Zan se priseća svojih dela: Šansa da pišem u Star Wars univerzumu je san koji nisam znao da sam imao!

Autor koji stoji iza lika Velikog admirala Trona, objavio je na svojim profilima na društvenim mrežama lične osvrte na svaku od svojih Star Wars knjiga u najavi za izlazak nove trilogije knjiga koja prati čisovskog admirala.

Kao što svi znamo, sve je počelo sa knjigom Heir to the Empire, koja je ponudila jedan nastavak originalne trilogije:

Kada su mi ponudili šansu da pišem svoju priču u Star Wars univerzumu, to je bio san koji nisam znao da sam imao. Iako sam bio dosta uzbuđen, projektu sam pristupio sa dosta strepnje, znajući da ako ne uspem da prenesem esenciju i atmosferu neverovatne sage Džordža Lukasa, da priča izričito neće uspeti. Ali isto tako sam znao da bih bio lud da propustim takvu priliku i rizikovao sam. Takođe, zanimljivo je da je naslov Heir to the Empire jedan od četiri naslova mojih knjiga koji ja nisam smislio. Moja ideja je bila da knjigu nazovem Wild Card, ali Bantam je već imao superherojsku antologiju imena Wild Cards, pa to nije mogla biti opcija. To mi je sada ok rešenje, ali tada je to bila mentalna borba.

Kada je na dnevnom redu bila druga knjiga, Dark Force Rising, Zan kaže da je ona bila najteža za pisanje:

Problem se pojavio kada sam sinopsis priče počeo detaljnije da razvijam i shvatio da nisam imao nikakvu priču šta će raditi Han Solo. Ovo je kako verovatno možete naslutiti bilo jedno veliko „ne-ne“. Rešenje je došlo dodavanjem lika senatora Garma Bel Iblisa, bivšeg savetnika Mon Motme i Bejla Organe koji je napustio Pobunjenički savez iz razloga zbog kojih sada žali. To što se Han sreo i radio sa njim je dodalo još jednu nit priče koju sam lako integrisao u postojeću priču. Problemi sa naslovima su se nastavili i ovde, jer je Dark Force Rising bio jako težak za prevođenje na druge jezike, pa se izvinjavam svima kojima sam otežao posao time.

The Last Command je bila poslednja u trilogiji, gde se Zan nadao da nije zaboravio da kompletira ni jednu nit priče:

Sam naslov je trebao da bude igra rečima. Postojala je jasna referenca – Imperatorova poslednja komanda Mari Džejd – ali ima jedan momenat gde neko komentariše kako je Hanov tim za napad bila jedna od prvih njegovim komandi ikada, a da se Han nadao da će mu to biti poslednja. Još jednom, to dvostruku značenje se izgubilo u različitim prevodima. Nije ništa strašno, ali niste ljubitelji kada vam se igra rečima ne primeti. Posle ove knjige, drugi autori su dobili prilike da pišu za „Star Wars prošireni univerzum“, a ja sam se okrenuo drugim projektima i zvanično završio saradnju sa Star Wars-om.

Thrawn_trilogy

Timoti Zan je za svoj povratak u Star Wars univerzum imao specifičan uslov:

Kontaktirali su me da pišem još jednu Star Wars knjigu, kao poslednju u nizu od 12 knjiga koje je Bantam radio za Lukasfilm posle Tron trilogije. Rekao sam im da ako bih pisao još jednu knjigu, da želim da u njoj uradim dve stvari: da završim rat između Nove Republike i Imperije i da Luk i Mara Džejd budu u vezi. Rekli su „da“ za prvo, ali „ne“ za drugo. Zahvalio sam im se na ponudi i rekao da ću preskočiti. Posle nekoliko dana dobio sam poziv i rekli su mi da mogu da uradim obe stvari koje želim i počeo sam da pišem knjigu The Hand of Thrawn. Nakon 70,000 reči, sa samo četvrtinom sinopsisa realizovanim i krajnjim rokom koji se ubrzo približavao, shvatio sam da sam uzeo na sebe prevelik zadatak.

Kako je Fantomska pretnja pomerena sa 1998. na 1999. i sa planom da se knjige objavljuju do izlaska filma, Zanu se otvorila prilika da ispriča kompletnu priču:

Sa samo završenom četvrtinom od, kako je delovalo, knjige od 280,000 reči, gde moje tipične knjige imaju 90,000-130,000 reči, smišljao sam šta da kažem svom uredniku.“Znaš,” rekao sam mu, “ako hoćeš da podelimo The Hand of Thrawn u dve knjige, ne bih imao ništa protiv.” Na moje olakšanje, složio se i ta jedna knjiga je postala Hand of Thrawn duologija – Specter of the Past i Vision of the Future. Interesantno je da je Vision of the Future imala nešto više od 200,000 reči, što ovu duologiju čini trilogijom kada je u pitanju količina materijala u dve knjige.

