Empire’s End

Konačno, i treći deo Dark Empire trilogije je pred nama. Nakon nepotrebnog i vrlo lošeg Dark Empire II, izašao je treći i poslednji deo ove sage. Da li je Empire’s End uspeo da otkloni štetu koju je naneo prethodni deo? Saznajte u nastavku.

Na početku treba napomenuti da su prethodna dva dela imala po šest brojeva, a Empire’s End ih ima samo dva, što nam govori da je ovaj strip na brzinu nastao i priča je zbog toga stradala. Ovo je trebalo da bude epski završetak sage vaskrsnutog Imperatora Palpatina, ali umesto toga dobili smo zbrzan i razočaravajući kraj.

Što se tiče same priče u ovom delu, Palpatin je sada u svom poslednjem kloniranom telu koje stari jako brzo. Da bi osigurao svoj opstanak on želi da prenese svoj duh u Hanovog i Lejinog novorođenog sina, Anakina. Priča je počela da gubi svoju mračnu atmosferu još u prethodnom delu, a u ovom ona je totalno nestala. Sama priča je nezanimljiva, a to je zato što nam je više muka od Palpatina i njegovih klonova, čak i sam Palpatin nekako deluje kao da je poludeo. Kao što sam i pre rekao, njegov povratak u život je imao smisla samo prvi put, u drugom delu priča je već počela da umara, a u trećem nije ništa bolja.

Crtež nije isti kao u prethodna dva dela. Iako je i dalje prilično stilizovan, sada nema toliko tmurnih boja, pošto ni ton priče više nije taman. Likovi koji se pojavljuju su iz prethodna dva dela, mada nisu napravili nikakav progres zato što je strip toliko kratak. Ovde ima akcije ali ona deluje jako zbrzano, kao i sve ostalo. Samo finale je strašno antiklimaktično i odaje osećaj da se priča od jednom završila. Očekivao sam neki epski duel svetlosnim sabljama, ali i da ga je bilo, to je već odlično odradio prvi deo, što nam opet pokazuje koliko su nastavci bili nepotrebni.

Koliko god ovaj strip bio kratak, ipak je bilo i nekoliko dobrih stvari. Bilo je lepo videti, iako na kratko, planetu Koriban, na kojoj je stvoren red Sita. Takođe svidelo mi se kako su duhovi mrtvih 3-10gospodara Sita dozivali Palpatina da im se pridruži. Ovde se isto pojavljuje i Vejderov zamak na planeti Vdžun, a i spominju se događaji koji su se dogodili hiljdama godina pre dešavanja same priče, kao na primer Ratovi Sita. Mada sve to će najviše zadovoljiti samo najzagriženije fanove Star Warsa.

Ovo je bila kratka recenzija jednog jako kratkog stripa. Na kraju se samo može reći da je konačno završena čitava priča sa Imperatorom i njegovim klonovima. Vidi se da je strip napravljen na brzinu, kao da su i izdavači videli da su napravili glupost sa Dark Empire II pa su hteli što je brže moguće da završe poslednji deo trilogije. Mada i da je bio duži ne verujem da bi bio mnogo bolji. Iako ima nekih dobrih stvari tu i tama, ceo strip je veliko razočarenje. Ovaj strip preporučujem samo hardkor fanovima, mada ni oni neće naći nekog velikog užitka u Empire’s End.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s