Kako je Kvaj-Gon umalo prešao na Tamnu stranu Sile?

Kvaj-Gon Džin je bio svakako jedan od najmudrijih i najpoštovanijih džedaja svog doba. Iako je prerano napustio galaksiju ostao je upamćen po mnogim stvarima, pre svih po tome što je pronašao Anakina za kog se mislilo da je „Izabrani“, a i prvi je nakon smrti postao duh u Sili.

Iako je imao svojih nesuglasica sa Većem džedaja i bio možda nešto najbliže sivom džedaju što smo imali do sada, njegovo mišljenje je bilo visoko uvažavano među džedajskim redom. Takođe, iako mu „agresivni pregovori“ nisu bili strani, Kvaj-Gon je uvek bio miran i sklon da na sve načine pokuša da iznađe diplomatsko rešenje pre nego što se lati svetlosne sablje.

Pa kako je jedan takav džedaj umalo odbacio sva učenja i prešao na Tamnu stranu Sile?

Image result for qui gon

U strip miniserijalu Star Wars: Jedi The Dark Side koje je objavio Dark Horse, a koji pripada starom kanonu, postoji priča koja pokriva veliko razdoblje Kvaj-Gonovog života. Tu saznajemo da je Kvaj-Gon od mladih dana bio bio posebno nadaren za obuku, kao i da je od malena imao jednu blisku prijateljicu po imenu Tal. Oni su često vežbali zajednoo i družili se. Vremenom počeli su i da razvijaju osećanja jedno prema drugom, međutim ništa nisu činili povodom toga poštujući kodeks džedaja.

U jednom trenutku Kvaj-Gon je putem Sile osetio da je Tal u opasnosti dok je bila na zadtaku. Protivno željama Veća, Kvaj-Gon je sa svojim učenikom, Obi-Van Kenobjem (Hello there!) otišao na planetu na kojoj se nalazila Tal da bi joj pritekao u pomoć. Tamo je pronašao Tal koja se zaputila na sastanak sa vođom terorističke frakcije Balogom. Priznavši jedno drugom svoja osećanja, Tal se zaputila na sastanak. Međutim Kvaj-Gon je saznao da je sastanak u stvari klopka i odmah krenuo da traži Tal!

Nakon nekoliko dana uspeo je da pronađe Tal i Baloga koji je otrovao Tal do paralize! Balog je onda zapretio da će ubiti Tal tako što će joj ubrizgati još jednu dozu, koja bi ovog puta bila smrtonosna. Kvaj-Gon je povećao svoju brzinu pomoću Sile i uspeo da odseče prst Balogu kojim bi ubrizgao dozu! Balog je pobegao a Kvaj-Gon je odveo Tal u bolnicu gde je ona ipak umrla.

Kvaj-Gon je bio obuzet besom i mržnjom i opsednut tim osećanjima neumorno je tražio Baloga… Da bi ga ubio. Da bi osvetio svoju voljenu… Konačno pronašavši Baloga, Kvaj-Gon ga je saterao u ćošak i gonjen besom i mržnjom spremao se da mu zada završni udarac… Da mu oduzme život u ime osvete…

U tom presudnom trenutku Kvaj-Gon je čuo glas koji je toliko ličio na Talin… Glas koji mu je govorio da ne čini to. Trgnuvši se i shvativši da to nije pravi put, Kvaj-Gon je ugasio svetlosnu sablju i priveo Baloga pravdi.

To bi bilo to. Pitanja i vaša mišljenja pišite u komentarima.

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s