Phasma – Delilah S. Dawson

Fazma, ah Fazma… Kada je ovaj lik predstavljen u mesecima pred premijeru Epizode VII, glumica koja je tumači, Gvendolin Kristi, i predsednica Lucasfilma, Ketlin Kenedi, su je opisivale kao „snažnog ženskog lika“ po kakvim je Star Wars franšiza postala i poznata. Ipak, sam kraj Buđenja Sile je ove marketinško-propagandne bljuvotine bukvalno bacio u smeće. Kapetan Fazma je ispala veliko razočarenje, a njen neslavan završetak u Poslednjim džedajima je dodatno zacementirao takav utisak. Fazma je naravno sporedni lik i nije bilo za očekivati da će ona u filmovima imati dublju i smisleniju priču – ona je tu samo da služi Finu kao prepreka i ništa više – tako da smo morali da sačekamo na priliku gde ćemo dobiti takvo nešto. Ta prilika je stigla na jesen prošle godine kada je u sklopu izdavačkog programa Journey to Star Wars: The Last Jedi objavljena knjiga naslova Phasma koju je napisala Delajla S. Doson, a koja nam se predstavila e-book novelom The Perfect Weapon.

Pa, da krenemo. Knjiga je podeljena u dve priče. Prva je smeštena u „sadašnjost“ i dešava se u periodu između knjige Bloodline i Epizode VII (23-30 godina nakon bitke za Endor), dok nam druga saopštava događaje koji su se desili deset godina pre prve (dakle, period između 13. i 20. godine nakon bitke za Endor). E sad, ovako šture vremenske odrednice nas ne sprečavaju da utvrdimo kada se tačno pomenute priče dešavaju. S obzirom da je rečeno da je Fazma koju godinu mlađa (uzmimo da je to 2 godine) od generala Haksa (koji u Epizodi VII ima ~34 godine), te da tokom druge priče ona ima ~18 godina, to znači da se ta druga priča (koja se odvija u „prošlosti“) dešava oko 15., a prva oko 25. godine nakon Endora.

E, kada smo sada rešili ovu malu hronološku zavrzlamu, da vidimo same priče. U prvoj priči (koja se odvija u 25. godini nakon Endora) stormtruper Prvog Reda imena Kardinal hvata špijuna Otpora, čije je ime Vi Moradi, i odvodi je u tamnicu u ratnoj krstarici Oprost. Kardinal namerava da muči Moradijevu kako bi iz nje izvukao informacije o prošlosti kapetan Fazme, koja je Kardinalov najveći rival. Kako Kardinal muči Moradijevu, ona njemu – a ujedno i nama kao čitaocima – saopštava priču koja se desila deset godina pre tog momenta. Vi nam priča priču o nemilosrdnoj, postapokaliptičnoj planeti Parnasos i (tehno-) varvarskim plemenima koja žive na njoj. Jedna od najvećih ratnica među ovim plemenima je upravo gorostasna Fazma, čiji će život zauvek biti promenjen kada se na Parnasos sruši brod u kom je general Prvog Reda imena Brendol Haks (otac Armitaža Haksa iz Epizoda VII i VIII). Kako se priča koju Moradi saopštava raspliće, tako Kardinal postaje svestan ko je i kakva je zapravo Fazma, ali i čitav Prvi Red.

Dosonova se još e-book novelom The Perfect Weapon dokazala kao sasvim dobar pisac. Iako je ta novela skoro potpuno nerelevantna, što je jednim delom čini poprilično zaboravljivom, Delajla S. Doson je u tom uskom formatu uspela da napravi jednu sasvim zabavnu priču čiji vodeći lik poseduje iznenađujuće veliku kompleksnost. Phasma je takođe vešto napisana knjiga. Prva priča (u „sadašnjosti“ o Kardinalu i Vi Moradi) je napisana u prezentu, dok je druga (u „prošlosti“ na Parnasosu) napisana u prošlom vremenu, što je fin detalj. Takođe, Dosonova za razliku od neki drugih pisaca Star Wars literature – khm, Čak Vendig, khm – zna da piše u prezentu.

Kako nam Vi Moradi saopštava priču sa Parnasosa vidimo kako novootkrivene informacije utiču na Kardinala i kako one sve više i više menjaju njegov pogled na Fazmu, ali i Prvi Red kao organizaciju. Iako ta priča o Kardinalu zauzima svega jednu četvrtinu kompletne knjige, upravo je taj deo bio najzanimljiviji, najnapetiji i, naposletku, najbolji. Sa Kardinalom Delajla S. Doson je uradila nešto slično kao i sa Bazin Netal u The Perfect Weapon: U jednom poprilično skučenom prostoru ona je od nule napravila zanimljivog i kompleksnog lika sa kim čitaoci vrlo lako mogu da se poistovete.

