Heir to the Jedi – Kevin Hearne

Na red za čitanje je konačno došla i knjiga Heir to the Jedi, koja se pojavila u prodaji početkom prošlog meseca. Autor Kevin Hern je napisao knjigu iz perspektive Luka Skajvokera – iz prvog lica – kako bi, po njegovim rečima, objasnio šta se dešavlo u Lukovoj glavi nakon Epizode IV i kako je on to naučio da koristi Silu za telekinezu, kada nije imao učitelja. Prve dve kniige novog kanona – A New Dawn i Tarkin – su i više nego dobro otpočele ovo novo poglavlje Star Wars literature, a da li je Heir to the Jedi nastavila tim putem, pročitajte u nastavku.

Radnja knjige se dešava nedugo nakon Epizode IV – i dalje je nejasno da li su se događaji iz ove knjige desili pre onih iz Marvelovog strip serijala Star Wars, mada deluje da jesu. Nakon bitke kod Javina i uništenja prve Zvezde Smrti, Pobunjenička flota se krije u Spoljašnjem Prstenu galaksije. Luk Skajvoker je postao heroj i simbol Pobune, te ga  zbog toga vodstvo Saveza drži pod staklenim zvonom. Luk provodi vreme dosađujući se, stoga kada je dobio jednu relativno bezbednu misiju da ode na planetu Rodiju gde treba da nabavi oružije za Savez, on ju je i više nego prigrlio. Nakon što je uspešno izvršio misiju, pri povratku Luk dobija novu, znatno težu i opasniju. Naime, on zajedno sa lepom Nakari Kelen treba da pomogne, kriptografu Drusili Beforin, koja radi za Imperiju, da prebegne na stranu Saveza. Drusil je važna zbog toga što poseduje veliko znanje o rasporedu snaga Imperije i zbog toga što zahvaljujući njenom izvrsnom matematičkom umu ona moze da razbije skoro sve imperijalne kodove, šifre i poruke. Međutim, Drusil je pod stalnim nadzorom i pratnjom agenata ISB-a, te Luk i Nakari neće imati ni malo lak zadatak.

Moj najveći strah pre čitanja ove knjige je bio taj što je ona iz prvog lica tako velikog lika kao što je Luk Skajvoker, te sam se bojao da će Kevin Hern svojim pisanjem izmeniti Lukov karakter – naime, neizbežno je da pisac unese deo sebe kada piše likove, a kada je knjiga iz prvog lica i time mnogo personalnija, te promene i poigravanja pisca mogu samo još jače da rezonuju. Ispostavilo se da su moji strahovi mahom bili neopravdani. Bilo je nekoliko instanci gde Luk zaista nije ličio na sebe i gde je na primer koristio mnogo sofisticiraniji rečnik nego što bi možda farmer sa Tatuina trebao da ima, ali sve u svemu, Luk je praktično onaj isti iz Epizode IV. Kao što rekoh, moji strahovi su se ispostavili kao neopravdani, međutim knjiga je imala nekoliko drugih, mnogo većih, problema.

Heir to the Jedi je izuzetno kratka knjiga – efektivno, možda ima tek preko dvesta strana teksta. U principu, Heir to the Jedi se sastoji iz tri zasebne avanture – prva, kada Luk ide na Rodiju; druga, kada Luk i Nakari idu u misiju za njenog oca, koji bi im kasnije dao sredstva da unaprede brod za narednu misiju i treća, glavna, kad Luk i Nakari spasavaju Drusil. E sad, druga i pogotovo prva avantura nisu toliko značajne i nisu prejako vezane za treću, glavnu avanturu, a s obzirom da prve dve čine oko pola knjige, praktčno dobijamo da je glavni zaplet i suština knjige strpana u stotinjak strana knjige. Generalno, deluje da je knjiga trapavo sklepana za mesec dana.

Kao što sam napisao u uvodu, jedan od glavnih ciljeva sa kojim je Kevin Hern ušao pišući ovu knjigu ie taj da bi objasnio kako je to Luk naučio da koristi Silu za telekinezu, kada nije imao učitelja. Svi smo željno očekivali odgovor na to pitanje i nadali se nečem spektakularnom. Odgovor smo dobili, ali on je daleko od spektakularnog, šta više, on je veoma razočaravajuć. Naime, Luk je naučio da koristi telekinezu tako što je pomerao knedle u supi! Da, dobro ste pročitali. Mislim okej, nisam ni očekivao da će on u prvom pokušaju da umom pomera planine, ali čitati čitavu knjigu da bi se saznalo da je on za večerom pomerao knedle je pravo razočarenje.5-10

Uprkos svemu prethodnom, knjiga nije totalna katastrofa. Drusil, a pogotovo Nakari su poprilično zanimljivi likovi. Između Nakari i Luka se bude romantične emocije, ali priča se ne završava najbolje za njih dvoje, te je kraj knjige tužan. Glavna (treća) avantura, iako je pomalo generična, ona je u principu sasvim dobra, i bilo je nekoliko i više nego dobrih momenata, poput onog kada Luk u svom brodu napada zvezdani razarač.

Sve u svemu, Heir to the Jedi je definitivno najlošija od prve tri knjige novog kanona. Knjiga deluje da je na brzinu i traljavo sklopljena i ona nema apsolutno nikakvog značaja za ukupni kontinuitet. Samo da podsetim da Heir to the Jedi nije prva Star Wars knjiga koja je napisana iz prvog lica – prva takva Star Wars knjiga je I, Jedi, koju, za razliku od Heir to the Jedi, toplo preporučujem.

2 Comments Add yours

  1. Darth Maul kaže:

    Iako vi niste mnogo pozitivno ocenili ovu knjigu, ona se ipak za divno cudo nalazi na mnogim mestima na netu medju top 10 star wars knjiga svih vremena…

    Sviđa mi se

  2. Skaj kaže:

    Au, baš ne znate da ocenjujete.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s