Kenobi – John Jackson Miller

Izazvan od strane svog urednika u Dark Horse Comics-u da napiše priču kakvu još niko nije napisao: Star Wars kao vestern, Džon Džekson Miler (John Jackson Miller) pisac ove knjige, koji je inače poznat po Lost Tribe of the Sith e-book serijalu, te Knights of the Old Republic serijalu stripova, je krenuo još 2006. godine da radi na priči za Kenobi. Iako je Miler u početku krenuo da piše priču za grafičku novelu, krajnji rezultat je bilo delo koje je po dužini i složenosti bilo pravi roman. Taj roman je dugo vremena stajao na raznim policama i izdat je tek avgusta 2013. godine.

I sada kada je knjiga konačno u našim šakama, šta smo dobili? Da li je Kenobi remek delo koje je sjedinilo daleku, daleku galaksiju i Divlji Zapad?

Pa pre svega, iako ne postoji Star Wars priča koja je vestern u najužem smislu te reči, Star Wars a pogotovo planeta Tatuin (Tatooine), je uvek odisao atmosferom vesterna i Divljeg Zapada, tako da to nije nikakva novina. Uvek su se lako mogle povući paralele i naći sličnosti i zajedničke karakteristike između ovih svetova. Na Tatuinu farmeri umesto plodova zemlje prikupljaju vlagu iz vazduha, indijance su zamenili Peščani ljudi, tj. Tuskeni, salune su zamenile kantine, konje djubeksi (dewbacks), kočije lendspideri a puščana zrna šareni laserski zraci. Lovci na ucenjene glave, gangsteri, obračuni u pustinji i partije (sabacc) karata sa visokim ulozima su dodatno pojačali vestern atmosferu na Tatuinu, na koji sada dolazi Obi-Van Kenobi (Obi-Wan Kenobi).

Nakon što su skoro svi Džedaji istrebljeni i Republika transformisana u Galaktičku Imperiju, Kenobi odlazi na Tatuin gde kod rodbine ostavlja Luka, sina svog bivšeg najboljeg prijatela za kog misli da je mrtav. Progonjen duhovima prošlosti, Obi-Van želi da provodi vreme prateći odrastanje malog Luka iz daljine, te pokušava da meditacijom kontaktira svog bivšeg učitelja i živi miran i neprimetan život. Međutim stvari se ne dešavaju baš onako kako je on to zamislio. Ne svojom voljom, Kenobi biva uvučen u omanji rat između jednog Tuskenskog plemena i farmera, žitelja Pika oaze, te takođe u jednu zaveru koja uključuje vraćanje dugova jednom, dobro nam poznatom velikom crvu. Sa druge strane, Kenobi se trudi da ignoriše i jednu damu koja prema njemu očigledno gaji osećanja i koja se zove Anilin (Annileen) – nadimak joj je Ani (Annie), hmm baš nezgodno. Anilin, koja je udovica i vlasnica kantine i prodavnice u Pika oazi, je upoznala iskusnog Džedaja kada je on spasao njenu ćerku od sarlaka (sarlacc). Dakle, ovaj heroj iz Ratova Klonova se nalazi pred jednim od najvećih izazova u svom životu: Mora da prestane da bude slavni Džedaj i ratnik Obi-Van Kenobi, te treba da postane samac i čudak (crazy old) Ben Kenobi…međutim ipak ne može da dopusti da nevini stradaju u borbi i spletkama u koje je i sam uvučen.

Ono što je bio početni cilj (da se napravi prava vestern priča) Džon Džekson Miler je uistinu uspeo da ostvari i to na sjajan način. Vestern atmosfera koju je Miler razvio, pre svega u priču ubacujući likove i situacije karakteristične za sam vestern kao žanr, je toliko jaka da sam dobar deo dijaloga nesvesno zamišljao da likovi vode pričajući sa jakim teksaškim naglaskom. Priču pratimo iz perspektive nekoliko karaktera: Kenobija, Anilin, farmera Orina Golta (Orrin Gault) i poglavice jednog Tuskenskog plemena koji se zove A’Jark (A’Yark). Upravo poslednji lik je možda i najzanimljiviji. Prateći priču iz njegovog ugla mogu se saznati informacije o kulturi, organizaciji i načinu života Tuskena, kao ni u jednom Star Wars delu do sada, što predstavlja jedan od najvećih pluseva ove knjige. Sa druge strane knjiga ima i nekoliko mana. Jedna od njih je neizbalansiranost sadržaja i ritma između prve i druge polovine knjige. Tako u prvom delu knjige ritam je spor, nema bitnih dešavanja i na momente postaje dosadno, a onda se na kraju u par zadnjih poglavlja u sekundi dogodi sve. Ono što je meni najviše falilo u knjizi je svakako onaj epski osećaj borbe dobra i zla, Džedaja i Sita, koju ima većina ostalih Star Wars dela. Tog osećaja jednostavno u ovoj knjizi nema. Međutim, ovo zaista ne treba uzimati kao zamerku jer, kao što rekoh, takav doživljaj ova knjiga nije ni htela da proizvede.

Sve u svemu, dobili smo jedno, svakako atipično Star Wars delo. Kenobi predstavlja sjajnu vestern priču ali u koju je John Jackson Miller utkao i elemente romantične ali i napete drame sa visokim ulozima. Kenobi nam donosi Star Wars na jedinstven način i predstavlja delo koje je svakako vredno vašeg vremena i pažnje.

*NAPOMENA: Ovaj članak je prvi put objavljen na portalu sf-serbia.com decembra 2013. godine.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s