Kako je Sidijus ubio Darta Plegisa?

Da li ste čuli za tagediju o Dartu Plegisu Mudrom? To nije priča koju bi vam džedaji ispričali. Moćan Sit beše on. Iako je prezirao borbu svetlosnom sabljom bio je majstor u istoj. Najviše je koristio šesti oblik borbe svetlosnom sabljom – Niman – koji mu je omogućavao da između napada svetlosnom sabljom napada i Silom. Bio je, takođe, moćan korisnik Teras Kasija, borilačke veštine u kojoj su potezi pojačani Silom. Što se njegovog poznavanja Sile tiče, da li uopšte ima potrebe reći nešto o tome? On je bio jedan od najmoćnijih korisnika Sile ikada. Toliko je dobro poznavao Silu da je mogao da utiče na midiklorijane i tako leči povrede, spreči smrt, pa čak i da stvori život.

Dart Sidijus je bio njegov učenik. Moćan dvojac beše to. Ali još od uvođenja Bejnovog „Pravila dvojice“ poslednji i najveći ispit za učenika je ubistvo svog učitelja. Najveći izazov i najveća čast. Ubiti svog učitelja i zauzeti njeovo mesto. Uvek dvojica su, ni manje, ni više. Tako je i Darta Plegisa zadesila ista sudbina kao i mnoge Gospodare Sita pre njega.

Sve se zbilo jedne mirne noći na Korusantu. Slavilo se unapred predviđeno Sidijusovo postavljenje za kancelara. Jedini gosti na večeri bili su Plegis i Sidijus. Učitelj i učenik.

Sidijus se pobrinuo da njegov učitelj dosta popije, sipajući mu vino iznova i iznova. Uskoro je čak i moćni Dart Plegis bio pijan. Sada je samo trebalo da čeka da njegov učitelj zaspi. Kada se to konačno desilo, Sidijus je ustao, uzeo svoju tamnu odoru i krenuo ka vratima. Kada je bio blizu njih osvrnuo se i posegao Silom. Izraz jasne odlučnosti i shvatanja prlilike igrali su na njegovom licu. Brzo se pokrenuo, ispružio svoje koščate prste i ispalio munje od Sile u svog usnulog učitelja. Plegis je otvorio oči kada su ga munje pogodile i…. Nije uradio ništa, samo je buljio u Sidijusa.

Sidijus je za trenutak zbunjeno zakoračio unazad, nesiguran zašto njegov učitelj ne pokušava da se brani. Da li je možda dostigao besmrtnost? S prezirom je odbacio tu pomisao dok je po drugi put ispaljivao munje u telo svog učitelja. Plegis je bespomoćno gledao kako nekad mali dečak sa Nabua, sa zlobnim smeškom započinje podrugljiv monolog upućen njemu. Govor pun zlobe, mržnje i bola. O da, bola. Plegis je pokušao da ustane, ali nije imao dovoljno snage pa se srušio nazad na kauč. Sidijus je opet ispalio munje i nastavio da se ruga svom sada već bivšem učitelju. Munje su oštetile Plegisovu aparaturu za disanje i sada se gušio. Poprimao je modru boju dok je slušao Sidijusov govor koji se protezao naizgled u nedogled. Ništa nije mogao da učini, oštećenja su bila prevelika, a on je bio previše pijan da upotrebi Silu pravilno. Smrt je bila neizbežna, a i bila je blizu. Znao je to.

Na kraju, uz zadnji hroptav uzdah (možda i olakšanja) Plegis je skliznuo na pod i zauvek utihnuo.

I tako je umro Dart Plegis Mudri, veliki i moćni Gospodar Sita. Tako je učenik postao učitelj, kasnije Imperator i najmoćniji Sit u galaksiji. Sve dok i njega nije snašla ista sudbina….

Za još Star Wars zanimljivosti posetite ovaj link i pratite HoloNet na Fejsbuku i Tviteru.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s