Rogue One: Catalyst – James Luceno

Rogue One: Catalyst je, posle knjige Tarkin, drugo delo čuvenog Star Wars pisca Džejmsa Lusina koje pripada novom kanonu Ratova zvezda. Catalyst je najavljena kao prikvel za prvi zasebni Star Wars film – Odmetnik-1 – što je izazvalo blagi strah, imajući u vidu kakvog su mahom bile kvaliteta knjige prikveli za ostale Star Wars filmove. Ipak, nadu je ulila sama činjenica što je autor knjige Džejms Lusino – ime koje je i te kako poznato, a i generalno voljeno među svim čitaocima Star Warsa – pisac čije je poznavanje lora pozamašno, a karakterizacija likova i sklapanje zapleta odlični.

Priča knjige počinje godinu dana nakon bitke za Geonosis i početka Ratova Klonova. Galen Erso je brilijantni naučnik koji se bavi proučavanjem kajber kristala, kako bi otkrio način kako da iz njih stvori izvore jeftine obnovljive energije. U sklopu svog istraživanja on, zajedno sa svojom ženom Lirom, odlazi na planetu Valt gde još sa grupom lokalnih naučnika oni žive u istraživačkom centru. Galenovo istraživanje kristala napreduje laganim tempom, međutim, situacija se značajno komplikuje kad Valt pređe na stranu Separatista. Separatisti pokušavaju da nagovore Galena da pređe na njihovu stranu i pravi oružja za njih, ali on to odbija, zbog čega biva zaključan u zatvor i razdvojen od Lire, koja je trudna i koja uskoro treba da rodi. I dok su Ersoovi zarobljeni na Valtu, jedan stari Galenov prijatelj – Orson Krenik – pokreće spasilačku misiju. Krenik, koji je komandir u Inžinjerskom korpusu Vojske Republike, spasava Galena i njegovu porodicu, ali ne eto zato što mu je Galen drag, već što Krenik zna da će Galenovo istraživanje i brilijantan naučni um jedini pomoći tajnom projektu kancelara Palpatina koji ima kodni naziv “Nebeska moć” (naravno, reč je o Zvezdi smrti). Međutim, Galen je istinski pacifista koji ni na koji način ne želi da doprinese izgradnji bilo kakvog oružija – Krenik to i te kako zna, stoga on počinje da plete mrežu laži kako bi izmanipulisao Galena, kako bi naučnik (ne znajući to uopšte) napravio najkomplikovaniji deo super-oružja: masivni super-laser.

Rogue One: Catalyst je tipična “Lusinova Star Wars knjiga”, što znači da ona sadrži sve kvalitete ali i mane karakteristične za ostale Star Wars knjige Džejmsa Lusina, međutim, nažalost, mane su u ovoj knjizi preovladale.

Prvo, tu se ističe relativno spor i trom tempo kojim ide priča. Akcije i bitaka skoro i da nema, a dugi opisi scena i likova, kao i još duži nezanimljivi i promašeni unutrašnji monolozi, su doveli do nekoliko instanci gde je knjiga bila poprilično dosadna, skoro pa kao Cloak of Deception.

Izuzetna karakterizacija likova je nešto zbog čega su Lusinove knjige postale  jako cenjene – najbolji primeri za to su likovi Plegisa i Palpatina u Darth Plagueis, zatim Vejder u Dark Lord: The Rise of Darth Vader ili Tarkin u knjizi Tarkin – međutim, Lusino je u Catalyst na tom polju imao samo polovičan uspeh.

Na prvu loptu Galen Erso se učinio kao veoma interesantan lik. Brilijantni naučnik koji je razapet između nekoliko zaraćenih strana, rastrzan između svog izuzetno bitnog naučnog rada i svoje porodice, Galen je bio lik koji je definitivno imao puno potencijala. Međutim, ono je ispao veoma nezanimljiv, a njegova pozadina i motivi izuzetno bledi – Galen je upao u kliše onog smotanog, naivnog, brilijantnog naučnika koji nema nikakve veštine u socijalnim interakcijama.

Jedino što je bilo interesantno u vezi Galena je to što je on bio objekat igre i manipulacija Orsona Krenika, koji se definitivno istakao kao najsvetlija tačka ove knjige. Krenik je, uslovno rečeno, glavni negativac ove knjige. Kažem “uslovno” jer Lusino u svojim knjigama uspeva da tako humanizuje i da nam približi “negativce”, da mi, čitaoci, na njih ne gledamo kao zlotvore već kao obične likove koji jedino imaju nešto drugačiji moralni kod – ista stvar se desila i sa Krenikom. Jednostavno, Orson Krenik je osoba sazdana od čiste ambicije i predanosti – on namerava po svaku cenu da izgradi Zvezdu smrti, a potom i da komanduje njom. Njegovo manipulisanje Ersoovima, kao i njegov sukob sa Tarkinom, su bez premca bili najinteresantniji delovi ove knjige – doduše, njegov sukob sa Tarkinom je u  većoj meri, a i bolje opisan u novelizaciji filma Rogue One.

Ono po čemu je Lusino takođe poznat je njegovo pozamašno 6-10poznavanje Star Wars lora, referenciranje istog u svojim delima, ali i dodavanje velikog broja novih informacija kontinuitetu – to nam je bilo prikazano i potvrđeno i u ovoj knjizi. Lusino je priču knjige Rogue One: Catalyst vešto uglavio u pomalo zamršeni i zapetljani vremenski period Ratova Klonova i nastanka Galaktičke Imperije. Oko izgradnje same Zvezde smrti je nekada postojao velik broj nejasnoća i nerešenih pitanja, međutim ova knjiga ih je odgovorila sve i ispeglala je čitavu, donedavno zamršenu, situaciju.

Sve u svemu, Rogue One: Catalyst je jedna okej Star Wars knjiga. Iako je ona prikvel za film, to nikako ne znači da je ona obavezno štivo koje se mora pročitati pred gledanje Odmetnika-1, čak naprotiv: Catalyst vam nikako neće promeniti doživljaj gledanja filma, samo možete imati dodatne informacije o pojedinim likovima. Iako nikako ne spada u Lusinove bolje knjige, Catalyst vredi pročitati makar zbog Krenika ili priče o nastanku Zvezde smrti.

2 Comments Add yours

  1. Zlatan Jović kaže:

    Završih pomalo razočaran. Ove prikvel knjige generalno dodju mlake jer ne smeju mnogo da otkriju ali je ova razvodnjena i više od toga. Ako pravite listu knjiga koje trebate pročitati ovoj svakako tu nije mesto, ali mi je opet bilo lepo kada sam video plišanog zeca u uvodnoj sceni filma. Jedan od onih GOT momenata kada mogu da laktam drugara koji nije čitao.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s