Dark Empire II

Prvi deo Dark Empire trilogije, iako dosta drugačiji po tonu priče u odnosu na ostale stripove iz te ere, je bio poprilično popularan među fanovima. Priča je imala svoj početak i sasvim zadovoljavajući kraj… Koji su unizila dva nepotrebna nastavka. Pred nama je drugi deo Dark Empire trilogije, koji je „kreativno“ nazvan Dark Empire II.

Već u naslovu vidimo da je ovo nastavak napravljen samo sa jednim razlogom – da se zaradi još para na već odrađenoj i popularnoj priči. Crtež je isit kao i pre, ali ovde imam osećaj da je priča isuviše htela da bude mračna kao u prvom delu, koristeći ponovo ista sredstva, kao na primer drugi Palpatinov povratak iz mrtvih. To je uspelo u prvom delu, ali već u drugom nema toliki uticaj, tako da se taj mračan ton polako gubi.

U ovom stripu, Imperator Palpatin se ponovo vraća iz mrtvih i tuče Republiku na svakom koraku. Zvuči poznato? To je zato što je priča u dosta stvari kopija prethodnog dela. Imperator čak ima i novo oružije masovne destrukcije, ne tako kreativnog naziva „Galaxy Gun“, tj. „Galaktička puška“. I u prošlom serijalu je imao slično oružije, ali i ono je bilo bolje zamišljeno (iako nepotrebno). „Galaktička puška“ može da ispali projektil svetlosnom brzinom bilo gde u galaksiji i taj projektil je sposoban da uništi čitavu planetu, ali sad se postavlja pitanje: „Kako je Palpatin uspeo da za tako kratko vreme napravi toliko moćno oružije?“ Slično je i sa čitavom imperijalnom armadom, koja je bila uništena u prethodnom delu, a ovde je ponovo u punoj snazi, sa čak i novim sredstvima. Ovaj strip je pun recikliranih ideja, čak je i Imperatorov brod bukvalno istiog dizajna i čak ima i slilčno ime: „Eklipsa 2“. Čitajući ovaj strip, primetio sam da se broj dva previše puta ponavlja.

Što se tiče likova, Luk Skajvoker konačno počinje da trenira novu generaciju Džedaja iako su ti njegovi učenici jako dvodimenzionalni i nezanimljivi, a takođe Luk se zaljubljuje u jednu svoju učenicu, i sve to je urađeno tako zbrzano i neuverljivo i na kraju ta romansa ne vodi nigde. Mogao bih je uporediti sa romansom Anakina i Padme iz Epizode II, ali čak mislim da je ova lošije urađena (i opet paralela sa brojem dva). Han, Čubaka i Leja idu na istu planetu kao i pre i opet ih juri Boba Fet, jedina razlika je što je Leja trudna.

U ovom stripu pojavljuje se mnoštvo novih likova od kojih ni jedan jedini nije zanimljiv, a pogotovo izgubljeni džedaj Empatodžejos Brand. Taj lik mi se ubedljivo najmanje svideo. Sama njegova priča je dosta glupa, a tek njegov dizajin… On izgleda kao neko robotsko jaje, mada to jaje navodno mu daje brdo nekih sposobnosti, koje se, doduše, uopšte ne ispoljavaju. Što se tiče samog Imperatora i on ima svoje nove sluge, koje bih mogao da ih uporedim sa inkvizitorima iz serije Star Wars Rebels, samo što su ovi jako neoriginalnog dizajna i daleko nezanimljiviji. Uz sve to, otkriveno je da Palpatin može da prenese mračnu stranu bilo kome i taj neko odjednom može da je koristi. Jako loš koncept.

Finale priče je jako nezadovoljavajuće i vidi se da 4-10bukvalno „moli“ za nastavak. Naravno bilo je stvari koje su mi se i svidele u ovom stripu, mada ne mnogo. Prvo, bilo je opet dobro videti Boba Feta, iako u skoro istoj situaciji kao i pre. Takođe, dizajn imperijalnih ratnih droida je bio dobar, a lično su mi se svideli i novi imperijalni lovci koji su u sebi sadržavali mozgove palih pilota, koji su poboljšani mračnom stranom – interesantna i jeziva ideja.

Dark Empire II je klasičan primer nepotrebnog nastavka jedne jako dobre priče. Dosta ideja je preneto iz prethodnog dela, likovi su nezanimljivi, a kraj je loš i odaje osećaj da ova priča postoji samo da bi i sama dobila nastavak. Ako vam se svideo Dark Empire i želite još istog, onda će vam se ovaj strip možda i svideti, ali ne očekujte previše. Međutim, ako niste voleli ni prvi deo, Dark Empire II vas neće pridobiti, čak naprotiv. Ovaj strip preporučujem samo hardkor fanovima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s