Thrawn: Alliances – Timothy Zahn

Ta daa! Recenzija knjige Thrawn: Alliances je konačno tu! Ukoliko pratite podkast Radio Tatuin 202 onda već sigurno znate koliko dugo sam planirao, a zbog silnih obaveza nikako uspevao da napišem recenziju ove knjige. U jednom trenutku sam umalo digao ruke, ali ipak, želimo da nastavimo tradiciju recenziranja svih (zapravo, skoro svih) novih materijala, a što je bitnije, smatram da se o ovoj knjizi i njenim problemima nije dovoljno pričalo.

Dakle, nakon što je ušao u novi kanon serijom Star Wars Rebels i nakon što smo dobili njegov „origin story“ u knjizi Thrawn, legendarni admiral je dobio novu knjigu – Thrawn: Alliances – u kojoj se udružio sa nikim drugim do Darta Vejdera. Knjiga o admiralu Tronu i Dartu Vejderu? Zvuči kao ispunjenje snova ogromnog broja fanova. Ovo ne može da bude loše. Zar ne? Pa, nažalost, itekako može…

Kao po nekom nepisanom pravilu za knjige novog kanona, i Thrawn: Alliances sadrži više paralelnih priča koje su vremenski udaljene po nekoliko decenija. U ovom slučaju imamo dve priče: Prva, koja se odvija u poslednjim mesecima Ratova Klonova, prati Anakina Skajvokera koji odlazi u potragu za Padme Amidalom koja je nestala u tajnoj misiji na rubu Republike na granici sa Neistraženim regionima. U svojoj potrazi, Anakin se udružuje sa neobičnim vanzemaljcem plave kože imena Tron, koji je takođe u tajnoj misiji u ovom sektoru. Druga priča se odvija otprilike osamnaest godina kasnije. Imperator, nakon što oseti „komešanje“ u Sili, šalje Trona i Vejdera na isto mesto na kom su se Anakin i Tron upoznali pre osamnaest godina i naređuje im da utvrde šta je uzrok tog komešanja. Kada stigne tamo, duo nailazi na rasu iz Neistraženih regiona koja ima osvajačke planove.

Pa, da krenemo. Kao što rekoh u uvodu, u novom kanonu kao da postoji neko pravilo da knjiga mora da poseduje nekoliko paralelnih priča koje su decenijama udaljene jedna od druge na vremenskoj liniji. U teoriji, ovo ne mora da bude loše, čak naprotiv: na primer, takvo pripovedanje služi da stavi u jukstapoziciju nekadašnja i sadašnja izdanja istih likova, te možemo lepo da vidimo kako i da li su se oni uopšte promenili. Ipak, u praksi vidimo da to uglavnom nije tako, a i „Eto, taj lik je nekad bio takav, a sad je ovakav,“ niije dobro opravdanje da bi se dodalo 150 strana priče, koja je u najmanju ruku nezanimljiva. Jednostavno, deluje da pisci imaju zadat minimalan broj strana koji njihova knjiga mora da poseduje, pa se snalaze tako što dodaju jednu ili više paralelnih priča kako bi ispunili zadatu kvotu.

Te, nazovimo ih sekundarne, priče su skoro uvek dosadne i malte ne potpuno nerelevantne za glavnu priču, čiji tempo i napetost narušavaju. U slučaju knjige Thrawn: Alliances, te sekundarne priče su ona kad Padme istražuje separatističku fabriku na planeti Mokivdž i priča o Tronu i Anakinu. Bilo je lepo videti kako su se Anakin i Tron upoznali. Bilo je zanimljivo saznati da su separatisti u tajnosti pravili klonovske oklope od kortosisa (koje svetlosna sablja ne može da uništi) za „Naređenje 66“, ali to je to. Dva zanimljiva detalja nisu opravdanje da se u knjigu ugura preko dve stotine nepotrebnih strana krajnje dosadne priče.