SFGE6RCN3ZWPPFOYONTQERCTWE

Sledeći projekat koji je ponuđen Zanu je bilo da piše knjigu o Luku i Mari Džejd kao pandan knjizi Tatooine Ghost, Troja Deninga, koja je pratila Hana i Leju:

Odgovor na to pitanje je išao od “Da!” do “O, da!” Poslao sam sinopsis. Lukasfilm ga je odbio, što je dobra odluka. U to neko vreme sam dobio i ponudu da pišem o projektu Autbaund flajt, koji sam spomenuo u Heir to the Empire. Dok smo razrađivali sve ove teme, knjiga je odložena za posle Osvete Sita, što je značilo da će priča o Luku i Mari biti prvo objavljena. Ideja mi je bila da spojim obe knjige, duologija koja je razdvojena 50 godina, gde je druga knjiga izašla pre prve, a prikveli su tada bili goruća tema. Napisao sam potpuno novi sinopsis koji je odobren i svi smo bili zadovoljni rezultatom imena Survivor’s Quest.

Još jedan kraj pisanja Star Wars priča za Timotija Zana je došao sa još jednom knjigom u kojoj je Tron savladao svoje protivnike, ali je za to pisac morao ozbiljno da se spremi:

Sećam se koliko sam vremena proveo nad DK tehničkim i vizuelnim vodičima, proučavajući detalje Separatističkih brodova i nalazeći mane koje bi Tron mogao da iskoristi. Pošto su Lukasfilm i Del Rey želeli bar jednog lika iz Osvete Sita u knjizi, dodao sam još jednu nit priče gde su se Anakin i Obi-Van muvali okolo i upadali u nevolje na koje smo navikli kada su oni u pitanju. Outbound Flight je smešten pred početak Ratova Klonova, a jedan od tematskih ciljeva je bio da se pokaže da, uprkos veze sa Silom, pustiti Džedaja da bude politički vođa nije nužno najbolja ideja. Ovo je postignuto kroz lika Džorusa Sabajota, Džedaj učitelja čiji je poludeli klon igrao važnu ulogu u Tron trilogiji.

Pošto su u nastavku svi pisci pisali o periodu posle Povratka Džedaja, Zan se okrenuo periodu između filmova Nova nada i Imperija uzvraća udarac, iz čega je nastala knjiga Allegiance, koja pokazuje Hana koji je i dalje nesiguran u saradnju sa Pobunom, Luka koji se i dalje upoznaje sa time šta znači biti Džedaj i Marom Džejd na vrhu svoje moći i autoriteta kao „ruka Imperatora“:

To je bila i prilika da se prikaže grupa stormtrupera koji su za razliku od onih koje smo videli u filmovima, bili čestiti, časni ljudi koji su se priključili da bi doneli sigurnost i pravdu ljudima Imperije. Razočarani ekscesima Palpatina i Tarkina, dezertirali su i sprovodili svoju pravdu. I dalje mislim da bi serija o „Hand of Judgment“ stormtruperima bila odlična.

Želeći da nastavi priču u „Hand of Judgement“ stormtruperima, Zan se upustio u pisanje slobodnog nastavka prethodne knjige:

Najteži deo priče je bio taj što sam želeo da Luk i Mara Džejd imaju zajedničku scenu sa klimaktičkom bitkom. Pošto je Luk zvanično ne upoznaje do Heir to the Empire, morao sam da iskoristim trikove sa distancom i osvetljenjem tako da on nikada ne vidi njeno lice. Ta knjiga mi je dala priliku da pokažem koliko je Mara bila slobodan igrač ili bar koliko je to mogla da bira da bude. Naslov, Choices of One, je bilo teško zadržati. Urednicima se nije dopao dok nisam predložio da neki stari Džedaj, što sam izmislio, započne knjigu rečenicom: “The choices of one shape the futures of all.”

