Star Wars: Poslednji džedaji (BEZ SPOJLERA)

U životu sam napisao na stotine recenzija, analiza i ostalih tekstova, ali ovaj članak, ova recenzija filma Star Wars: Poslednji džedaji, sasvim sigurno predstavlja najveći izazov od svih. Toliko dugo smo čekali ovaj film, tolikim stvarima smo se nadali i toliko puno stvari smo u njemu dobili – neke od njih su bile momenti čistog savršenstva, dok su druge bile daleko od toga. U meni trenutno tutnji tornado utisaka u konfliktu, a film me je ostavio emotivno iscrpljenog. Iako dojmovi nikako ne uspevaju da se koagulišu, pokušaću ovde da na što objektivniji način analiziram film, a da se ne dotaknem spojlera (što nemate pojma koliko je teško).

Kenobijeve mi brade, odakle da počnem?

Pa, ono što je sasvim sigurno: Poslednji džedaji su Star Wars film kakav do sada nikad niste gledali, niti ćete verovatno gledati u skorije vreme. Epizoda VIII je autentični deo sage, a bez obzira da li se slažete ili ne sa nekim odlukama koje je (scenarista i reditelj) Rajan Džonson doneo u filmu, već sad se ne može poreći da je Osmica jedno od apsolutno najvažnijih poglavlja franšize. Jednostavno, koliko se Džej Džej Abrams trudio da od Buđenja Sile napravi (maltene retro) film u duhu Epizode IV, toliko je Džonson otišao na suprotan kraj spektra, pa čak i dalje.

A kad smo već kod Džonsonovih odluka… ah… Bilo je momenata koji su bili prelepi, bilo je momenata (tačnije dva) u kojima sam plakao kao petogodišnje dete, a bilo je i momenata gde sam se zapitao: “Kom idiotu je palo na pamet da takvo nešto stavi u film?!” Ni jedan od tih velikih trenutaka, a njima Epizoda VIII zaista obiluje, vas neće ostaviti ravnodušnim – ili ćete ih voleti ili nećete, nema između. S obzirom na količinu i značaj tih momenata, kao i različite reakcije na svaki od njih, jako je teško rektifikovati jedno, konačno mišljenje o Poslednjim džedajima.

Film traje oko dva i po sata i priča je manje-više fluidna, mada je bilo nekoliko trenutaka na sredini kada je tempo naglo pao. Epizoda VIII je bez ikakve dileme vizuelna bombona: kadrovi su prelepi i vrište da ih stavite kao wallpaper, efekti su savršeni (što nije ništa neobično kad ih rade čarobnjaci iz ILM-a), a koreografije borbi (i svemirskih i kopnenih i duela sabljama) su perfektne i bilo je sjajno za videti neke kreativnije načine korišćenja svetlosnih sablji u duelima. Kao manu naveo bih montažu koja je u par navrata bila traljava kada su dvoje likova komunicirali Silom, a što je iznenađujuće, muzika, koja je ključan element identiteta ove franšize, je bila bleda – najlepši muzički momenti ovog filma su zapravo bile numere koje su reciklirane iz Epizode VII.

Kada smo kod korištenja Sile, ono je u Epizodi VIII bilo kao ni u jednom dosadašnjem Star Wars filmu. Džonson se nije libio da pokaže raznovrsne moći kojima likovi raspolažu. To je sa jedne strane sasvim u redu i lepo za videti, dok su sa druge strane te moći i njihova implementacija u film bili nekako “over the top”, prekomerne, razuzdane, te su u par navrata podsećale na „najkrindži“ momente starog kanona Ratova zvezda.

Što se tiče likova i njihovih priča u Epizodi VIII, opet imamo rezultate koji su u disbalansu. Sa jedne strane Kajlo je napravio skok i “rešio se okova” koji su ga držali. Tu je bio i Po koji je sada naučio bitnu lekciju i više neće biti ona baraba koja sve probleme rešava X-vingom i eksplozijama. Sa druge strane, da li su recimo Rej i Fin doživeli progres, zaista je upitno. A kad smo već kod Fina, postavlja se džinovsko pitanje koliko je uopšte njegova i Rouzina priča bila relevantna za film. Da je jednostavno nije bilo, da li bi Epizoda VIII išta izgubila? Možda, ali ne mnogo.

Takođe moramo da se dotaknemo humora. Deluje da ono što imamo u Marvelovim filmovima sada imamo i u Star Warsu. Humor se trpa gde može i gde ne može i ima ga na mestima gde apsolutno ne bi smelo da ga bude. Usudio bih se da kažem da su u Poslednjim džedajima trenuci, koji bi trebali da budu ključni u čitavoj sagi, ukaljani usiljenim humorom. Neki likovi – poput generala Haksa, koji bi trebao da bude lik reda veličina mofa Tarkina – su jednostavno pretvoreni u klovnove.

Ako bi jednom rečju morao da opišem Epizodu VIII, onda je ta reč smelost. Za razliku od Džej Džeja, Džonson je smelosti itekako imao i makar samo zbog toga treba da skinemo kapu i naklonimo mu se. Star Wars: Poslednji džedaji obiluje obrtima i trenucima šoka koji vas nikako neće ostaviti ravnodušnima – ili ćete ih voleti ili nećete, nema treće. I upravo će od vaših reakcija na te trenutke šoka, po kojima će ovaj film sasvim sigurno ostati upamćen, zavisiti vaš konačan utisak. Neki od tih trenutaka su bili čisto savršenstvo, dok deluje da su neki ugurani na silu, jer, eto tako, moglo im se. Star Wars jeste svemirska opera sa “svemirskim čarobnjacima” i verovatno bi neke od tih stvari trebali da oprostimo, ali u ovom trenutku jedan deo mene to jednostavno ne dopušta.

A sada sledi ubedljivo najteži deo pisanja ove recenzije. Koja je ocena?

Pa, sve u svemu, rekao bih da je Epizoda VIII jedno pozitivno bioskopsko iskustvo. Film nikako nije savršen, tako da desetka ne dolazi u obzir, ali šta onda preostaje? Ima fantastičnih momenata zbog kojih se može dati najviša, ali ima i onih trenutaka zbog kojih se može dati i najniža ocena. Rekao bih da pozitivnih aspekata ima nešto više tako da neka za sada stoji nekakva sedmica, dok se utisci potpuno ne slegnu i mišljenje o filmu ne iskristališe.

Kakva su vaša mišljenja i utisci o Epizodi VIII, napišite nam u komentarima (BEZ SPOJLERA!).

Podsetnik da će u subotu 16.12. sa početkom od 17h na našem YouTube kanalu biti održana LIVE epizoda našeg podkasta Radio Tatuin 202, tako da, pridružite nam se da zajedno u detalje diskutujemo o filmu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s