Rebels – Rebel Resolve i Fire Across the Galaxy (S01E13-14)

Pred vama je recenzija finalne dve epizode Rebels TV serije, koje nose naziv Rebel Resolve i Fire Across the Galaxy. Epizoda Rebel Resolve je premijerno emitovana na DisneyXD kanalu 23. februara, a finale Fire Across the Galaxy 2. marta. S obzirom da je sa ovim dvema epizodama završena prva sezona, napraviću kratak osvrt na čitavu seriju.

Nakon što je na kraju epizode Call to Action Kejnan (Kanan) zarobljen od strane Imperije, on se sada nalazi u zatočeništvu i pod torturom Inkvizitora (Inquisitor) u zvezdanom razaraču iznad Lotala (Lothal). Međutim, razarač neće tu dugo ostati jer Kejnana guverner Tarkin šalje na planetu Mustafar, koja je mesto gde se šalju uhvaćeni Džedaji koji su preživeli Naredbu 66. U međuvremenu Ezra i ostali pokušavaju da naprave plan prvo da nađu, pa zatim spasu Kejnana. Ovome se u početku protivila Hera, koja je stavila više ciljeve ispred Kejnanovog spašavanja. Ipak, uz pomoć Vizaga, te Čopera (Chopper) koji je bio u tajnoj misiji, ekipa saznaje gde je Kejnan i gde ga Tarkin šalje. U smeloj spasilačkoj misiji, oni odlaze do Mustafara iznad kog se nalazi flota razarača u jednom od kojih je i Kejnan. Ekipa uspešno kreće sa infiltratorskom misijom, ali Čoper uviđa da oni neće moći sami da uspeju, te on šalje poziv za pomoć misterioznom Fulkrumu (Fulcrum).

Krenimo prvo od Rebel Resolve. Ova epizoda definitvno nije bila loša, mada bila je isto tako i osrednja. U principu, zadatak trinaeste epizode je bio da postavi stvari za finale i da bude uvod u Fire Across the Galaxy, što je ona dobro odradila, ali nije bila ništa više od toga. Bilo je nekoliko dobrih akcionih scena, „tajni agent Čoper“ je bio simpatičan, a dilema u koju je upala Hera je bila zanimljiva za gledati. Uprkos svemu dobrom u epizodi, Rebel Resolve je samo pala u dugačku senku koju je bacila Fire Across the Galaxy.

Kad smo kod finalne epizode, uf, odakle početi?

Fire Across the Galaxy je definitivno od svih epizoda serije najviše izgledala i zračila kao pravi Star Wars. Imali smo borbe u svemiru, epske duele svetlosnim sabljama, infiltraciju i beg iz brodova Imperije. Imali smo neke velike emocionalne trenutke i otkrovenja, a tu su bili i neki stari dobro poznati likovi (uključujući i onog crnog što ima astmu). Fire Across the Galaxy je bila uzbudljiva, puna akcije i emocija i definitivno je bila vrhunac ove prve sezone serije. Šlag na tortu je bilo to što su se u njoj pojavili Dart Vejder (Darth Vader) i Asoka (Ahsoka Tano). Iako Vejder nije rekao ni reč i samo se na par sekundi prošetao iza Tarkina, njegova pojava je bila jednostavno moćna. Što se tiče Asoke nisam njen najveći fan (moje mišljenje o njoj dao sam ovde) ali je bilo lepo ponovo videti i nju. U principu, pojava ova dva lika je najznačajnija u tome jer otvara niz mogućnosti za nove priče, jer će oboje biti redovni u narednoj sezoni.

Međutim, iako je finalna epizoda bila sjajna, moram priznati da sam malo razočaran kada je u pitanju Inkvizitorova konačna sudbina. Kada se on prvi put pojavio u seriji u epizodi Rise of the Old Masters, delovao je zao, inteligentan i kao prava pretnja glavnim junacima. Međutim, kako je serija odmicala njegov lik se nije ni milimetar pomerio, ni razvio od trenutka kada ga prvi put sretnemo. Postao je dosadan i isklišeiran i tek nešto malo bolji od Asaž Ventres (Asajj Ventress) i ostalih kvazi-negativaca iz The Clone Warsa. U duelu sa Kejnanom, bilo je, blago rečeno, iznenađujuće videti kako se on tako lako predao i odustao. Takođe, ostaje veliki žal što nismo ništa saznali o njemu, njegovoj prošlosti i redu inkvizitora. Zapravo nemamo ni njegovo pravo ime! „Inkvizitor“ je, naravno samo titula.

Kada su ostali likovi u pitanju, na kraju prve sezone omiljeni su mi postali Ezra, Kejnan i Čoper, što moram priznati, da definitivno nisam očekivao kada je serija počinjala. Ezra i Kejnan su doživeli najveći razvoj u odnosu na sve ostale likove, i definitivno više nisu oni isti sa početka serije, a Čoper, on je samo prgava i pomalo zla verzija R2-D2. Sa druge strane, Hera, Zeb i Sabin su prečesto bili dosadni i potpuno neiskorišteni, mada su svi oni imali par (veoma kratkih) momenata kada su zablistali.

Sve u svemu, iako ni blizu savršena, prva sezona Rebelsa je bila i više nego OK, te je ona, po mom mišljenju, definitivno bolja od prve sezone The Clone Warsa. Takođe, kako je odmicala, Rebels TV serija je imala uglavnom konstantan rast u kvalitetu epizoda, te se bez problema može zaključiti i reći da je druga polusezona definitivno bila bolja od prve polusezone. Generalno, prva sezona Rebelsa je postavila solidne temelje za budućnost serije i moram da priznam da sa nestrpljenjem čekam sledeću sezonu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s