Kako je tada smatrao, njegova poslednja Star Wars knjiga bila je ta koja je trebala da bude ulaz u prošireni univerzum za čitaoce koji nisu morali da lome glavu oko toga sa kojom knjigom početi:

Han, Čubaka, Lando i pljačka. Šta bi bilo prirodnije? Ovo je druga Star Wars knjiga kojoj nisam dao ime. Moja ideja je bila da se ona zove Solo’s Eleven da odmah postavi ton čitaocima. Iz nekog razloga (čitaj: korporativni pravnici) Del Rey didn’t nije mislio da će to biti dobra ideja, i tako je knjiga dobila naziv Scoundrels. Prihvatio sam to kao naslov, ali u mojoj glavi ta knjiga se zvala Solo’s Eleven. Nakon što je Dizni kupio Lukasfilm, Del Rey je adaptirao raspored izdavanja knjiga. Sa novim knjigama u planu i novim, mladim autorima koji su želeli da pišu te knjige, tog trenutka sam završio sa Star Wars-om.

thrawn-books

Mladi talenti su dobili prednost i nastojanja Timotija Zana da se vrati u ulogu Star Wars pisca nisu davala rezultate. Međutim, svetlo na kraju tunela bilo je uvođenje Trona u seriju Star Wars Rebels:

Otišao sam za San Francisko gde su mi rekli da će Tron biti glavni negativac treće sezone animirane serije. Reći da sam bio iznenađen, uzbuđen i počastvovan bi bilo kao kada biste rekli da je Tihi okean mokar. Nakon što se inicijalni šok smirio, rekli su mi da žele da napišem knjigu o Tronovom napretku kroz vojne činove Imperije do trenutka kada ga srećemo u seriji. Knjiga Thrawn je trebala da bude samostalna, ali kada se rasprodala na Celebration-u 2017, pitali su me da napišem nastavak.

Činjenica da je u knjizi Thrawn ostavio podatak da su se Tron i Anakin Skajvoker upoznali tokom Ratova klonova, Zan je sebi omogućio priliku da izdavačkoj kući Del Rey predloži tu priču kao svoju sledeću knjigu:

Oni su mislili da će knjiga sa Tronom i Dartom Vejderom biti mnogo bolja, pa smo kao kompromis realizovali obe priče. Pisanje paralelnih priča koje se odvijaju u razmaku od 17-18 godina je bilo nešto novo za mene, tako da sam morao da pažljivo da planiram sekcije priče kako ne bih nešto prerano otkrio i održao intrige tokom obe linije priče. Veliki bonus je bilo to što sam mogao da ubacim Padme u priču, lika koji je divno nadograđen u seriji The Clone Wars. Uz diplomatiju, pregovore i veštinu borbe, mogla je da savlada sve što sam stavio pred nju. Podrazumeva se da je svaka priča bolja sa Vejderom.

Nakon kraja Rebels-a, Zan je smatrao da neće moći da piše priču koja je smeštena posle serije, pa je predložio priču koja će završiti ovaj deo Imperijalne karijere Admirala Trona:

U isto vreme, želeo sam da vratim Ilaja Venta i admiralku Aralani i ostavim nekoliko hintova šta se dešava u Neistraženim regionima galaksije, ako ima zainteresovanih i da postavim temelje za buduće priče. Treba uzeti u obzir da ove tri knjige jesu povezane, ali da su ugovorene kao pojedinačne knjige. To je značilo da, iako sam mogao da koristim likove i situacije iz proteklih knjiga, nisam mogao da započnem priče nekih likova jer nisam znao da li ću moći da ih završim. Autori mogu da se snađu sa time, ali to nije idealno.

Na kraju, Chaos Rising, prva knjiga Ascendancy trilogije donosi sa sobom najavu da će Zan pisati tri knjige, što je prvi put od prve Tron trilogije da je u startu dobio više knjiga da napiše. Sa time, moćiće da isplanira sve znajući gde će likovi završiti:

Chaos Rising je moja treća Star Wars knjiga koja ne nosi naziv koji sam ja smislio. Lukasfilmu se nije dopao moj predlog; Meni se njihov takođe nije dopao. Na kraju krajeva, pronašli smo kompromis koji je odgovarao svima. Ova, kao i druge knjige iz Ascendancy trilgoije nam neće pokazati samo Tronov početak, ali će se baviti i kulturom, politikom i vojnom moći Čisova. Nadam se da ćete vi uživati u ovom putovanju kao i ja.

Ove objave pisca Timotija Zana možete pronaći na njegovoj fejsbuk stranici. Svoje komentare na ove izjave Zana o njegovom autorskom procesu možete nam ostaviti u komentarima i pridružite se diskusiji na našem Diskord serveru.

Za poslednje vesti o Star Wars knjigama i stripovima posetite našu sekciju posvećenu Star Wars literaturi i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s