Knight Errant – John Jackson Miller

OK, od tri knjige za koje sam za sada pisao recenzije, ova je druga koju je napisao Džon Džekson Miler (John Jackson Miller). Na osnovu toga možda bi se dalo pomisliti da Miler spada među moje omiljene pisce. Međutim to nije tako, jer on ne spada ni među mojih pet najomiljenijih Star Wars autora, mada daleko od toga da smatram da je loš pisac. A to što je ovo druga recenzija njegove Star Wars knjige koju pišem je jednostavna koincidencija.

U redu, a sada da pređemo na sam predmet ovog članka. Ova knjiga je deo Knight Errant projekta koji pored ove knjige čine i petnaest stripova (podeljenih u tri priče – svaka od po pet stripova) i koje je izdavao Dark Horse Comics. Ovde treba napomenuti da je J.J. Miller takođe i pisac scenarija za prethodno navedene stripove. Vremenski, prvo je izašao prvi petodelni strip serijal Aflame u oktobru 2010., pa zatim knjiga o kojoj je u ovom članku i reč januara 2011., pa potom i drugi, pa treći petodelni strip serijali Deluge i Escape avgusta 2011., odnosno oktobra 2012. godine. Takođe, u istom poretku ove priče stoje na vremenskoj liniji Star Wars univerzuma.

Kad smo već kod vremenskih linija, Knight Errant se dešava 1032 godine pre događaja u Epizodi IV i čitavu generaciju pre događaja u Bane triologiji. Glavni protagonista ove knjige, a i stripova, je mlada Kera Holt (Kerra Holt), koja je tek dobila zvanje Džedaj viteza. Vreme u kojem ova osamnaestogodišnja dama živi je veoma teško za stanovnike galaksije. Naime, nakon vekova ratovanja, Galaktička Republika se svela na mali region oko jezgre galaksije, a ostalim prostorom vladaju desestine Gospodara Sita, koji međusobno ratuju i koji su dijaboločni svaki na svoj način. Možda najinteresantniji od svih ovih „mini-Sit-careva“ su dva rođena brata – Daiman i Odion. Daiman je egocentrični, narcisoidni Sit koji je umislio da je kreator čitavog univerzuma, te da je njegov ljudski oblik samo „prelazno stanje“ koje nije ni sposobno da u potpunosti shvati sve aspekte njegove kreacije. Sa druge strane, njegov stariji brat i najveći neprijatelj – Odion, uživa samo u uništavanju i sebe vidi kao uništitelja univerzuma. Početak knjige zatiče Keru, koja je sama, upravo na Daimanovoj teritoriji, nakon jedne bezuspešne misije u kojoj su svi njeni Džedaj prijatelji poginuli. Kera u neuspešnom pokušaju da ubije Daimana, zatiče se u sred bitke između Daimanove i Odionove vojske, tokom čega ona završava sa 1700 izbeglica na brodu jednog plaćenika koji se zove Džerou Rašer (Jarrow Rusher), koji je u početku oklevao da pomogne. Kera uz Rašera pokušava da preveze izbeglice u Republiku, ali na tom putu moraju proći kroz teritorije još misterioznih i bizarnih Sita, pri čemu Kera zapaža čudan šablon i pravila između borbi Sita, sumnjajući da neko ili nešto stoji iza svega.

Ono što je možda najpozitivnija strana ove knjige je sam opis događaja i razdoblja u kojem se radnja dešava. Zbog toga ova knjiga, na neki način, predstavlja svojevrsnu lekciju iz istorije ove ere Star Wars univerzuma. Napomenuću samo da između 3600. i 1000. godine pre Epizode IV na vremenskoj liniji malte ne uopšte nema literature koja govori šta se tada dešavalo u Republici, tako da je ova knjiga u tom smislu svakako pomogla. Ono što je takođe bilo pozitivno je sam razvoj likova i priča koje stoje iza njih. Tu se svakako ističu Daiman i Odion, čije bi likove i čiji bi odnos mogao da proučava i neki ozbiljan psihoanalitičar ili psiholog. Međutim kad je reč o likovima, osim tog početnog razvoja njihovih karaktera i priča, u kojima ih zatičemo kada se oni prvi put pojavljuju u knjizi, daljeg razvoja jednostavno nema. Nakon toga je onda neizbežno da isti ti likovi upadnu u okove klišea, kojima je pisac Džon Džekson Miler neretko podložan. Navešću samo primere Kere Holt i Džeroua ašera. Kera je mladi Džedaj koji se nalazi pred moralnim dilemama i teškim izborima tipa: „Šta izabrati od dva zla?“, „Šta je dobro, a šta loše?“ i slično, što smo videli milion puta do sad u Star Wars literaturi. Rašer je plaćenik, koji ispod namrgođenog lica, loših fazona i potrage za lakom zaradom, ipak ima dobro srce…kao da nam Han Solo i milioni njegovih kopija ne samo u Star Wars univerzumu nisu dovoljni. I tako dalje. Takođe sam kraj knjige je razočaravajući. Tokom avantura kroz koje prolazi, Kera svo vreme sumnja da neko stoji iza sukoba između Sita, te joj nije jasno zašto oni ne napadaju Republiku kada su, evidentno, vojno nadmoćniji. Pred kraj knjige ona taj odgovor dobija, a za mene lično on je poprilično banalan, i da ne kažem – glup.

Uprkos svim vrlinama i manama, knjiga ima relativno brz ritam i brzo se čita. Knight Errant svakako nije najbolja Star Wars knjiga koju možete pročitati, ali ukoliko imate par slobodnih dana i želju da saznate nešto više o ovom periodu Stare Republike, Knight Errant Vam može pružiti solidnu zabavu.

2 Comments Add yours

 1. Dusan Lazic kaže:

  Gde se mogu kupiti knjige?
  Hvala

  Sviđa mi se

  1. Najbolji način je, po meni, kupovina preko bookdepository.com.
   🙂

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s