Dark Empire

Izlaskom Tron trilogije, stvoren je moderni Star Wars Prošireni univerzum. On je počeo da se širi neverovatnom brzinom i samo u prvoj deceniji njegovog postojanja izašlo je mnoštvo knjiga, romana i video igara različitog kvaliteta. Neke priče su bile zaista veoma dobre, dok neke i nisu dostigle svoje potencijale, a oko nekih su fanovi bili podeljeni između onih koji su mislili da su dobre i onih koji su mislili da su loše. U tu poslednju kategoriju spada Dark Empire trilogija, a pred nama je njeno prvo poglavlje.

Odmah se primeti da je crtež dosta stilizovan, boje su jako tamne i tmurne, što celoj priči daje jako mračnu atmosferu. Iako ja i nisam neki ljubitelj stilizacije i više volim „realistične“ crteže, ovaj pristup se dosta dobro uklapa u celokupnu priču stripa koja je dosta mračna. Mora se priznati da su naslovne strane u celoj trilogiji jako dobro nacrtane.

Što se tiče same priče, ona se dešava nakon Tron trilogije. Imperija ponovo prikuplja snagu i zauzima dosta sistema koji su joj bili pod kontrolom, uključujući i planetu Korusant koja je bila nekada sedište Galaktičke imperije. Nova republika je u rasulu i očajnički pruža otpor, ne znajući da Imperiju ponovo vodi imperator Palpatin.

Ovo je jedan od problema u starom Proširenom univerzumu: Galaktički građanski rat po meni u Proširenom univerzumu veoma dugo traje nakon bitke na Endoru, čak još dvadeset godina nakon nje! Zbog toga dobijali smo dosta priča koje su se svodile na isto. Imperija ponovo prikuplja moć i pobunjenici, odnosno Nova republika, moraju da je zaustave. Takva struktura priče je bila odlično odrađena u Tron trilogiji, ali posle je već postala neoriginalna, jer je bila odrađena bukvalno desetinu puta nakon nje. Ali kada se sve uzme u obzir ovo i nije toliko loša priča, čak je prilično dobra.

Jako mi se svideo taj mračan ton stripa i dizajn određenih likova, kao na primer Luka Skajvokera. Ti dizajnovi su me jako podsetili na izgled Kajlo Rena iz Epizode VII. Ovaj strip je prvi koji je pokazao da je Boba Fet preživeo događaje iz Povratka Džedaja, što mi se posebno svidelo jer je on moj omiljeni lik. Najveća senzacija ovog stripa, a i čitave ove trilogije, je povratak Palpatina. Naravno ovo je Palpatinov klon u kojeg je on preneo svoju svest, koristeći stare sitske rituale. E tu je još jedan problem koji se javlja u starom kanonu: naime, dosta likova je zbog klonova vraćano u život zbog manjka ideja, mada u Dark Empire to mi i nije toliko smetalo, verovatno zato što je ovo bio prvi put da ga vraćaju u život.

Likovi koji se ovde pojavljuju su stara ekipa iz originalne trilogije: Luk Skajvoker, Han Solo, Leia, kao i droidi C-3P0 I R2-D2. Svi su verno prikazani, a tu mi se najviše svidelo kako se Luk bori sa iskušenjima mračne strane, a takođe ovde vidimo i koliko su se njegove moći povećale od Povratka Džedaja. Pojavljuje se i par novih likova, među kojima su šverceri koji imaju veze sa Hanom, ali oni i nisu pretarano interesantni. Novi lik koji mi se dopao je jedna starica koja je ustvari drevni Džedaj majstor još iz vremena Stare republike. Ona je trebala da bude nešto slično Jodi, mada imam osećaj da njen lik nije razvio svoj pun potencijal. Od negativaca tu je naravno, kao što sam već napisao Boba Fet i Palpatin.8-10 Bilo je zanimljivo videti kako Palpatin ponovo vodi Imperiju i strane koje su prikazivale njegovu armadu brodova su odlične, pogotovo njegov novi brod drednot klase „Eklipsa“. Imperator je odlično predstavljen i u ovom stripu je prvi put pokazano koliko je on zaista jak u mračnoj strani i koliko je dobar mačevalac. Jako mi se svidelo samo finale priče i duel svetlosnim sabljama na kraju.

Kao zasebna priča, Dark Empire mi se jako svideo – nije ostavljeno ništa ne dovršeno, čak nisam imao problema sa klonovima, ali ono što sputava ovu priču jesu dva nepotreban nastavka koja su usledila, ali to ostavljam za drugi put. Dark Empire je jedna jako zanimljiva priča, baš zbog njenog neuobičajenog, mračnog tona. Crteži možda i nisu za svakoga, ali mislim da su doprineli atmosferi. Ovaj strip bih preporučio svima onima koji traže drugačiju i mračniju Star Wars priču.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s