Svi „easter eggovi“ iz Epizode VIII!

UPOZORENJE! Članak sadrži velike spojlere iz Epizode VIII, tako da ostatak teksta čitate na sopstvenu odgovornost! Ukoliko niste odgledali film savetujemo vam da to što pre uradite, pa se onda vratite u ovaj članak!

Star Wars: Poslednji džedaji je konačno stigao u naše bioskope, što znači da je na red došao i članak sa svim „easter eggovima“ koje smo pohvatali u filmu. Evo šta smo sve primetili tokom prvog gledanja:

Više nije plavo, sad je zeleno! Svi mi znamo da je omiljeni napitak Luka Skajvokera plavo mleko. Međutim, pored toga što je promenio svoje poglede na Silu, Luk je izgleda promenio i dijetu koja sada uključuje zeleno, a ne plavo, mleko.

Komandni brod generala Leje se zove „Radus“ , a taj naziv je dobio po admiralu Radusu („sivi Akbar“ iz Odmetnika-1) koji je predvodio pobunjeničku flotu u bici iznad Skarifa. A kad smo već kod Akbara, da… on nažalost nije preživeo napad na most „Radusa“. Počivaj u miru admirale.

U trenutku kada Rej Luku predaje svetlosnu sablju, ako se zagledate u Lukovu mehaničku protezu na njoj se vidi oštećenje koje je on zadobio tokom Epizode VI tokom borbe na Džabinoj jahti.

Luk u jednom trenutku pominje Darta Sidijusa i licemerne džedaje iz vremena Stare republike – to su suptilne reference na prikvel trilogiju.

Konekcija u Sili između Kajla i Rej je nova stvar, ali veoma podseća „blizanačku konekciju“ koju su delili Džejna i Džejsen Solo u starom kanonu.

Scena u Snoukovoj prestonoj dvorani deli mnoge sličnosti sa scenom iz Epizode VI u Palpatinovoj prestonoj odaji na drugoj Zvezdi smrti. Scene su slične, ali kontekst i ishod veoma različiti.

Ako se pažljivo zagledate, videćete da Snouk na ruci ima prsten od crnog kristala. Taj crni kristal je uzet sa Mustafara ispod Vejderovog zamka!

Ulaz u Lukovu kolibu na Ak-Tou je zapravo napravljen od krila X-vinga!

Vidimo da Luk ima ogrlicu na čijem je kraju crveni kristal! Taj kristal je nekada bio deo svetlosne sablje nekog prastarog Gospodara Sita, koji su džedajski krstaši uzeli kao trofej nakon pobede. Da li je ovo možda suptilna referenca na Revana? Hmm…

Među relikvijama koje Luk poseduje vidimo i zvezdani kompas koji je on nakon Endora pokupio iz Palpatinove opservatorije na planeti Pilio – događaj koji smo videli u kampanji Battlefronta II.

Prsten sa pobunjeničkim simbolom koji je u posedstvu Rouz je nekada pribadao nekom imperijalnom senatoru, koji je u potaji bio pobunjenički simpatizer. Prsten je bio znak raspoznavanja međuu senatorima koji su učestvovali u pobuni.

Trenutak sa Lejom u svemiru je podelio mnoge fanove. Prva stvar koja je meni pala na pamet nakon te scene je bio Kejd Skajvoker koji je u Legacy serijalu stripova (koji nije kanon) uradio nešto slično.

Kao svaki pravi šofer, Han Solo je u svom vozilu imao amajliju. Za njega, to je bio par zlatnih kockica spojenih lančićem koje su bile u kokpitu, a videli smo ih tek na kratko u Epizodi IV, dok se u ostalim filmovima (do ovog) nisu videle.

„Projekcija , odnosno „prikaz“ Silom je nešto što je Luk Skajvoker znao i (relativno) često koristio u starom kanonu Zvezdanih ratova – podsetite se samo stripa Dark Empire. U Epizodi VIII smo tu moć po prvi put videli na filmu.

Lukova poslednja scena je direktna paralela sa jednom od njegovih prvih scene – onom kada Luk gleda zalazak dva sunca na Tatuinu.

To bi bilo to. Da li ste pohvatali sve ove detalje, te da li ste primetili nešto što mi nismo, napišite nam u komentarima.

Za poslednje vesti o Epizodi VIII posetite našu sekciju posvećenu Novoj trilogiji i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s