom priliko je napravio toliko jak talas Sile da je razleteo čitavu armiju Južan Vongova koji su čak i imuni na uticaj Sile, što pokazuje koliko je on zapravo bio neverovatno jak! Njegove telepatske moći su bile jednako zadivljujuće: bez problema je mogao da se igra sa umovima drugih (koliko god da su oni jaki u Sili) i da im briše ili menja sećanja, a vrlo lako je stvarao iluzije i projekcije koje su mogle da zavaraju i one najjače u Sili. Vrlo lako je mogao da kontoliše životinje i zveri, a bio je jedan od najveštijih praktikanata borbene meditacije u istoriji. Bio je vrlo vešt u lečenju posredstvom Sile, a bio je neverovatno jak i u tutaminisu: zabeleženo je da je apsorbovao i odbijao laserske zrake, plazmu, vatru, projektile, pa čak i munje od Sile! Bio je jedan od retkih koji je uspešno mogao da koristi „tačku pucanja“, a mogao je i da proizvodi i munje od Sile a da ne pređe na Tamnu stranu! Kao šlag na tortu, Luk je mogao da sjedini svoje telo i duh sa Svetlom stranom Sile, što bi njegove, ionako prejake moći, podiglo do n-tog nivoa! I naravno, za kraj, bio je jedan od nekolicine koji su se nakon smrti vratili kao duhovi u Sili.

Najjednostavnije rečeno, Luk Skajvoker je u materijalima Legends kanona nakon Epizode VI premoćan, OP. Bio je majstor svih sedam klasičnih oblika borbe i uz to je još sam pravio i razvijao svoje tehnike i usavršavao stare. Njegove moći u Sili su bile brojne, strahovito snažne i krajnje napredne. U trenucima kada bi se sjedinio sa Svetlom stranom Sile, Luk bi efektivno postajao polu-bog.

To bi bilo to. Da li se slažete ili ne sa ovom listom, da li smo nekog izostavili ili stavili na pogrešno mesto, napišite nam u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

2 Comments Add yours

  1. Darth Maul kaže:

    Ne znam zasto niste stavili Anakina kad je Obi van sam rekao da je on bolji jedi od njega?

    i da postavim dva pitanja nevezano za temu

    Da li ce se Jabba The Hutt pojaviti u filmu o Hanu Solu? I ko je glavni negativac u cetvrtoj sezoni Rebelsa?

    Sviđa mi se

    1. Stvar kod Anakina je ta što je on *imao* potencijal da postane najjači, ali ga nije ispunio.

      Što se tiče pitanja, koliko znamo Džaba se neće pojaviti u tom filmu, a glavni negativac u 4. sezoni Rebelsa je i dalje admiral Tron. 🙂

      Sviđa mi se

Postavi komentar