Priča u prošlosti na Parnasosu je, kao što rekoh, zauzela oko tri četvrtine knjige i ona je efektivno priča o poreklu – „origin story“ jelte – kapetana Fazme. Mi smo u ovoj knjizi zaista upoznali Fazmu na jedan intiman način i dobili odgovor na to zašto se ona onako lako predala i spustila štitove Starkiler baze. Kratko i jasno: Fazme je, blago rečeno, najgore ljudsko biće u istoriji. Ona se neće libiti toga da povredi ili izda porodicu i/ili prijatelje kako bi došla do onoga šta želi. Jedino što joj je na umu je da preživi i da bude na vrhu lanca ishrane – to je najednostavniji i najprecizniji opis Fazme.

Za razliku od nekih drugih imperijalaca – na primer guvernerke Prajs – koji imaju ciljeve i planove šta će da urade kada dođu na visoke pozicije, Fazmi je sama pozicija cilj. Delajla S. Doson nam je lepo prikazala da je to posledica odrastanja na takvom nemilosrdnom mestu kakvo je planeta Parnasos. Ili si na vrhu lanca ishrane ili si mrtav – Fazma je je naravno ovo prvo, a upravo ovu logiku koristi u svakom segmentu svog života. Jednostavno, izvajana nemilosrdnim ekosistemom svoje rodne planete, Fazma jeste Parnasos: pustoš bez i trunke milosti. Dobili smo dobro objašnjenje njenog lika, ali osim što želi da bude ultimativni predator, Fazma ne poseduje nikakvu drugu karakteristiku niti bilo šta što je čini iole složenijim likom. Jednostavno, to je to. Iako je objašnjenje njenog lika dobro, manjak bilo kakve složenosti ograničava broj prilika u kojim bismo mogli da se novim pričama vratimo ovom liku, a mi kao fanovi gubimo interes za Fazmom jer, eto, ona je takva i tu je kraj priče.

Pored toga, priča na Parnasosu, koja čini osovinu knjige, je poprilično spora. Iz poglavlja u poglavlje mi pratimo kako se Fazma i Brendol Haks vuku po pustinjama Parnasosa, pri čemu sreću nova neobična plemena i ostale opasnosti koje vrebaju na ovoj nemilosrdnoj planeti. Uz to, kroz sve ove segmente preovladava osećaj nelagode koji potiče od brutalnosti samog Parnasosa kao setinga. Sve od mučnih prikaza mutiranih pasa s tumorima, insekata koji žrtvu izjedaju iznutra, „ceđenja“ pokojnika kako bi se iz njih izvukao „životni melem“, pa sve do krađe novorođenčadi, borbi robova i smrti na svakom koraku, Phasmu je neretko bilo veoma teško čitati.

Po nasilju i brutalnosti Phasma je bez dileme „pobednik ove kategorije“ u novom kanonu, a može da stane rame uz rame sa najtežim knjigama starog kanona kao što je recimo Shatterpoint, mada u pomenutom Shatterpointu to nasilje služi da prikaže kakvo je pravo lice rata, dok u ovom slučaju imam osećaj da je brutalnost ubačena eto da bi je bilo.

I na kraju, postavlja se pitanje koje je aktuelnije sad, nego kad je knjiga izašla: Da li uopšte vredi čitati Phasmu, pogotovo imajući u vidu njenu sudbinu u Epizodi VIII? Pa, moj odgovor sada je isti kao i u septembru prošle godine: Ako vas Fazma kao lik zanima makar malo i voleli biste da saznate nešto više o njoj, onda vam je moj savet da je pročitate. Phasma nam daje dve interesantne priče, kao i odgovor na to ko je zapravo kapetan Fazma. Taj odgovor je jako jednostavan, ali brutalno iskren. Phasma definitivno nije za svakog, ali onima koji uživaju uz postapokaliptične i izrazito nasilne avanture, Phasma će itekako leći.

 

 

One Comment Add yours

  1. Zlatan Jović kaže:

    Ova knjiga je trebalo da opere lik kapetana Phasme i omogući da se još malo marketinški izmuze. To je generalno i uspela. Ovde je Phasma prikazana kao neko ko je spreman da preživi po svaku cenu i otuda ne čudi što je tako lako dozvolila spuštanje štita koje je kasnije i dovelo do uništenja baze ‚‚ubica zvezda‚‚.

    I sve je to bilo lepo i pilo vodu do Poslednjih džedaja gde je opet lik ismejan i potrošen. Kao i Snouk.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s