Bob Ajger: Džorž Lukas nije krio svoje razočarenje Buđenjem Sile.

bob-iger-2.jpg

Portal Jedi News je objavio članak koji prenosi odlomak iz Bob Ajgerovog autobiografskog memoara The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company. U ovom odlomku, objavljenom četiri godine nakon izlaska filma, biva očigledno da Džordž Lukas nije krio svoja osećanja povodom Buđenja Sile.

Lukas je smatrao da nije postojalo „ništa novo“ u nastavku koji je režirao Džej Džej Abrams. Ajger je napisao:

U svakom of filmova originalne trilogije, [Lukasu] je bilo važno da predstavi nove svetove, nove priče, nove likove i nove tehnologije. U ovom, on reče ‘Nije bilo dovoljno vizualnih ni tehničkih koraka napred’.

Sada takođe znamo kako se Ajger osećao povodom Lukasovog mišljenja:

Nije pogrešio, ali takođe nije umeo da uvaži pritisak pod kojim smo bili da damo vatenim obožavaocima film koji je imao sveopšti duh Ratova Zvezda. Namerno smo kreirali svet koji je bio vizuelno i tonalno povezan sa ranijim filmovima, bez lutanja previše daleko od onoga što su ljudi voleli i očekivali, i Džordž nas je kritikovao tačno zbog onoga što smo pokušavali da uradimo.

Dizni je kupio Lukasfilm 2012. za 4,5 milijardi dolara. 2015. Buđenje Sile je uglavnom prošao dobro kod kritičara i fanova. Međutim, pojedinci su ga smatrali derivatom originalne trilogije.

Ajger nastavlja o tome kako se Lukas osećao uznemirenim i izneverenim kada mu je rečeno da ne nameravaju da prate njegove planove za narednu trilogiju.

U nekom momentu tokom samog procesa, Džordž mi je rekao da je završio beleške za tri nova filma. Složio se da nam pošalje tri kopije tih sažetaka: jednu meni, jednu [višem izvršnom potpredsedniku, generalnom savetniku i sekretaru Volt Dizni studija] Alanu Brejvermanu; i jednu [kopredsedniku i glavnom kreativnom direktoru Volt Dizni studija] Alanu Hornu, koji je bio zaposlen da vodi naš studio. Alan Horn i ja smo pročitali Džordžove beleške i odlučili da treba da ih kupimo, iako smo jasno precizirali u kupovnom dogovoru da nećemo biti ugovorno obavezani da se pridržavamo zapleta koje je on napisao. Znao je da ću biti odlučan po pitanju kreativne kontrole, ali to mu nije bilo lako da prihvati. Tako da se nevoljno složio da bude slobodan za konsultaciju sa nama, po našem zahtevu. Obećao sam mu da će njegove ideje kod nas biti dobrodošle (ovo nije bilo teško obećati; naravno da su ideje Džordža Lukasa dobrodošle), ali, kao što je bio slučaj i sa beleškama, ne bismo bili obavezani da ih prihvatimo.

Ajger onda detaljiše o sastanku sa Lukasom, scenaristom Majklom Arndtom i predsednikom Lukasfilma, Ketlin Kenedi na Skajvoker ranču radi „priče o idejama vezanim za film.“

Džordž se odmah naljutio kad su oni počeli da opisuju zaplet i onda je istinski shvatio da nismo koristili jednu od priča koje nam je dostavio tokom pregovora. U suštini, Keti [pisac-režiser Buđenja Sile], Džej Džej [Abrams], Alan i ja smo prodiskutovali povodom pravca u kojem bi saga trebalo da ide, i svi smo se složili da to nije bilo ono što je Džordž napisao. Džordž je znao da nismo bili ugovorno obavezani na bilo šta, ali je mislio da je to što smo kupili njegove beleške bilo prećutno obećanje da bi ih se držali, te je bio razočaran što je njegova priča bila odbačena. Bio sam vrlo pažljiv od našeg prvog razgovora da ga slučajno ne obmanem na bilo koji način, i nisam smatrao da sam to učinio, međutim, mogao sam bolje to da izvedem. Trebalo je da ga pripremim za sastanak sa Džej Džejem i Majklom i trebao sam da mu ispričam o našim razgovorima, da smo smatrali da je bolje ići u drugom pravcu. Mogao sam sve to da pređem sa njim, te da možda izbegnem da ga naljutim tako što ga ne bih iznenadio.

Ajger zatim priznaje:

Sada, na prvom sastanku sa njim povodom budućnosti Ratova Zvezda, Džordž se osećao izdanim, i iako ovaj proces nikada ne bi bio lagan za njega, imali smo nepotrebno neprijatan početak.

Šta mislite, kako će Džordž reagovati na Uspon Skajvokera, finalni deo Skajvoker sage koji nam stiže u decembru? Da li smatrate da su trebali da se drže Džordžovih originalnih beleški za trilogiju? Napišite nam u komentarima!

Za poslednje Star Wars vesti pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

3 Comments Add yours

 1. Helga kaže:

  Tja, ništa što već nisu svi fanovi znali od 2015. kad je GL to prvi put otvoreno rekao. Razumem njegov stav, lično i ja mislim da je TFA mogao biti bolji film, ali i Bob Iger ovde malo igra na kartu „ain’t no such thing as bad publicity“. I ovo kažem kao neko ko voli ST.

  Sviđa se 1 person

 2. Kristijan kaže:

  Naravno da su trebali da se drze njegovih ideja!!!
  Dzordz da je bio pametan ko sto nije, sam bi rezisirao novu trilogiju, uzeo par likova iz prosirenog univerzuma i napravio filmove koji bi se gledali vekovima…

  Sviđa mi se

 3. Skywalker kaže:

  Trebali su da prate njegove ideje. Ovo pišem kada je,, Uspon Skajvokera “ već izašao i čudim se što se Lukas nije obesio. Ovi poslednji filmovi su me razočarali…
  Najviše mi smeta što se Rej prozvala Skajvokerom, I što su Star Wars pretvorili u tragičnu romansu.
  Verovatno nemam pravo da preterano komentarišem na poslednje delove, samo sam očekivala puno više.
  Inače monogo volim da vas čitam, najviše zanimljivosti. Samo tako nastavite, bravooo!!!!

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s