Star Wars: Skywalker Strikes

Skywalker Strikes je prva šestodelna priča u sklopu Marvelovog serijala Star Wars. Prvi broj je izašao 16. januara ove godine, a šesti broj 3. juna. Kada je zvanično objavljeno da je Marvel preuzeo licencu za izradu Star Wars stripova, najavljeno je da će serijal Star Wars biti jedna od glavnih uzdanica Marvelove Star Wars ponude. Prvi broj priče Skywalker Strikes je postao najprodavaniji strip u poslednjih dvadeset godina u SAD! Da li je to zbog samog kvaliteta stripa ili zbog suludog broja varijanti naslovne strane ili je pak to rezultat sveopšteg uzbuđenja zbog novih filmova, te kakav je uopšte ovaj strip, pročitajte u nastavku.

Priča stripa se odvija nedugo nakon Epizode IV, mada ni Marvel, kao ni Del Rej, nam ne daje tačne datume kada se odvijaju priče u njihovim stripovima/knjigama. Stoga, uradio sam malo istraživanje i došao do poprilično sigurnog zaključka da se Skywalker Strikes #1 odvija oko mesec dana nakon Epizode IV. Imajte u vidu da se između ovog strip serijala i Nove Nade odvija i knjiga Heir to the Jedi, mada pronalazim na internetu da neki tvrde da se Heir to the Jedi odvija nakon Skywalker Strikes, a sam strip odmah nakon filma, ali takvo nešto je nemoguće.

Elem, dosta sa hronologijom, hajde da vidimo kako teče sama priča. Skywalker Strikes počinje tako što Han, Leja i Luk, pretvarajući se da su predstavnici Džabe (Jabba the Hutt) dolaze na Sajmun 1 (Cymoon 1), najveću fabriku oružija u čitavoj Imperiji. Oni dolaze na pregovore koji se vode povodom toga što Imperija želi da „pozajmi“ Džabine resurese kako bi obnovila svoju ratnu mašineriju nakon kraha kod Javina 4 (Yavin 4). Međutim, prava misija ovog tria je da uništi mega-fabriku na Sajmunu 1 i tako napravi ogroman udarac Imperiji. Han i Leja sabotiraju reaktor, a Luk oslobađa robove. Međutim, stvari se komplikuju kada na Sajmun 1 dođe pregovarač Imperije: Dart Vejder (Darth Vader), koji otkriva sabotere. Luk se sukobljava sa zastrašujućim Gospodarom Sita i shvata da je pred njim veoma dug put do toga da postane Džedaj, a Han i Leja sa robovima pokušavaju da pobegnu u ukradenoj AT-AT hodalici.

Pa da vidimo kakvi su utisci. Skywalker Strikes je jedna veoma, veoma zabavna priča, pogotova polovina na Sajmunu 1. Prvi broj nije trošio ni sekund vremena i odmah nas je bacio u vatru. Deo priče na Sajmunu 1 je brz, napet, sa sjajnim dijalozima i urenebesnim humorom, a napete akcione scene se smenjuju jedna za drugom. Priča dostiže vrhunac kada na „pregovore“ dođe Dart Vejder, koji je imao nekoliko fenomenalnih momenata. Neki od njih su kada se sukobio sa Lukom i kada je prepoznao čiju svetlosnu sablju mladić drži, pa zatim kada je Čubaka (Chewbacca) krenuo da puca na njega a on je Silom postavio stormtrupere kao živi štit, potom kada je ubio stormtrupera koji ga je video bez maske, itd.

Pre čitanja me je veoma zanimalo, a čega sam se pomalo i pribojavao, kako će i koliko verno naši omiljeni likovi iz filma biti preneti u strip. Naime, u prošlosti likovi Hana, Leje i Luka u stripovima su neretko bili veoma različiti od istih iz filmova, a u par navrata su bili jednostavno abominacije, kao na primer u Star Wars serijalu Brajana Vuda (Brian Wood). Stoga, da bi najbolje uporedio likove iz filmova i iz stripa, uradio sam mali eksperiment: prvo sam odgledao Epizodu IV i odmah nakon toga, bez pauze, sam pročitao Skywalker Strikes. Mislim, još i pre toga se videlo da su Han, Leja, Luk i ostali verno preneti u strip, ali nakon ovog „eksperimenta“ je postalo kristalno jasno kakav su odličan posao napravili autori stripa. Naravno, fizičke karakteristike su evidentne, a crtež Džona Kasadeja (John Cassaday) je fantastičan. Džejson Aron (Jason Aaron) je napisao sjajne dijaloge i priču, te je verno preneo naše omiljene junake u strip. Zapravo, jedino Luk deluje da je nešto drugačiji u odnosu na sebe iz Epizode IV, jer deluje ozbiljniju, ali to je razumljivo s obzirom šta se desilo i kako se završila knjiga Heir to the Jedi koja prethodi ovom stripu.

Nakon dešavanja na Sajmunu 1, tempo priče opada i ona postaje čak i pomalo dosadnjikava, međutim linija uzbuđenja opet ima nagli skok na samom kraju priče. Luk odlazi do Kenobijeve kuće na Tatuinu (Tatooine) gde pronalazi dnevnik pokojnog učitelja i gde se sukobljava sa Boba Fetom, dok sa druge strane, Leja i Han se susreću sa Sanom Solo, koja otkriva da je Hanova žena. Ovo poslednje je definitivno uzburkalo čitav fandom, ali deluje da je čitava stvar bila pomalo prenaduvana od strane kojekakvih portala koji se bave pop kulturom. O Sani neću previše govoriti, u ostalom moje stavove o njoj i temama koje je njeno uvođenje donelo sam izneo u članku koji sam napisao za Emitor. Mišljenja sam da oni koji kukaju zbog toga što je Han oženjen nemaju objetkivne razloge za to, a uvođenje Sane ima potencijal da donese nove, zanimljive priče – nadajmo se samo da će autori iskoristiti taj potencijal i da nas neće razočarati.

Sve u svemu, Skywalker Strikes je jedna veoma zanimljiva i veoma zabavna priča. Druga polovina je bila malo slabija od prve, ali to je nadoknađeno interesantnim finalom. Ono što je takođe bilo za pohvalu je kako je ova priča bila isprepletena sa serijalom Darth Vader koji teče paralelno, a tu interkonekciju ću malo dublje istražiti u recenziji serijala Darth Vader. Nema sumnje da je Marvel otpočeo ovo svoje novo (drugo) putovanje kroz Star Wars, korakom u pravom smeru.

Podsetnik da svih šest brojeva serijala Star Wars imate u Download sekciji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s