Manje-više svi koji su uzeli da čitaju ovu knjigu su to uradili da bi (konačno!) videli Trona i Vejdera u duetu. Njih dvojica su se sreli par puta u starom kanonu, ali nikad nismo dobili čitavu priču koja istražuje odnos između ova dva legendarna lika. Mogu li i kako ove dve gromade da funkcionišu zajedno? Kako gledaju na način kako drugi rešava probleme? Ima li rivaliteta između njih dvojice? Ovo su bili samo neki od razloga zašto smo uzeli ovu knjigu u šake. Nažalost ovaj deo knjige i odgovori na prethodna pitanja nisu bili ništa bolji od ostatka knjige.

Hemija između Vejdera i Trona jednostavno ne postoji. Dijalozi između njih su katastrofalni i skoro uvek imaju isti sled – Tron i Vejder se posvađaju oko nečega, onda Vejder da svoj predlog kako da se reši situacija, nakon čega mu Tron objasni kako je taj plan loš i kako on ima superiorniji, na šta Vejder svaki put odreaguje kao desetogodišnjak sa (otprilike): „Ali, ali, ti si s*ebao stvari na Atolonu,“ aludirajući kako je Tron na kraju treće sezone Rebelsa ispustio pobunjenike iz šake da pobegnu. Posle toga Tron Vejderu ponudi neko traljavo objašnjenje zašto Sit treba da ima poverenja u njega, na šta se Vejder svaki put upeca. Ovo je nažalost srž odnosa njih dvojice, a, što je najgore, osim toga ne postoji baš ništa drugo što bi njihove interakcije i odnos učinilo iole složenijim i zanimljivijim.

Uz to, sama priča koja prati Tronovu i Vejderovu misiju je krajnje, bezobrazno dosadna. Iako je počela dobro – sve od scene kada Palpatin šalje dvojac na misiju i momenta kada Tron i Vejder dođu na odredište i shvate da su umešani u jednu veliku misteriju – priča je dalje išla samo silaznom putanjom. Klupko misterije umesto da se lagano odmršava, na momente je bilo čak i zamršenije nego u početku, a konstantni skokovi na duga i dosadna poglavlja o Padme i Anakinu i Tronu osamnaest godina ranije nikako tome nisu pomogli. Jednostavno, Zanovo pisanje je bilo traljavo i površno, a do izražaja je više nego ikad došao jedan velik Zanov problem…

Naime, Zan jednostavno više ne zna šta da radi sa Tronom. Zan je u samom startu kao Tronovu glavnu odliku postavio Čisov neverovatan intelekt kojim admiral na kraju uvek „prevesla“ svoje protivnike. To se fanovima svidelo i oni su, naravno, tražili još. Svakom narednom knjigom Tron je postajao sve inteligentniji i načini na koje je on nadmudrivao svoje protivnike su postajali sve neverovatniji.

Na kraju je došao trenutak da je Tron postao polu-bog koji skoro pa vidi budućnost i koji je ne dva, već dvadeset i dva koraka ispred svojih protivnika. Tron je dostigao svoj vrhunac, ali, šta dalje sa njim? Pa nema dalje. Zanu je ostalo samo da se „koprca“ i Tharwn: Alliances je upravo to: Poslednji kreativni trzaji jednog pisca koji već skoro trideset godina cedi svoju kreaciju.

Nego, da polako završavam. Thrawn: Alliances je jedno ogromno razočarenje. Zaista mi je teško da iskažem koliko sam razočaran ovom knjigom. Bukvalno smo decenijama sanjali o priči u kojoj će Tron i Vejder da pred sobom gaze neprijatelje Imperije, a šta smo dobili? Knjigu čiji je narativ živo blato u kojoj Tron svo vreme vuče Vejdera/Anakina za nos, a Padme se vucara po nekoj fabrici. Jednostavno, Thrawn: Alliances je momenat u kom su i Timoti Zan i admiral Tron dotakli svoju najnižu tačku.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s