Šta se desilo sa inkvizitorima nakon finala druge sezone Rebelsa?

Inkvizitori su bili glavni negativci u prve dve sezone serije Star Wars: Rebels, međutim, nakon događaja iz finala druge sezone te serije njima se gubi svaki trag i više nismo dobili ni jednu informaciju o njima. Dakle, šta se desilo sa ovom tajnovitom grupom i da li ćemo ih možda ponovo sresti?

Pa, kratko i jasno: Ne zna se šta je bilo sa njima, jer nakon događaja na Malakoru mi nismo dobili ni jednu jedinu informaciju o njima. Ipak, na osnovu nekih izjava producenta serije Star Wars: Rebels, Dejva Filonija, kao i onih malo informacija koje imamo o inkvizitorima, možemo da izvedemo zaključak o sudbini ovih mračnih agenata Darta Vejdera.

Kao prvo, Filoni je rekao da ćemo inkvizitore sve manje i manje viđati kako se Rebelsi primiču vremenu Epizode IV i ostalim filmovima izvorne trilogije, jer znamo da tada inkvizitora ili nije bilo ili su imali neku znatno manje bitnu ulogu nego što je to recimo bio slučaj 5 godina pre Bitke za Javin (dakle, period kada Rebelsi počinju).

Kao drugo, na osnovu novokanonskih izvora znamo da je Inkvizitorijus bila jedna izuzetno mala organizacija. Na njenom čelu je stajao Veliki inkvizitor (onaj koji je bio glavni negativac u prvoj sezoni Rebelsa), dok je u hijerarhiji ispod njega stajalo (u vremenu druge sezone Rebelsa) barem osam inkvizitora, koji nisu imali imena već samo titulu „Brat“ ili „Sestra“ ispred koje je išao broj. E sad, među fanovima se vode brojne polemike da li taj broj označava možda redosled kojim su individue primane u ovu grupu (npr. da je Peti brat pristupio Inkvizitorijusu pre Sedme sestre) ili da on možda označava poziciju u hijerarhiji ove organizacije (Veliki inkvizitor je naravno glavni, Prvi Brat (ili Sestra) bi bio odmah ispod njega, dok bi u tom slučaju Peti brat imao „viši čin“ od Sedme sestre) ili nešto potpuno treće. Dakle, s obzirom da je Inkvizitorijus bila jedna izuzetno mala grupa (smatra se da ih je bilo desetak), oni su u prve dve sezone serije pretrpeli ogroman udarac, jer im je poginuo lider i još barem tri člana, te ih je ostala šačica.

Ali, šta je dalje bilo sa njima? Pa odgovore na to treba da potražimo u opisu njihovog delovanja i izvornim zamislima koje je Palpatin imao za inkvizitore. Glavni i najbitniji zadatak inkvizitora je bio da love i ubijaju džedaje koji su eventualno preživeli Naredbu 66, međutim, u knjizi Ahsoka kao i prve dve sezone Rebelsa smo videli da su oni u tome, blago rečeno, bili neuspešni. Godinu dana nakon Naredbe 66 Asoka je bez većih problema savladala inkvizitora znanog kao Šesti brat. U finalu prve sezone Rebelsa vođu i verovatno najjačeg pripadnika ove organizacije, Velikog inkvizitora, je savladao Kejnan Džarus, džedaj koji nije ni kompletirao svoju obuku, a njegov još manje trenirani učenik, Ezra Bridžer, se relativno lako nosio i sa ostalim inkvizitorima. Inkvizitori su ređali neuspeh za neuspehom, i svaki pripadnik ove organizacije kog smo upoznali je bio potučen od strane polutreniranih džedaja.

U trećoj epizodi druge sezone serije The Clone Wars čiji je naslov Children of the Force, Palpatin je izjavio da planira da napravi armiju špijuna koji su jaki u tamnoj strani Sile. Taj plan se vremenom malo transformisao i nakon Epizode III oformljen je Inkvizitorijus. E sad, gledajući njihovu (ne)uspešnost, Palpatin i Vejder su verovatno zaključili da ne mogu tek tako da bacaju inkvizitore na svakog novog, čak i neutreniranog, džedaja. Palpatin se verovatno vratio svom izvornom planu, a to je da inkvizitori, ono malo što ih je preostalo, budu tamni špijuni. U tom slučaju inkvizitori bi bukvalno bili kao lovački psi – njihov zadatak bi bio da „nanjuše“ džedaja i lavežom pozovu lovca i kažu mu gde je lovina. Lovac, naravno Vejder, bi potom došao i završio stvari.

Pored toga, pogledajmo stvari na još jedan, pripovedački način. Inkvizitori su jedna jako zanimljiva i za fanove neizmerno intrigantna tema. Lucasfilm je toga i te kako svestan i bilo bi suludo da propašću svih inkvizitora unište to plodno tle iz kog mogu da izniknu brojne sjajne priče. Ovako, događajima iz finala druge sezone Rebelsa, Inkvizitorijus je osakaćen, ali ne mrtav i stvari su sada bliže onom stanju i  atmosferi kakvu znamo iz Epizode IV. Ukoliko bude potrebe i ako se pojavi ideja za novu, kvalitetnu priču koja uključuje inkvizitore, lako će ih ubaciti. Ovako, puls Inkvizitorijusa je slab, ali ova ideja i ova organizacija i dalje postoje, doduše tiho u pozadini, sve dok Lucasfilm ne odluči da je ponovo iskoristi.

To bi bilo to. Šta vi mislite šta se desilo sa inkvizitorima i da li ćemo ih videti opet, napišite nam u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s